Kilakoltatták a rokkant asszonyt

Publikálás dátuma
2014.07.03. 07:16
Nincs, aki befogadja Emma nénit FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Budapest XV. kerületében kedden délben az utcára tettek egy mindkét lábára amputált 70 éves asszonyt. László Tamás, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője, a XV. kerület polgármestere az érintett Nagy Lajosné Emma néni és a sajtó jelenlétében tudatta, hogy a „lehető legemberségesebben” jártak el az ügyben, és a továbbiakban nem kívánnak törődni az asszony sorsával - tájékoztatott Magyar Szociális Fórum (MSZF).

Az idősotthon asszisztense a kerekes székben ülő Emma néni kezébe nyomta ebédjét, majd behúzta mögötte a rácsos kaput. „Megyek világgá” – mondta az asszony Simó Endrének, az MSZF szervezőjének, majd hozzátette: „Ha nem kapok segítséget, majd egy villamos elé gurulok”.

László Tamás, a polgármesteri hivatal biztonsági szolgálatának kíséretében arra használta ki, hogy előadja, miért érdemtelen az asszony arra, hogy törődjenek vele, majd azt mondta, hogy Emma néni családjának kellene foglalkoznia vele - áll az MSZF közleményében.

Nagy Lajosnét két év alatt másodszor lakoltatták ki. Először önkormányzati bérlakásából, most pedig az átmeneti gondozóházból, ahol csak két évet tölthetett. László Tamás múlt szerdán még segítségként megkérdezte tőle, mit szeretne inkább, egy másik idősotthonba költözni, vagy albérletbe menni, hogy újra együtt lehessen kisunokájával, akit időközben elvettek tőle, mint gyámtól, és állami gondozásba helyeztek.

Az utóbbi esetén felajánlott 300 ezer Forint támogatást az albérlet kauciójára. Csak rendkívül kevés akadálymentes kiadó lakás van, ezeknek a tulajdonosai pedig azt válaszolták, hogy „cigánynak nem adjuk ki”, vagy pedig azt, hogy „nem szeretnénk, ha a kerekes székkel felkarcolnák a parkettát”.

Az Emma nénivel szemben tanúsított eljárás hűen tükrözi a kormány 350 ezer korhatár alatti rokkanttal szemben tanúsított magatartását. Őket éppen úgy sorsukra hagyta, mint az amputált lábú asszonyt. A nyugdíjjogosultságától megfosztott 350 ezer ember nulla és 46 ezer 200 Forintos juttatásból kényszerül lakni, táplálkozni, orvosságait kiváltani, élni – hangzott el a helyszíni sajtótájékoztatón.

Akik most adnák be a rokkantság iránti kérelmet, azoknak nem jár, akik gyesen, ápolási díjon vannak. Ez ugyanis a rokkantság esetén nem számít, mivel biztosítási jogviszonyhoz kötik az ellátást.

Szerző

Alig több mint ötvenen a Pride ellen

Publikálás dátuma
2014.07.03. 07:15
A tavalyinál sokkal nyugodtabb vonulásra számítanak a Pride szervezői FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hiába fejezte ki a kiállását számos ország is a Budapest Pride mellett, a magyar bíróság a szombaton várható több ezres tömeggel szemben most is engedélyezett egy ellentüntetést - pusztán azért, mert a gyakorlat alapján a rendőrség tud biztosítani két rendezvényt is. A "családvédők" ennek ellenére nem tolonganak, még százan sem jelezték, hogy az LMBTQ-közösség ellen vonulnának. A szervező Szivárvány Misszió Alapítvány nem is tart a bejelentett ellendemonstrációtól, sokkal inkább a nem bejelentettektől. 

Nem indokolta meg kellőképen a BRFK, hogy a demonstráció célja "a köznyugalom megzavarására miért lenne alkalmas" - lényegében ezzel indokolta a Fővárosi Közigazgatási Bíróság, hogy a rendőrség tiltó határozatával szemben igenis lehet ellentüntetést tartani a Budapest Pride szombati felvonulásával. Még ha az azzal egy időben és egy helyen zajlik is.

Míg a melegfelvonulás szimpatizánsai 15 órától gyülekeznek a Kossuth tér-Alkotmány utca sarkánál, addig a radikális "családvédők" - vagy ahogyan a Facebookon szervezett eseményt hirdetik: "A család nevében" - ugyanott teszik ugyanezt, csak negyed órával korábban.

Lapunk úgy tudja, az ellentüntetést nem más, mint a "hazafias tábor egy régi harcosa", a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomban ténykedő Kemenár Zoltán jelentette be, de a BRFK nem is vette tudomásul a bejelentését: éppen azért, mert az LMBT rendezvényéhez időzítette, másrészt, mert egy olyan szervezet vezetőségének tagja - indokolták -, amely "köztudottan radikális ellenszenvvel viseltet" a meleg és leszbikus közösségek felé. Ezt a határozott indoklást támadta meg a bíróságon Kemenár, akinek felülvizsgálati kérelmét alaposnak találták.

A bíróság így lényegében a szélsőséges HVIM mellé állt, megpedig azért, mert szerintük "a kérelmező a család hagyományos értékeinek népszerűsítése miatt" jelentett be rendezvényt, amelyen még "fel kívánta hívni a figyelmet a gyermekek jogaira is".

Nem elég indok az az elutasításhoz, hogy valaki a HVIM-et képviseli, a két csoport közötti értékrend és életmódbeli különbség békés kifejezésre juttatása nem minősül emberi méltóságot sértő véleménnyilvánításnak - így a bírósági határozat. (Ehhez képest a családvédő szervezők utóbb úgy rohantak ki a rendőrség ellen, hogy az azért nem tudja "elfogultság nélkül" végezni a munkáját, mert "a homoszexuális lobbi" nyomást gyakorol rá.)

Ezek után tehát a rendőrség felelőssége, hogy ne történjen atrocitás, és egyszerre biztosítsa a két rendezvényt - még ha Kemenár is mindössze 5-25 fős részvételt jelentett is be. Ez a létszám a bíróság szerint "a Kossuth tér mérete miatt problémát nem jelent", a résztvevők biztonságát "kordonnal elzárva rendőrsorfallal maximálisan garantálni lehet".

Nem tart különösebben az ellentüntetéstől a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány aktivistája sem. Mint Rózsa Milán lapunknak fogalmazott: sokkal inkább lehet félni "a nem bejelentett" felvonulóktól, hiszen a családvédők egy kalkulálható, a rendőrség által kezelhető létszámot jeleztek. A bejelentésük eleve nem az ártó szándékra utal - mondta Rózsa, aki szerint érthető a rendőrség és a bíróság döntése is.

Ugyanis előbbinek csak plusz munkát jelent, ha két rendezvényt is biztosítania kell, utóbbi pedig érthetően hivatkozik a korábbi hasonló gyakorlatra. "Ám ha nem jogi szempontból nézzük, lesz 100, vagy akár 300 családvédő, de a mi oldalunkon ott lesz 4-5 kamion, és vagy 8-10 ezer ember" - mondta az aktivista, megjegyezve, csak a mozgalomnak jön jól, ha ez a különbség a felvételeken is látszódni fog.

A bíróság azért arról is határozott, hogy ha a bejelentettnél többen jelennének meg az ellentüntetésen, vagy az a bejelentettnél tovább tartana, fel lehet oszlatni. Egyelőre "A család nevében" szóló homofóbokra nem sokan kíváncsiak, a Facebookon még hatvanan sem jelölték be részvételüket.

Így tőlük tényleg nem kel tartania a Pride-nak, de könnyen lehet, hogy kapnak segítséget: ugyanis a Jobbik - noha hangsúlyozottan nem "terveznek" ellenfelvonulást - jelezte, amúgy támogatják "a nagycsaládos modellt hirdető rendezvényt".

Szerző

Továbbra sem tudni, ki lesz Tarlós kihívója

Facebook-oldalán cáfolta az egykori SZDSZ-es oktatási miniszter, hogy indulni kívánna Tarlós István ellenfeleként az önkormányzati választáson.

 Magyar Bálint azt írta: "Kedves barátaim, (s azok is, akik nemigen kedvelnek), csak két nap után szembesültem a nyári uborkaszezon személyemet érintő kacsájával, s azzal, hogy milyen gyorsan ússza be a sajtó és a blogolók vizeit. Ezért - bár eddig szükségtelennek éreztem, mégis - szeretném leszögezni, hogy nem állt és nem áll a továbbiakban sem szándékomban főpolgármester-jelölt lenni az őszi önkormányzati választásokon. Ez ügyben sem én nem kerestem meg ellenzéki pártokat, sem azok nem kerestek ilyen ajánlattal".

Lapunk szocialista forrásból értesült arról, hogy a korábbi pártelnök neve előkerült az őszi választásokról szóló, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt-PM részvételével zajló tárgyalásokon. Később ezt saját forrásaira hivatkozva más lap is megerősítette. Magyar Bálintot megkerestük az ügyben, de a volt miniszter nem kívánta kiegészíteni Facebook-bejegyzését.
A baloldalnak még nincs hivatalos közös főpolgármester-jelöltje, a háttérben azonban folynak az egyeztetések a szocialisták, a DK és az Együtt-PM vezetői között. A tárgyalásokon állítólag több név is felmerült. A Népszabadság szerint a DK-ban áprilisban Alföldi Róbert és Kulka János neve került elő Tarlós kihívójaként. Később kiszivárgott, hogy az Együtt-PM Karácsony Gergelyt indítaná legszívesebben, ha ezt a másik két baloldali párt elfogadná, de lehetséges indulóként Bárándy Péter volt igazságügyi minisztert, Magyar György ügyvédet, valamint Balázs Péter korábbi külügyminisztert is említették. Előkerült Somogyi Zoltán politológus, az ATV műsorvezetőjének neve, mellettük Tóth Zoltán választási szakértőről és a PM-es Kaltenbach Jenőről is többen tudni vélték, hogy ősszel Tarlós baloldali kihívója lesz. Legutóbb Katona Kálmán volt közlekedési miniszter neve merült fel, aki 2006-ban az MDF színeiben indult a főpolgármesteri posztért.

Szerző