Arjen Robben – egy igazi eposzi hős

Publikálás dátuma
2014.07.04. 07:53
Robben jó eséllyel pályázik a torna legjobb játékosa címre FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JAMIE SQUIRE
"Senkivel sem cserélném el Robbent. Egészen különleges teljesítményt nyújt ezen a vb-n" - mondta a játékostárs, Dirk Kuyt. Ha megjegyzésének első felével sokan nem értenek is egyet - azért Messi, Neymar vagy Cristiano Ronaldo csereszabatos játékos -, a megállapítás második felét senki sem vonja kétségbe. Robben az egyik legszínesebb alakja a brazíliai világbajnokságnak. Brillírozik a torna első percétől kezdve, a lelke és motorja Hollandiának. A FIFA.com interjút készített Robbennel, ebből idézünk.

- Hogy élte meg a Mexikó elleni mérkőzést?

- Olyan volt, mint egy hősi eposz. Perceknek kellett eltelniük, hogy az ember felfogja, mi történt valójában. Két vagy három percel a lefújás előtt még úgy tűnt, utazhatunk haza. Aztán öt perc leforgása alatt rúgtunk két gólt. Micsoda fordulat!

- Mindvégig hitt a győzelemben?

- Őszintén? Nem. A mérkőzés jó részében fegyelmezetlenül játszottunk, átengedtük a kezdeményezést az ellenfélnek, pedig az első három meccsünkön ez nem volt jellemző ránk. Nagyon fontos, hogy ebből az aspektusból sokat javuljunk Costa Rica ellen. Mindemellett úgy hiszem, erősebbek voltunk, amikor nálunk volt a labda. Ez egy nagy előny, döntő momentum volt. Az első félidőben kissé fölényben voltunk, aztán hagytuk őket játszani.

- Hogy sikerült a csapatnak megfordítania az eredményt?

- Megváltoztattuk a hadrendet, de úgy hiszem, ez önmagában kevés lett volna. A döntő az volt, hogy mindenképpen gólt akartunk rúgni, ezért három, olykor négy támadóval játszottunk, ők meg egyfolytában hátráltak. Lecserélték a csatáraikat, védekeztek, átengedték nekünk a kezdeményezést. És mi ezt kihasználtuk, egyik helyzetet a másik után alakítottuk ki. 

- A cserejátékosaik megint döntőnek bizonyultak. Előbb Memphis Depay lőtt gólt csereként még a csoportküzdelmek során, Mexikó ellen pedig Klaas-Jan Huntelaar lőtte be a 11-est. Ez sokat mond Louis van Gaal keretéről. 

- Kitűnő edzőnk van, aki pontosan tudja kit kell pályára küldeni, melyik periódusban és hogy kell mozgatni a pályán lévő csapatot. Ez mesés. Depay és Huntelaar gólt lőtt, de mostanáig valamennyi játékosunk, aki pályára lépett, kitűnően végezte a dolgát és az eredmény alakításában is kivette a részét. Ez egy döntő adu lehet annak a kezében, aki világbajnok akar lenni.

- Miért Huntelaarra bízták a 11-est?

- Jó döntés volt. Ő nem sokkal előtte jött be, még friss volt, tudott koncentrálni. Egyébként is kitűnő rúgótechnikája van, távolról is mindig kaput talál, a 11-est pedig nagyszerűen rúgja. Én bíztam benne, s ő bízott magában. Ez kell a sikerhez.

- Ön eddig kulcsszerepet játszott valamennyi mérkőzésen, s jó esélye van arra, hogy elnyerje a torna legjobb játékosa címet. Hogy érzi magát pillanatnyilag?

- Jól vagyok, jó formában érzem magam, s az erőállapotommal sincs baj. Az első perctől az utolsóig képes vagyok futni, élvezem a játékot, kitűnő a hangulat a csapatban is. A Mexikó elleni meccs második félidejében gyakran voltam játékban, sokat volt nálam a labda és úgy érzem, sikerült veszélyes helyzeteket kialakítanom az ellenfél kapuja előtt. Ez jó érzés. Mentálisan és fizikálisan is erősnek érzem magam, a saját posztomon, a saját játékomat játszhatom, s boldoggá tesz, hogy ezzel a csapatomat is segíthetem. Azt gondolom, hogy a mezőnymunka nehezét a fiatalabbaknak kell végezniük, mi pedig hozzáadjuk ehhez a magunk tapasztalatát. A Mexikó elleni mérkőzés azt bizonyította, hogy sikerült jól elegyíteni a fiatalabb és idősebb játékosok erényeit, jó csapatot alkotnunk.

- A győzelmeiket mindenki respektálja, de azért akadnak olyanok is, akik sajnálják, hogy a hollandok nem a saját játékstílusukat játsszák ezen a tornán. Mit gondol erről?

- Szó mi szó, a 4-3-3-as játékstílus volt az erényünk, s mindig két szélsővel játszottunk. De figyelembe kell venni az éppen aktuális játékoskeretet, nem is beszélve az ellenfél stílusáról. A vb előtt sokat beszéltünk erről és végül egyetértés született a játékrendszerünk apró változtatásáról. Nekem tetszik ez a stílus. Lehet, nincs annyira kihegyezve a támadójátékra, mint korábban, de vitathatatlanul hatékony. S végül is négy meccsen lőttünk 12 gólt. Ez önmagáért beszél, nem igaz?

- Ön ott volt a 2010-es vb-döntős csapatban is. Úgy érzi, missziót teljesít Brazíliában?

- Nemcsak én, az egész csapat érzi ezt a missziót. Nem azért jöttünk Brazíliába, hogy élvezzük a szép időt és lófráljunk a riói tengerparton. Azért vagyunk itt, hogy minél több meccset nyerjünk és a lehető legmesszebb jussunk.

- Mit gondol negyeddöntős ellenfelükről, Costa Ricáról?

- Veszélyes csapat. Nagyon kell koncentrálni ellenük. Megmutatták oroszlánkörmeiket egy igen kiegyensúlyozott csoportban. Ki gondolta volna, hogy Olaszország, Anglia és Uruguay ellenében csoportelsőként mennek tovább? Ez önmagában elismerésre méltó. Nagyon fel kell készülnünk, hogy legyőzhessük őket.

Névjegy:

Név: Arjen Robben
Születési idő: 1984. január 23. (30 éves)
Születési hely: Bedum, Hollandia
Magasság: 182 cm
Poszt: Középpályás, Csatár
Klubjai: 2000-2002 FC Groningen 50 mérkőzés (8 gól)
2002-2004 PSV 56 (17)
2004-2007 Chelsea 67 (15)
2007-2009 Real Madrid 50 (11)
2009- Bayern München 106 (56)
Klubsikerei: Holland bajnok (2003), Johan Cruijff-schaal-győztes (2004),
Angol bajnok (2005, 2006), Angol Ligakupa-győztes (2005, 2007), FA Community Shield-győztes (2005), FA Kupa-győztes (2007),
Spanyol bajnok (2008), Spanyol Szuperkupa-győztes (2008),
Német bajnok (2010, 2013, 2014), Német kupagyőztes (2010, 2013, 2014), Bajnokok Ligája győztes (2013), UEFA-szuperkupa-győztes (2013).
Válogatottság: 2003- Holland 79 (26)
Válogatott sikerek: Világbajnoki-ezüstérmes (2010)

Szerző

Adósmentés kivételekkel

Publikálás dátuma
2014.07.04. 07:00
Akiknek az ingatlanát a Nemzeti Eszközkezelő megvette, így az ócsaiak is, kimaradnak a mentőcsomagból FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Ma szavaz a parlament a devizahiteles törvényjavaslatról, melyhez több módosító indítványt nyújtottak be kormánypárti politikusok. A végtörlesztőkre és az eszközkezelősökre nem lesz érvényes a törvény. Csak a 2004 után felvett hitelek után kaphatnak vissza pénzt az adósok. Az autóhitelt felvevők különösen jól járhatnak.

Semmit sem kapnak automatikusan a bankjuktól a végtörlesztők és azok sem, akiknek a devizahitellel terhelt lakását az eszközkezelő vette meg, ha a parlament ma megszavazza az adósmentő törvényjavaslathoz tegnap benyújtott kormánypárti módosítót. Gulyás Gergely és a törvényalkotási bizottság azt is javasolja, hogy csak a 2004. május 1-je után felvett hitelekre vonatkozzon a törvény. A módosító indítvány egyúttal megtiltja a bankoknak, hogy a helyzet rendezéséig egyoldalúan emeljék hiteleik kamatát. Néhány napja a CIB Bankról jelentek meg olyan híradások, hogy a Kúria döntése után egyoldalúan emelte ügyfeleinek kamatát. Az esetről beszámoló hvg.hu cikkének megjelenése után azonban a pénzintézet közölte: a kamatemelésről még tavaly decemberben született döntés, az ügyfelek szeptemberben forduló hitellel rendelkeznek. A törvény szerint 90 nappal a kamatemelés előtt értesítenie kell az adósokat a pénzintézetnek, ezért júniusban kaptak levelet az ügyfelek a kamatemelésről. A törvényjavaslat, amelyet ma megszavazhat a parlament, nem csak a kamatemeléseket, hanem a folyamatban lévő pereket is felfüggeszti a helyzet rendezéséig, de legkésőbb december 31-ig.

Az adósmentő törvényjavaslat tulajdonképp a Kúria jogegységi határozatának megállapítását teszi érvényessé minden kölcsönszerződésre. A legfelsőbb bírói testület megállapította, hogy a devizahiteleknél tisztességtelen az árfolyamrés alkalmazása, és a bankoknak vissza kell fizetniük azt az ügyfeleknek. Emellett mind a forinthitelek, mind a devizahitelek esetében szigorú feltételeknek kell megfelelnie a bankok általános szerződési feltételeinek, hogy egyoldalúan módosíthassák a szerződéseket. Az adósmentésről szóló jogszabály úgy rendelkezik, hogy alapesetben minden egyoldalú szerződésmódosítás semmis, és a bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy az ő kitételük nem volt tisztességtelen. Ehhez a pénzintézeteknek pert kell indítaniuk a magyar állam ellen, a perhez a nyári ítélkezési szünet dacára roppant rövid határidőket szab a törvény a bankok és bíróságok számára is.

Az autóhiteleknek csaknem egyharmada visszajárhat - derül ki a Pénzcentrum.hu számításából. Sok autóhitel lejárt az öt éves elévülési periódus előtt, így ezekből nem jár vissza semmi jelen állás szerint. Az elévülés hagyományos értelmezését a törvényjavaslat úgy módosítja, hogy csak a több mint öt éve lezárult szerződések esetében évült el az adós követelése. Akinek viszont öt éven belül járt le a hitele, vagy még élő szerződése van, annak a lakáshitelesekhez hasonlóan visszajárhat pénz. Példaként egy 2007 júniusban felvett, 2 millió forintos, öt éves futamidejű, svájci frank alapú hitelt vett a portál. Számításaik szerint kétszer történt kamatemelés, egy év után, 2008 közepén, illetve két év után, 2009 közepén. Míg felvételkor 9 százalék alatt alakultak az átlagos kamatok, a válság első évében 12 százalékig kúsztak, még egy évvel később 16 százalékig szaladt a kamat. Ebből a hitelből a portál számítása szerint 601 ezer forint jár vissza a kamatemelés miatt, míg az árfolyamrés után 68 ezer forintot kaphat az adós.

Az adósmentés következő része a kormány szerint ősszel jöhet: amikor forintosítják a hiteleket. Rogán Antal szerint az árfolyamváltozás terheit meg kell osztani a bankok és az ügyfelek között, míg a bankok emlékeztettek, hogy a Kúria jogegységi határozata kimondta, hogy nem vizsgálható az árfolyamkockázat tisztességtelensége, csak akkor, ha az adós bizonyítja, hogy a bank nem tájékoztatta megfelelően.

                                KÖZTÉR - A szegényeknek nem jár igazság

Nem jár vissza azoknak az adósoknak a tisztességtelenül beszedett árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés, akiknek az ingatlanát megvette a Nemzeti Eszközkezelő (NET) - erről szól az a módosító indítvány, amelyet a fideszes Gulyás Gergely nyújtott be a devizahiteles mentőcsomaghoz. A "mentőcsomag" elnevezéssel már magam is asszisztálok ahhoz, hogy a kormány által nyújtott kegynek tekintsük a törvényjavaslatot, de ezen a ponton érdemes tisztázni, hogy nem erről van szó. A kormány messiásként várta a Kúria jogegységi határozatát, hogy "tiszta legyen a jogi helyzet" és "megmenthesse" az adósokat, de most nem ez történik. Hanem az, hogy a Kúria kijelentette, hogy tisztességtelen az árfolyamrés, és a bankok csak szigorú feltételek mellett emelhetik egyoldalúan a kamatokat - olyan szigorú feltételek mentén, amelynek szinte egyetlen pénzintézet általános szerződési feltételei sem feleltek meg. A Kúria döntése azt jelenti, hogy ha minden adós egyesével perre menne, akkor azt megnyerné. A kormány törvényjavaslata csak annyiban "kegy", hogy nem kell egyesével perelnie az adósoknak.

A végtörlesztőket kizárja a Gulyás-féle módosító javaslat - ez erkölcsileg rendben is van, hatalmas kedvezménnyel szállhattak ki a devizahitelből, amit az állam (vagyis mi, adófizetők) és a bankok álltak, ha nagyon akarják, indítsanak pert. Ha végtörleszteni volt pénzük, jó eséllyel erre is lesz. Kiveszi azonban azokat is, akik eladták a lakásukat az eszközkezelőnek. Ezek olyan adósok, akik mindent megtettek, hogy fizethessék a hitelüket, de nem bírták, mondjuk azért, mert a család kenyérkeresője a válság óta nem kap munkát vagy a korábbi fizetése töredékéért dolgozik közmunkásként. Tőlük is elvette a bank - a Kúria döntése alapján tisztességtelenül - az árfolyamrés és a kamatemelések összegét. Álságos lenne a kormány részéről arra hivatkozni, hogy minimalizálnák a bankok terheit, hiszen nem ezen a 19 ezer adóson fog múlni a bankrendszer stabilitása. Ezeknek az embereknek bármilyen kis összeg jól jön, és épp ezért nem fognak tudni pert indítani. Vagy aki szegény, az már azt se kapja meg, ami jogosan megilleti?Szerző

Adósmentés kivételekkel

Publikálás dátuma
2014.07.04. 07:00
Akiknek az ingatlanát a Nemzeti Eszközkezelő megvette, így az ócsaiak is, kimaradnak a mentőcsomagból FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Ma szavaz a parlament a devizahiteles törvényjavaslatról, melyhez több módosító indítványt nyújtottak be kormánypárti politikusok. A végtörlesztőkre és az eszközkezelősökre nem lesz érvényes a törvény. Csak a 2004 után felvett hitelek után kaphatnak vissza pénzt az adósok. Az autóhitelt felvevők különösen jól járhatnak.

Semmit sem kapnak automatikusan a bankjuktól a végtörlesztők és azok sem, akiknek a devizahitellel terhelt lakását az eszközkezelő vette meg, ha a parlament ma megszavazza az adósmentő törvényjavaslathoz tegnap benyújtott kormánypárti módosítót. Gulyás Gergely és a törvényalkotási bizottság azt is javasolja, hogy csak a 2004. május 1-je után felvett hitelekre vonatkozzon a törvény. A módosító indítvány egyúttal megtiltja a bankoknak, hogy a helyzet rendezéséig egyoldalúan emeljék hiteleik kamatát. Néhány napja a CIB Bankról jelentek meg olyan híradások, hogy a Kúria döntése után egyoldalúan emelte ügyfeleinek kamatát. Az esetről beszámoló hvg.hu cikkének megjelenése után azonban a pénzintézet közölte: a kamatemelésről még tavaly decemberben született döntés, az ügyfelek szeptemberben forduló hitellel rendelkeznek. A törvény szerint 90 nappal a kamatemelés előtt értesítenie kell az adósokat a pénzintézetnek, ezért júniusban kaptak levelet az ügyfelek a kamatemelésről. A törvényjavaslat, amelyet ma megszavazhat a parlament, nem csak a kamatemeléseket, hanem a folyamatban lévő pereket is felfüggeszti a helyzet rendezéséig, de legkésőbb december 31-ig.

Az adósmentő törvényjavaslat tulajdonképp a Kúria jogegységi határozatának megállapítását teszi érvényessé minden kölcsönszerződésre. A legfelsőbb bírói testület megállapította, hogy a devizahiteleknél tisztességtelen az árfolyamrés alkalmazása, és a bankoknak vissza kell fizetniük azt az ügyfeleknek. Emellett mind a forinthitelek, mind a devizahitelek esetében szigorú feltételeknek kell megfelelnie a bankok általános szerződési feltételeinek, hogy egyoldalúan módosíthassák a szerződéseket. Az adósmentésről szóló jogszabály úgy rendelkezik, hogy alapesetben minden egyoldalú szerződésmódosítás semmis, és a bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy az ő kitételük nem volt tisztességtelen. Ehhez a pénzintézeteknek pert kell indítaniuk a magyar állam ellen, a perhez a nyári ítélkezési szünet dacára roppant rövid határidőket szab a törvény a bankok és bíróságok számára is.

Az autóhiteleknek csaknem egyharmada visszajárhat - derül ki a Pénzcentrum.hu számításából. Sok autóhitel lejárt az öt éves elévülési periódus előtt, így ezekből nem jár vissza semmi jelen állás szerint. Az elévülés hagyományos értelmezését a törvényjavaslat úgy módosítja, hogy csak a több mint öt éve lezárult szerződések esetében évült el az adós követelése. Akinek viszont öt éven belül járt le a hitele, vagy még élő szerződése van, annak a lakáshitelesekhez hasonlóan visszajárhat pénz. Példaként egy 2007 júniusban felvett, 2 millió forintos, öt éves futamidejű, svájci frank alapú hitelt vett a portál. Számításaik szerint kétszer történt kamatemelés, egy év után, 2008 közepén, illetve két év után, 2009 közepén. Míg felvételkor 9 százalék alatt alakultak az átlagos kamatok, a válság első évében 12 százalékig kúsztak, még egy évvel később 16 százalékig szaladt a kamat. Ebből a hitelből a portál számítása szerint 601 ezer forint jár vissza a kamatemelés miatt, míg az árfolyamrés után 68 ezer forintot kaphat az adós.

Az adósmentés következő része a kormány szerint ősszel jöhet: amikor forintosítják a hiteleket. Rogán Antal szerint az árfolyamváltozás terheit meg kell osztani a bankok és az ügyfelek között, míg a bankok emlékeztettek, hogy a Kúria jogegységi határozata kimondta, hogy nem vizsgálható az árfolyamkockázat tisztességtelensége, csak akkor, ha az adós bizonyítja, hogy a bank nem tájékoztatta megfelelően.

                                KÖZTÉR - A szegényeknek nem jár igazság

Nem jár vissza azoknak az adósoknak a tisztességtelenül beszedett árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés, akiknek az ingatlanát megvette a Nemzeti Eszközkezelő (NET) - erről szól az a módosító indítvány, amelyet a fideszes Gulyás Gergely nyújtott be a devizahiteles mentőcsomaghoz. A "mentőcsomag" elnevezéssel már magam is asszisztálok ahhoz, hogy a kormány által nyújtott kegynek tekintsük a törvényjavaslatot, de ezen a ponton érdemes tisztázni, hogy nem erről van szó. A kormány messiásként várta a Kúria jogegységi határozatát, hogy "tiszta legyen a jogi helyzet" és "megmenthesse" az adósokat, de most nem ez történik. Hanem az, hogy a Kúria kijelentette, hogy tisztességtelen az árfolyamrés, és a bankok csak szigorú feltételek mellett emelhetik egyoldalúan a kamatokat - olyan szigorú feltételek mentén, amelynek szinte egyetlen pénzintézet általános szerződési feltételei sem feleltek meg. A Kúria döntése azt jelenti, hogy ha minden adós egyesével perre menne, akkor azt megnyerné. A kormány törvényjavaslata csak annyiban "kegy", hogy nem kell egyesével perelnie az adósoknak.

A végtörlesztőket kizárja a Gulyás-féle módosító javaslat - ez erkölcsileg rendben is van, hatalmas kedvezménnyel szállhattak ki a devizahitelből, amit az állam (vagyis mi, adófizetők) és a bankok álltak, ha nagyon akarják, indítsanak pert. Ha végtörleszteni volt pénzük, jó eséllyel erre is lesz. Kiveszi azonban azokat is, akik eladták a lakásukat az eszközkezelőnek. Ezek olyan adósok, akik mindent megtettek, hogy fizethessék a hitelüket, de nem bírták, mondjuk azért, mert a család kenyérkeresője a válság óta nem kap munkát vagy a korábbi fizetése töredékéért dolgozik közmunkásként. Tőlük is elvette a bank - a Kúria döntése alapján tisztességtelenül - az árfolyamrés és a kamatemelések összegét. Álságos lenne a kormány részéről arra hivatkozni, hogy minimalizálnák a bankok terheit, hiszen nem ezen a 19 ezer adóson fog múlni a bankrendszer stabilitása. Ezeknek az embereknek bármilyen kis összeg jól jön, és épp ezért nem fognak tudni pert indítani. Vagy aki szegény, az már azt se kapja meg, ami jogosan megilleti?Szerző