Előfizetés

Orgoványi takarék - Más szövetkezetnél nincs hasonló probléma

A takarékszövetkezeti szektor átvizsgálása még folyamatban van, az azonban már most látszik, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetéhez hasonló nagyságú és kezelhetetlen mértékű működési és gazdálkodási probléma egyetlen más szövetkezeti hitelintézet esetében sem áll fenn - közölte a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.

A közlemény szerint az orgoványi takaréknál a súlyos működési szabálytalanságokra azon átvizsgálásnál derült fény, amelyet a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a tavaly nyáron elfogadott integrációs törvény előírásai szerint indított, és amelynek célja felmérni a szektor szereplőinek jelenlegi állapotát és kockázati tényezőit.
Az MNB visszavonta az orgoványi takarék engedélyét, a betétesek biztonsága érdekében az SZHISZ kizárta az integrációs rendszerből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet.

"Tekintettel a válság mélységére, nagyságrendjére és összetettségére, nincs lehetőség egyszerű, segítő megoldások alkalmazására, ezért a Takarékbank igazgatósága megállapította, hogy a takarékszövetkezet válsághelyzetben van, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének Igazgatósága pedig július 4-én azonnali hatállyal kizárta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet az Integrációs Szervezetből és döntéséről a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot" - áll a közleményben.

A közlemény szerint a világ egyik vezető könyvvizsgáló és adótanácsadó társasága által koordinált független szakértői vizsgálat megállapította, a takarékszövetkezet válsághelyzetben van: saját tőkéje az általa 2013. december 31-én kimutatott plusz 6 milliárd forint helyett több mint 3,5 milliárd forint negatívumot mutat. A limit túllépésekkel együtt számított szavatoló tőkéje pedig több mint 35,5 milliárd forinttal elmarad a felügyelet által meghatározott minimális tőkekövetelménytől.

A társaság hitelezési mutatója rossz, ráadásul folyamatosan romlik: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya március végére 28,8 százalékra, azaz a törvényben meghatározott plafon közel háromszorosára nőtt. A vizsgálati jelentés megállapította, hogy a takarékszövetkezet működése nem felel meg sem a törvényi és felügyeleti előírásoknak, sem az integrációs, sem pedig a saját szabályzatainak. A felügyeleti adatszolgáltatása nem a tényeken alapul.

A vizsgálat szerint a takarékszövetkezet működése súlyosan sérti az ügyfelek érdekeit, a betétesek megtakarításait, így a helyzet orvoslásához azonnali beavatkozás vált szükségessé - áll a közleményben.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mérlegfőösszege - saját kimutatása szerint - 2013 végén közel 81 milliárd forintot tett ki, ami a teljes hazai pénzügyi szektor mindössze három ezreléke.
A társaság tevékenységi területe kizárólag Bács-Kiskun megye kis részére korlátozódik, így az elszigetelt eset a takarékszövetkezeti rendszer egészére nézve nincs hatással.

A közlemény szerint a SZHISZ azért döntött az érintett takarék integrációból kizárásáról, mert egy ilyen felelőtlenül, szabálytalanul működő, a betétesek megtakarításait kockáztató takarékszövetkezetnek nincs helye a takarékszövetkezetek megújuló együttműködésében; az egyedi eset szomorú, de elkerülhetetlen része annak a folyamatnak, amelynek révén a takarékszövetkezeti szektor működése minden eddiginél biztonságosabb és átláthatóbb lesz.

A takarékszövetkezeti együttműködés megújításának egyik legfőbb célja egy olyan garanciaközösség létrehozása, amelynek révén a takarékok betétesei kettős védelmet élveznek majd: az OBA keretén felül az integráció teljes vagyona nyújt majd fedezetet követeléseikért. Ez a folyamat már elindult, június 17-étől már 20 tagja van, az év végére pedig minden, a garancia-közösség feltételeinek megfelelő szövetkezeti hitelintézet tagja lesz - áll a közleményben.

Putyin köszöntötte Obamát a július 4-i függetlenség napja alkalmából

Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntötte amerikai kollégáját, Barack Obamát a július 4-i függetlenség napja alkalmából, és a két ország közötti viszony javítását sürgette - számolt be az UPI amerikai hírügynökség.

Putyin közleményében azt mondja, "reméli, hogy a két ország kapcsolatai, amelyek hosszú múltra tekintenek vissza, a jelenlegi különbségek és nehézségek ellenére a pragmatizmus és az egyenrangúság szellemében sikeresen fejlődnek tovább".
Moszkva és Washington a hidegháború óta nem tapasztalt mértékben elhidegült egymástól amiatt, hogy egy vitatott népszavazás után márciusban Oroszországhoz csatolták a kelet-ukrajnai Krím félszigetet. Az Egyesült Államok több más nyugati országgal együtt szankciókkal sújtotta a Kremlt az oroszoknak a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe miatt.

"Oroszország és az Egyesült Államok két olyan ország, amelyekre különleges felelősség hárul a nemzetközi stabilitás fenntartásában, és így nem csupán saját népük javára, hanem az egész világ érdekében kellene együttműködniük" - hangsúlyozta az orosz államfő közleményében.

Az Egyesült Államok július 4-én a függetlenség napját ünnepli: 1776-ban ezen a napon hagyta jóvá a kontinentális kongresszus a Függetlenségi Nyilatkozatot, amely megnyitotta az utat 13 észak-amerikai brit gyarmat előtt a szuverenitás felé. A "legamerikaibb" ünnepet országszerte parádékkal, tűzijátékkal és kerti grillezéssel ünneplik.

Saját bombájuk végzett a terroristákkal

Hárman meghaltak Egyiptomban pénteken, amikor felrobbant a kezükben a saját maguk készítette pokolgép, amellyel feltehetőleg terrortámadást akartak végrehajtani - jelentette az al-Ahrám című napilap.

Biztonsági források szerint a felső-egyiptomi Fajjúm tartományban, egy csirkefarmon szerelték össze az áldozatok a robbanószerkezetet, amikor az váratlanul működésbe lépett. A detonáció következtében egy épület összeomlott.
Csütörtökön volt egy éve annak, hogy a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi iszlamista elnököt. A hatalomváltás első évfordulójához kapcsolódóan Egyiptom-szerte számos összecsapás történt csütörtökön a rendvédelmi erők és Murszi támogatói között. Az ország fontosabb csomópontjait, egyebek mellett a forradalom jelképes helyszínét, a Tahrír teret a biztonsági erők két napja körbezárva tartják, miután egy iszlamista pártokból álló szövetség Murszi híveit arra szólította fel, hogy tömegesen vonuljanak az utcára.

A Murszi mögött álló, Nemzeti Egység a Törvényesség Támogatására (NETT) elnevezésű szövetség a pénteki napot a "harag péntekének" kiáltotta ki, és arra szólította fel követőit, hogy a muzulmánok számára különösen fontos pénteki ima után lepjék el Egyiptom utcáit a hadsereg által támogatott kormány elleni tiltakozásuk jeléül. Az országszerte több városban zajló tüntetések helyszínéről a délutáni órákig nem jelentettek sérüléseket.

Csütörtökön legalább húsz ember vesztette életét Egyiptomban az iszlamisták akcióival összefüggésben. Legalább egy halálos áldozata volt rendőrök és tüntetők összecsapásainak. A fokozott készenlétben lévő rendvédelmi erők kilenc különböző városban összesen több mint kétszáz tüntetőt vettek őrizetbe.

A pénteki esethez hasonlóan csütörtökön is saját bombája végzett két terroristával, a Gázai övezettel közös határ mentén pedig a biztonsági erők tizenhét dzsihadista harcossal végeztek. Kairó-szerte számos helyen lépett működésbe az út mentén elhelyezett robbanószerkezet, egy utazótáskába rejtett pokolgép pedig Alekszandria közelében, egy vonaton robbant fel. A merényletben kilenc ember, köztük egy gyermek súlyosan megsebesült. Kairó déli részén egy rendőr meghalt, miután iszlamista tüntetők lerohantak egy ellenőrzőpontot.