Dagad a botrány

Publikálás dátuma
2014.07.07. 07:15
Szarvasmarhatelep Tiszafüred-Kócsújfalun: sok a tisztázatlan kérdés FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
Az eddigi hat fertőzött után két újabb beteget vittek szombatra virradó éjjel a debreceni Kenézy kórházba megfigyelésre lépfenefertőzés gyanúja miatt Tiszafüredről. Mind a nyolcan jó általános állapotban vannak. Az ügy politikai vihart is kavar.

A két újabb beteg egyike a gyepmesteri telep egyik dolgozója, akinek egyik alsó végtagján van egy azonosítandó seb. A másikuk egy konyhai dolgozó, akinél fennáll a gyanú, hogy érintkezett a fertőzött hússal, esetleg fogyasztott belőle. Jelenleg mindketten tünet- és panaszmentesek, antibiotikumos kezelést kapnak.

Családi környezetüket még vizsgálják a járványügyi szakemberek. Ha otthonukban ismeretlen eredetű húst találnak, azt megsemmisítik, és amelyik családtagjukról kiderül, hogy nyers hússal érintkezett, ő is megkapja a megelőző gyógyszeres kezelést.

Sinkó-Káli Róbert, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvos szombaton úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a bakteriális fertőzésre az eltelt idő miatt már kisebb az esély, a spórásodás miatt viszont továbbra is fennáll a fertőzés veszélye. A tiszafüredi lépfenefertőzéssel összefüggésben már mintegy ötvenen kapnak antibiotikumos kezelést. (Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján olvasható tájékoztatás szerint ugyanakkor kezelés nélkül a betegek 20-60 százaléka meghal.)

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek reggel közölte, hogy lépfenefertőzés gyanúja miatt többen kórházba kerültek. A hat korábbi beteg közül hárman telepi dolgozók, köztük van továbbá egy ottani idénymunkás és a két tizenéves fia.

Az ügy előzménye: egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene-baktériumot. Az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag használták fel, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították.

Péter István, Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos arról számolt be, hogy a hatósági állatorvost csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették. A lépfenebetegséget a hatóságok július 2-án állapították meg. A konyhák üzemeltetői szabálysértést követtek el, mert ellenőrizetlen, kísérő dokumentumok nélküli húst szállítottak be főzésre.

Bírságuk emiatt elérheti a több millió forintot, és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen, amely két gyanúsítottat már ki is hallgatott - olvasható a police.hu oldalon.

Jelenleg annyit tudni, hogy a Tiszafüred külterületén lévő állattartó telepen elpusztult, levágott, majd feldolgozott szarvasmarha húsát a tulajdonosa eladta egy közétkeztetéssel is foglalkozó tiszafüredi vállalkozónak. A nem hivatalos úton értékesített hús nem esett át a szükséges hatósági vizsgálaton az eladás előtt. A hús lépfene-betegséggel lehetett fertőzött, amitől többen is megbetegedtek.

A fertőzés politikai hullámokat is kavart, bár Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a hatóságok kellő határozottsággal és szakértelemmel jártak el. A "nagyon sajnálatos" eset emberi gondatlanságból ered, a rendőrségi,hatósági vizsgálatok tisztázni fogják, hogy pontosan mi történt, és ki a felelős. Az illegális állatvágás ugyanakkor nem politikai ügy, hanem büntetőügy.

Hangsúlyozta: az üggyel kapcsolatban valamennyi szükséges tájékoztatás azonnal megtörtént. Ahhoz azonban, hogy tájékoztatni lehessen, az ügyben intézkedő hatóságoknak a szükséges ismeretek birtokában kell lenniük - tette hozzá.
A minisztert élesen támadja a szocialista párt, az LMP és a Jobbik is.

Mindenekelőtt azt firtatják, milyen politikai kapcsolatban áll a fertőzést okozó szarvasmarha-zugvágásban érintett cég tulajdonosaival, akiknek állattenyésztési szakértelmét kétségessé teszi az ügy, s akik mégis földbérlethez juthattak. Az LMP követeli: bontsák fel a fertőzésért felelős vállalkozó földbérleti szerződését.

Az MSZP felszólítja Fazekas Sándort, mint az élelmiszer biztonságért felelős minisztert, mint Tiszafüred országgyűlési képviselőjét, és mint a lépfene-fertőzést előidéző gazdálkodó jó ismerősét, hogy haladéktalanul álljon a nyilvánosság elé, és válaszoljon a fertőzés kapcsán felmerülő kérdésekre.

A párt szakpolitikusa, Gőgös Zoltán úgy fogalmaz: "nagy kár, hogy az élelmiszer biztonságért felelős miniszter politikai hangulatkeltésnek tartja az igazság kiderítésének szándékát az óráról-órára súlyosabbá váló tiszafüredi lépfene-ügyben". Az MSZP úgy véli: a közvéleménynek tudnia kell, honnan származnak azok az állatok, amelyek a földművelésügyi miniszter által barátjának nevezett gazdálkodó tiszafüredi telephelyén a lépfene-fertőzést hordozták.

Továbbá volt-e karantén, vagy az állatokat azonnal a természetvédelmi terület legelőjére engedték, és mit csinált a hatóság az első vágás, valamint az ügy kipattanása között eltelt közel két hétben. A szocialisták választ akarnak kapni arra is, hogy miként érintkezhetett két levágott állat kétezer emberrel. Továbbá, milyen élelmiszer biztonság az, ahol a feketén vágott, fertőzött hús kerülhet iskolás gyermekek elé?

Végül azt a kérdést teszik fel: a június végi botulizmusos eset és a mostani fertőzés után, hajlandó-e a földművelésügyi miniszter levonni a politikai következtetéseket?

Szerző
Frissítve: 2014.07.06. 22:24

A MET is segít a Népszavának

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) is a Népszava segítségére sietett. Az Iványi Gábor vezette felekezet vasárnapi gyülekezeti rendezvényének perselypénzét ajánlotta fel a Népszavának, amit egy emberként támogattak a hívek.

Természetesen nem csak a MET-nek, olvasóinknak is sokat köszönhetünk: tömegével jelentkeznek az előfizetők a Népszavához; van, aki meghosszabbította korábbi előfizetését, mások újat kötöttek.

A lapunkhoz telefonálók szerint fontos, hogy legyen Magyarországon baloldali, szociáldemokrata napilap. Erről beszélt sajtótájékoztatóján két hete Láposi Elza a Népszava Lapkiadó Kft. ügyvezetője és Németh Péter főszerkesztő is a lap helyzetét ismertetve. Akkor jelezték, igyekeznek megfojtani az újságot, szinte egyáltalán nincs állami hirdetés, és nem mernek a gazdasági szereplők sem reklámozni, ezért a 141 éves napilap helyzete egyre nehezebb.

Szerző

A veszteségért is prémium Nagykőrösön

Háromhavi fizetésének megfelelő, mintegy bruttó 1,3 millió forint jutalmat szavazott meg nemrég a fideszes vezetésű Nagykőrös kormánypárti többségű képviselőtestülete az önkormányzati tulajdonú Kőrösi Vagyonkezelő (KŐVA) Zrt. vezetőjének, holott a cég 50 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet. 

Vozárné Ragó Ildikó vezérigazgató ráadásul elvileg akár 6 havi pénzt is kaphatott volna, de csak a felét kapta, mert nem teljesült minden kitűzött prémiumfeltétel - ismertette az előzményeket lapunknak László Ferenc szocialista önkormányzati képviselő. Mint mondta, ő nemmel szavazott a jutalom-javaslatra. Nem azért, mintha a vezérigazgató rosszul végezte volna a munkáját, de úgy ítéli meg, hogy egy 24 ezres városban az 50 milliós veszteség még akkor is sok (és ezért nem jogosít jutalomra) ha - mint kiderült - a veszteségért a kormány rezsiharca tehető felelőssé, hiszen ezt a mínuszt a vállalat szemétszállítási szolgáltatása "hozta össze" - magyarázta. Tavaly decemberben a KŐVA vezérigazgatója Czira Szabolcs fideszes polgármester javaslatára kapott már egyhavi jutalmat, amiért "az utóbbi időszakban a cég felmérte a kezelésében lévő önkormányzati ingatlanokat és arról pontos nyilvántartást készített".

Korábban egyébként maga a polgármester került kínos helyzetbe saját jutalmazása miatt. Emlékezetes, 2011 végén - alpolgármestere javaslatát elfogadva - a közgyűlés háromhavi fizetésének megfelelő pluszpénzt szavazott meg neki. A városvezető akkor úgy nyilatkozott: azért kap jutalmat, mert az EU-s és városi forrásból finanszírozott, mintegy 1,1 milliárd forintos főtérfelújításban olyan szervezési feladatokat végzett el, amelyek túlmutatnak a mindennapos polgármesteri feladatokon. "Úgy gondolom, egy olyan városban, ahol a nehéz helyzet ellenére is felelős gazdálkodás folyik, a polgármesternek nem kell szégyenkeznie, ha elismerik a munkáját" - érvelt Czira.

A polgármester amúgy egy évvel korábban, nem sokkal a 2010-es őszi önkormányzati választás után is kapott a várostól hasonló összegű jutalmat, amit az indoklás szerint újraválasztásával érdemelt ki, hiszen azzal bebizonyította, hogy az előző ciklusban jól végezte a munkáját.

Szerző