Együtt–PM-jelölt lett, lerombolták a birtokát

Ismeretlen tettesek egy kombájnnal brutális rombolást végeztek Váradi András még megmaradt földjén - közölte az Együtt-PM hétfőn, egy nappal azután, hogy vasárnap hivatalosan is bejelentették, Váradi az Együtt-PM színeiben vállalja a polgármester-jelöltséget Alcsútdobozon. Kára hozzávetőlegesen 100 ezer forint, a gazda ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést, ugyanakkor az itt élők egy helyi oligarcha embereit látták a helyszínen.

Alcsútdoboz Felcsút közvetlen szomszédságában áll, és Mészáros Lőrinc frissen meggazdagodott oligarcha, Orbán Viktor kebelbarátjának szoros érdekeltségébe tartozik.

Váradi mára az Orbán-rezsim és a felcsúti Mészáros-mutyi kárvallottjainak egyik szimbolikus figurájává vált; szinte teljesen kisemmizték, miután a környéken minden földet maga Mészáros Lőrinc, valamint az érdekkörébe tartozó helyi oligarchák nyertek meg az állami földpályázatokon, így ő nem volt képes tovább ellátni, illetve fenntartani 360 darab juhát - írta az Együtt-PM, amely azt üzente Váradi rosszakaróinak: hiába bújnak most el kombájnjaik, végrehajtóik és verőlegényeik mögé, mindenki tudja, hogy kik állnak a támadás mögött.

"Önök kombájnnal támadnak, mi azonban az igazsággal vágunk vissza, amit minden egyes nap az Önök orra alá fogunk dörgölni, amivel minden egyes nap szembesítjük Magyarországot és az ott élőket."

Vasárnap Váradi, Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke, és tizenöt aktivista szórólapokat osztott Alcsútdobozon és Felcsúton, hogy a helyiek tisztába kerüljenek azzal, milyen emberek vezetik őket. A lapot minden háztartásba eljuttatták a környéken.

Juhász Péter tegnap egy másik ügyben is megszólalt; közlése szerint egy 100 millió forintot érő foghíjtelket tart üresen a belvárosi önkormányzat vélhetően csak azért, hogy be lehessen hajtani annak a Szerb u. 9. szám alatti háznak a garázsába, melynek egyik önkormányzati bérlakásában él - többek között - Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója; valamint Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi alpolgármester, aki töredékáron vásárolta meg ingatlanát.

A Fidesz V. kerületi polgármesterjelöltje kevesebb mint 20 millió forintért, 25 éves kamatmentes részletre vette a 60 milliót érő ingatlant azután, hogy az önkormányzat 3 héttel azelőtt egy rendelettel azt lehetővé tette. A Habony által használt lakást pedig az elmúlt években 50 millió forint értékben az önkormányzat föl is újíttatta, miután egyes hírek szerint az ingatlanban a beépített szauna kigyulladt.

Juhász szerint továbbra sem tudni, milyen jogcímen lakik Habony az önkormányzati ingatlanban. Az Együtt-PM társelnöke szerint Rogán Antal polgármester és társai nem bujkálhatnak tovább a kérdések elől, és immár az ügyészség hallgatása is megengedhetetlen. "Ha az ügyészség annak idején - helyesen - vizsgálatot tudott indítani a VII. kerületben Hunvald György és társai ellen, akkor a felmerült tények és visszaélésgyanús ügyek alapján ugyanezt tegye meg az V. kerületben Rogán Antallal és társaival szemben is" - mondta Juhász.

A nol.hu tudósítása szerint Juhász sajtótájékoztatóján tíz ellentüntető jelent meg. Szinte kivétel nélkül táblát tartottak a kezükben, amikre Juhászra utalva, egyebek mellett azt írták: "Drogos és még adót is csalt." Ám arról, hogy milyen szervezet képviseletében és miért tüntetnek, nem beszéltek.

Szerző

Farizeus kétharmad

Publikálás dátuma
2014.07.08. 07:00
Az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság döntése ellenére sem kapta meg az egyházi státuszt a MET. Fotó: K2 Pres
Tíz olyan vallási közösség, köztük a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi elismerésének megtagadására tesz javaslatot ma az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, melyek Balog Zoltán illetékes miniszter szerint megfelelnek a törvényi feltételeknek. Az Iványi Gábor által vezetett MET minden objektív feltételt teljesített, a kétharmad mégsem akarja megadni számukra az egyházi  státuszt, melyre joguk van. Az MSZP tiltakozik, s módosítás kezdeményez, a parlament plenáris ülése azonban csak ősszel dönt.

Világosan látszik, hogy az érintett vallási közösségek teljesítették a törvényben foglalt objektív feltételeket, így a Fidesz-KDNP éppen most bizonyítja, hogy kizárólag a politikai lojalitás és más szubjektív szempontok alapján avatkozik be hitéleti kérdésekbe - mondta lapunknak Harangozó Tamás.

Az MSZP frakcióvezető-helyettesét azután kérdeztük, hogy a Szabó Sándorral és Teleki Lászlóval - a testület szocialista tagjaival - közös közleményben tiltakozott az Országgyűlés igazságügyi bizottsága ma délelőtti ülésére tervezett napirendje, valamint az ellen, hogy a kormánypártok tíz olyan vallási közösség egyházi elismerésének megtagadását javasolják, amelyek Balog Zoltán miniszter határozata szerint megfelelnek az egyházakkal szemben támasztott objektív feltételeknek, és nemzetbiztonsági átvilágításuk is megtörtént.

Harangozó szerint ezzel folytatódik az alkotmánysértés, amit az Alkotmánybíróság (Ab) immár többször is megállapított az egyházügyi törvény ügyében, valamint amit a strasbourgi emberi jogi bíróság is kimondott.

A kormánytöbbség láthatóan érdemi mérlegelés nélkül akarja lesöpörni a vallási közösségek kérelmét, fogalmazott, kiemelve, a bizottsági tagoknak megküldött előterjesztés - pontosabban az ahhoz csatolt tíz határozati javaslat - még az Iványi Gábor vezette MET esetében sem látja igazoltnak a közösségi célok érdekében történő együttműködés iránti szándékot és annak hosszú távú fenntartására irányuló képességet.

Harangozó azt is kiemelte, Iványi ezzel szemben nemcsak bizottsági meghallgatásán, vagy egyháza átvilágítása során, hanem immár sokadszor bizonyította egyházuk társadalmi hasznát.

Való igaz, a MET az ország különböző településein, hátrányos helyzetű emberek számára tart fenn iskolákat, idősotthonokat, hajléktalanszállókat, végez egészségügyi szolgáltatásokat.

Ezeket az államtól átvállalt feladatokat 2011 óta a MET az állami alapnormatívából és adományokból kénytelen fedezni, mert a csak bevett egyházaknak fizetett kiegészítő normatívában és a felekezeteknek felajánlható egyszázalékos SZJA-felajánlásokban már nem részesülhet, így évek óta több milliárd forinttól esett el, ennyivel kevesebbel tudott segíteni. Pedig az Ab 2013-ban megsemmisítette az Iványiékat jogfosztottá tevő passzusokat, és idén a strasbourgi emberi jogi bíróság is alapjog-ellenesnek mondta ki a magyar egyházügyi törvényt.

Iványiék nem buktak el a tízezer tagot előíró feltételen sem. Ahhoz ugyanis, hogy az elismerési kérelem az Országgyűlés elé kerüljön, legalább tízezer tagot kell igazolni az emberi erőforrás miniszter felé. Ezt a MET tavaly szeptemberben bizonyította is, épp ezért Balog Zoltán idén februárban határozatban állapította meg az elismerési feltételek meglétét.

Noha utóbb kiderült, az emberi erőforrás miniszter három hónapig szándékosan késleltette - nyilván az április 6-i parlamenti választás miatt - a MET elismerési eljárását, a közösség akkor is megfelelt valamennyi feltételnek.

Iványi: "ha ezt Európa lenyeli, akkor ennyit ér"

Már a múlt heti gyalázatos komédiából világossá vált számunkra, hogy a hatalom mire készül - mondta lapunknak Iványi Gábor.

A MET vezető lelkésze botrányos parlamenti meghallgatásukat idézte fel, ahol a kormánypárti képviselők meg sem jelentek. A ma délelőtti bizottsági ülést ennek folytatásaként értékelte, az elutasító határozat tervezete - melyből Iványi idézett is lapunknak - például azt állítja, hogy egyházuk "csak kis társadalmi támogatással bír", valamint hogy "közösségi haszna alacsony".

A lelkész felidézte, minden törvényi feltételt teljesítettek, iskoláik, óvodáik vannak, idősotthonokat és szállókat tartanak fenn, a hasznosságukat lekicsinylő megjegyzésre tehát csak egy reakció lehetséges: "Mihez képest?" Ám Iványi szerint a társadalmi támogatottságukat megkérdőjelező állítás is érdekes annak fényében, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter idén februárban már megállapította, elegendő tagja, illetve támogatója van gyülekezetüknek.

Ugyanakkor a MET támogatottságát egyszázalékos felajánlásokban mérni - a bizottsági határozati javaslatban vélhetően ez szerepel - azért is kérdéses, mert még a 2011-es összeget sem kapták meg a mai napig, 2012-től pedig a politikai hatalom mindent megtett, hogy ne is lehessen számukra felajánlani, ha pedig valaki mégis nekik szánta adója egyszázalékát, azt igyekeztek eltántorítani ettől.

Iványi szerint a hatalom bármit bevet, hogy megakadályozza egyházi elismerésüket, miközben már a törvény, valamint a mai ülésen elfogadni tervezett határozati javaslatok "ördögi" megfogalmazással azt ecsetelik, miként hajtja végre az Országgyűlés az Ab döntését. De ez egyszerűen nem igaz, hiszen az Ab- határozat kimondta, hogy nemcsak a jogszabály mellékletében elismertek számítanak egyháznak, rajtuk kívül még mintegy 70 felekezet is, amelyeknek az egyházi státuszt automatikusan vissza kellett volna adni.

Egy jogállamban nem félresöpörhető egy Ab-döntés - vetette fel Iványi, aki szerint az is előfordulhat, hogy a MET-en kívül nincs egyetlen szervezet sem, amely teljesítette az objektív törvényi feltételeket, s éppen azért veszik egy kalap alá velük őket, hogy megakadályozzák elismerésüket.

"Célzottan minket akarnak megfosztani a jogainktól, szembe menve az Ab-val és a strasbourgi emberi jogi bírósággal" - foglalta össze.

Szerinte épp ezért most mindannyian vizsgázunk, nemcsak a magyar politika, a magyar kormány, hanem Strasbourg és végérvényben egész Európa is. "Ha el lehet tűrni ennek a gazember társaságnak ezt a nyilvánvaló jogtiprást, akkor tévedtünk, s olyan, hogy európai demokrácia, nem létezik. Ha ezt Európa lenyeli, akkor ennyit ér" - fogalmazott.

Szerző

Garázdaság miatt felelnek a Pride biztonsági őrei

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csoportosan elkövetett garázdaság miatt eljárást indított az ellen a három biztonsági őr ellen, aki a szombati Budapest Pride felvonuláson, az Oktogonnál eltávolított egy kamionra felmászó ellentüntetőt a jármű tetejéről - közölte a főkapitányság a rendőrség honlapján hétfőn.

A tájékoztatás szerint a rendőrség azonosította és elfogta a három férfit, és őrizetbe is vették őket.

Hozzátették: azt a férfit, aki felmászott a kamionra, még a helyszínről előállították, ugyancsak őrizetbe vették, és rendzavarás miatt szabálysértési eljárást indítottak ellene. A rendőrség kezdeményezte férfi bíróság elé állítását.

A BRFK rendzavarás miatt szabálysértési eljárást indított az ellen az ellentüntető ellen is, aki Hősök terénél felállított kordont átugrotta és szitkozódott. A férfit a helyszínről szintén előállították.

További három ellentüntetőt azonosítottak azok közül, akik áttörték a felvonulás biztonsága érdekében felállított kordont a Hősök terénél, és berohantak az elzárt területre. El is fogták őket, és csoportos garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást ellenük. Mindhármukat őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásukra - közölte a rendőrség.

Hírportálok híradása szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom 50-100 ezer forint pénzjutalommal díjazza azokat, akik hiteles információval tudnak szolgálni a kamionra felmászó férfit eltávolító biztonsági őrök kilétéről.

Videofelvételek tanúsága szerint az egyik biztonsági őr többször belerúgott a kamion tetejére felmászó ellentüntetőbe.

Szerző