Nem ad választ a háborús bűnös

Vojislav Seselj, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke azt közölte, nincs szándékában válaszolni a hágai Nemzetközi Törvényszék azon kérdésére, mely szerint tiszteletben tartja-e a bíróság előírásait.

A háborús bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista vezető e hét elejéig kapott időt arra, írásban adjon választ arra, hajlandó-e elfogadni az ideiglenes szabadon engedésére vonatkozó feltételeket. A bíróság akkor engedné el, ha belemegy abba, hogy a szerb hatóságok felügyelete alá kerül addig, amíg vissza nem kell térnie Hágába.

A törvényszék szerint az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) vezetőjét Szerbiában házi őrizetbe kell helyezni, útlevelét pedig át kell adnia a belgrádi hatóságoknak. Seselj 2003-ban önként adta meg magát Hágának. Ügyében 2013 októberében kellett volna ítéletet hirdetni, de ez bírócsere miatt elmaradt. Seselj 12 millió eurós kártérítést követel Hágától, mert szerinte indokolatlanul tartják fogva.

Szerző

Valamivel 310 alá csökkent az euró/forint

Valamelyest erősödött a forint a főbb nemzetközi devizákkal szemben szerda reggelre a bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama kedd este 309,55 forint volt, reggelre 309,10 forintra csökkent. A dollárt 227,43 forinton jegyezték, szerdán 226,98 forinton. A svájci frankért kedden 254,72 forintot kellett adni, szerda reggel 254,25 forintot ért. A japán jen árfolyama 2,2390 forintról 2,2339 forintra csökkent.

Az eurót reggel 1,3617 dolláron jegyezték, 0,01 százalékot erősödött a dollárral szemben.

Szerző

Okosabb, mint Einstein?

Publikálás dátuma
2014.07.09. 09:15
Fotó: Facebook
Normális 12 évesnek látszik, akinek kedvenc olvasmánya Harry Potter, imád úszni és mellesleg kitűnő tanuló. Az indiai származású, Londonban élő Neha Ramu azonban egészen különleges aggyal rendelkezik. Egy IQ-teszten ugyanis 162 pontot ért el, ugyanannyit, mint annak idején Albert Einstein vagy Stephen Hawking, és kettővel többet, mint Bill Gates. És ez a legmagasabb pontszám, amit valaha 18 éven alulinál mértek.

Neha orvos szülei öt évvel ezelőtt települtek át Nagy-Britanniába. Nehával nem volt semmi gond az iskolában, de különösebben nem tűnt ki semmiből. Aztán amikor egy felvételi vizsgán 100 %-os teljesítményt nyújtott, akkor kezdtek el gondolkodni a szülők. Először csak arra gyanakodtak, hogy nem értik a brit iskolarendszert.

Neha azonban vérszemet kapott: jelentkezett a Mensa vizsgájára, abba a nemzetközi szervezetbe, amely azokat fogadja be soraiba, akiknek legalább 148-as IQ-ja van. (Egy átlagos felnőtt IQ 100 pontos…). Tetszett neki a feladatsor nehézsége, de először nemigen bízott abban, hogy fel is veszik. Ehhez képest elég magasan  vitte a lécet. Ma már annak az exkluzív társaságnak is tagja, amely egész Nagy-Britannia legintelligensebb polgárait egyesíti.

A kislánynak határozott tervei vannak a jövőt illetően. Orvosnak készül, a neurológia érdekli a megjobban és természetesen a Harvardon fog továbbtanulni. Aligha  lesznek gondjai, hiszen az amerikai  felvételi vizsgaanyag 800 pontjából már most 740-et teljesít. A 20. század két fizikus-zsenijével való összehasonlítást pedig Neha túlzásnak tartja. „Ők olyan sokat értek el, hogy én nem is álmodhatok arról, hogy valaha is utolérem őket. Azt hiszem, soha nem fogom abbahagyni a tanulást” – mondta a BBC-nek. Csupán egy apró megjegyzés a kislány vágyaival kapcsolatban: napjainkban a legnagyobb brit és az amerikai orvosi központokban a vezető kutatóorvosok többsége vagy indiai vagy kínai származású...

Angliában azonban van egy vetélytársa, aki négy évvel idősebb nála. Lauren Marbe ugyanazon az IQ-teszten 161 pontot ért el. Lauren szerint eddig is jó eredményei voltak az iskolában, de a tanárai nem vették komolyan, elkönyvelték egy „kis bolondos szőkének”.

 

 

 

 

Szerző