Nem tárgyal Ukrajna a tűzszünetről

Kijev azzal vádolta Oroszországot, elraboltatott egy ukrán női tisztet. Az ukrán külügyminisztérium szerint Moszkva ezzel nemcsak a nemzetközi normák, hanem az erkölcs ellen is vétett. A 33 éves Nagyezsda Szavcsenkót júniusban ejtették túszul a szakadárok - állította Kijev. A tárca szerint ez az eset is azt bizonyítja, hogy a Kreml szorosan együttműködik a lázadókkal. 

Az utóbbi napok katonai sikerei után az ukrán kormány felszólította a szeparatistákat, adják meg magukat. Valerij Geletej védelmi miniszter azt közölte, nem hirdetnek ki tűzszünetet addig, s nem is kezdeményeznek tárgyalásokat a fegyvernyugvásról, amíg "a terroristák le nem tették fegyvereiket".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szószegéssel vádolta a kijevi kormányt. Állítása szerint az eddigi tűzszünettel kapcsolatos megbeszéléseken egyetlen alkalommal sem merült fel, hogy a szakadároknak le kell tenniük a fegyvert.

Petro Porosenko ukrán elnök kedden este váratlanul megjelent a múlt hétvégén a kormányerők által visszaszerzett Szlovjanszkban. Mint mondta, mindent elkövetnek azért, hogy helyreállítsák az energia- és az élelmiszerellátást. Hozzátette, készek tárgyalni azokkal a felkelőkkel, akik leteszik a fegyvert. Porosenko több katonát kitüntetett.

Szerző
2014.07.10 07:38

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07