Lajkó Félix: Szimfonik világzenei koncert-show

Publikálás dátuma
2014.07.10. 13:59

A vajdasági születésű Lajkó Félix, az „ördög hegedűse“, a „Vajdaság Paganinije” idén ünnepli 40. születésnapját. A citerán, hegedűn és zongorán játszó világzenei virtuóz ebből az alkalomból különleges koncertre készül a Margitszigeten a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarral.

Lajkó két évtizeddel ezelőtt érkezett Budapestre egy kölcsönkért hegedűvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Jancsó Miklós „fedezte fel“, aki 1997-ben forgatta róla a Játssz, Félix, játssz! című portréfilmet. Számos ismert zenésszel muzsikált együtt: Szabados György, Borisz Kovacs, a francia Noir Désir zenekar, Alexander Balanescu, Boban Markovics. Számos lemeze jelent meg, színházi és filmzenéket komponál. Jelenleg Palicson él, ingázik lakóhelye és Budapest között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.

Lajkó kivételes tehetségű és érzékenységű előadó, aki „megszállott“ átéléssel kalauzolja hallgatóságát a zene szenvedélyekkel teli világában. A maga útját járja, stílusa besorolhatatlan. Mindegy, milyen hangszeren, hegedűn, citerán, fütyülve vagy belebúgva a mikrofonba, mindegy milyen forrásból, népzenéből, klasszikusokból, bluesból, jazzből táplálkozva, magán átszűrve, szabadon improvizálva elénk rakja a tiszta muzsikát a túlpartról.

„A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvizatív dallamokat.”

Egyebek közt a Szabadkai Népszínház „Közellenség” című darabjának teljes zenei anyagát szerezte, de az orléans-i Jozef Nadj is rendszeresen kéri fel zenei kíséret komponálására és szolgáltatott már zenei anyagot Bozsik Yvette koreográfiájához is. A jugoszláviai Ljubiša Samardžič „Kerekek” című filmjének teljes zenei anyagát is ő szerezte. Nevéhez fűződik az 1998-as szarajevói kulturális fesztiválnak, a Sarajevska Zima himnuszának megkomponálása. Számos nagyjátékfilmben szerepelt. Írt zenét a Velencei Biennálé „Új Atlantisz felé” című projektjéhez 2000-ben. Főszerepet játszott Mundruczó Kornél „Delta” című filmjében, amelynek zenéjét is ő szerezte és játssza. 2008-ban a Magyar Filmszemlén a legjobb filmzene kategóriacímet nyerte.

Hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amsterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London, Tallinn, Bécs, New York zeneértő közönségét. Visszatérő vendége a párizsi Théâtre de la Ville színpadának, 2001-ben vendége volt zenekarával Pina Bausch wuppertali fesztiváljának és ő nyitotta meg 2000-ben a monacói Grimaldi Fórum kulturális és konferencia központot. 2001-ben, a franciaországi Magyar Év egyedüli fellépőjeként játszott az Avignoni Színházi Fesztivál keretén belül a Pápai Palota udvarán. Azóta különféle formációkban járja a világot és bűvöli el hegedű- és citerajátékával a nagyérdeműt. 2006 óta Brasnyó Antal brácsás kíséri ezen az úton.

A Szimfonik koncerten a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarral közösen életre hívott Lajkó Szimfóniát adja elő, amelyben kiteljesednek és megsokszorozódnak a zenei dimenziók, egyedivé és felejthetetlenné téve az estét. Vezényel: Hollerung Gábor.

2014. július 13. vasárnap 20.00, Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Szerző

Harry Potter megöregszik?

Publikálás dátuma
2014.07.10. 08:16
Fotó. Gettyimages
A mesehősök nem öregszenek, így volt ez mindig ősidők óta. Van azonban kivétel: Harry Potter. Az első könyvben – és filmben – még csak 11 éves volt, míg az utolsóban már 18. Az utolsó filmben pedig történik utalás arra, hogy a 30 év körüli varázsló gyermekeit kíséri ki a vonathoz, amikor Hogwarts-ba indulnak.

A történet azonban nem áll meg itt. J.K. Rowling Pottermore című honlapján ugyanis közölt egy rövid novellát, amelyben Harry már 34 éves, ráncosodik és van egy eddig ismeretlen sebhelye.

A rajongók, akik közül sokan együtt nőttek fel a mesehőssel, máris azt kérdezik: látható lesz-e a folytatás filmen, és ha igen, belebújik-e ismét Harry Potter bőrébe Daniel Radcliffe?

A most 25 éves színész a Variety-nek adott interjúban érezhetően kifogásokat keresett, hogy miért nem akar részt venni a további folytatásokban. Először azt mondta, hogy még egyetlen producer sem kereste meg az ügyben, aztán arra hivatkozott, hogy a szöveg túl rövid, és aligha adaptálható filmre. Végül azt magyarázta, hogy a novellabeli Harry 12 évvel idősebb, mint ő.

Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha azt mondja: „Hagyjanak békén, elegem van belőle.”

Szerző

Perceval-rendezés Gyulán

A londoni Shakespeare's Globe Sok hűhó semmiért című előadását és a szentpétervári Balti Ház színház Macbeth című produkcióját láthatja a közönség a X. Shakespeare Fesztiválon ma és holnap. A Shakespeare's Globe vendégjátéka, a Max Webster rendezte. Sok hűhó semmiért című komédia, és a Macbeth című dráma, amelyet a világhírű belga rendező, Luk Perceval állított színpadra a szentpétervári Balti Ház Színház-Fesztivál művészeivel, a X. Shakespeare Fesztivál kiemelt előadásai.

Shakespeare születésének 450. évfordulóján világszerte különleges eseményekkel emlékeznek meg a színháztörténet és a drámairodalom legnagyobb hatású alkotójáról. A londoni Globe színház ez alkalomból nemzetközi turnéra indult. A Max Webster által rendezett darabot április 11-én mutatták be Londonban.

A sok zenével, humorral átszőtt produkciót a kritika és a közönség is elismeréssel fogadta. Gyulára európai turnéja során érkezik a társulat, Németország és Ausztria érintésével. A Shakespeare’s Globe angol nyelvű előadását magyar felirattal láthatja a közönség. Mint a szervezők közölték, az előadásra már minden jegy elkelt.

A fesztivál másik kiemelt előadása Luk Perceval első oroszországi rendezése, a Macbeth, amelyet május 30-án mutattak be Szentpéterváron a Balti Ház társulatával. A kritikusok lelkesen fogadták a különleges előadást. A sikerben fontos szerepe van a rendező neves alkotótársainak: a díszlettervezőnek, a koreográfusnak, a zeneszerzőknek is, akik szintén Németországból érkeztek.

Luk Perceval első oroszországi bemutatója hipnotikus látványvilágú előadás a férfi és nő közötti szenvedélyes kapcsolatról. A tragédiában kiemelt szerephez jut a tabunak számító és a kiszámíthatatlan, férfi és nő közötti intim kapcsolat. A Globe Színház előadását ma a Várszínházban, a szentpétervári színház produkcióját pedig pénteken az Erkel Művelődési Központban láthatják a vasárnapig tartó Shakespeare Fesztiválra érkező nézők.

Szerző