Blokkolják az online fogadási oldalakat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július 8-án, kedden továbbította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) részére az első két internetes fogadási oldal blokkolásának elrendeléséről szóló értesítést, ezek az oldalak a törvény értelmében legkésőbb jövő keddtől elérhetetlenek lesznek - közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére csütörtökön. Már 8 domain alatt fellelhető, engedély nélküli szerencsejáték-szervezéssel érintett honlap ideiglenes blokkolásáról szóló határozatot hoztak.

Ismertetik: az érintett két honlappal - a bet-at-home.com és a betclic.com - kapcsolatban az NMHH köteles szakmailag ellenőrizni a határozatban szereplő paramétereket annak érdekében, hogy az elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tétele a NAV által megadott adattartalommal biztonságosan, és a magyarországi internet-szolgáltatást nem veszélyeztető módon megvalósítható-e.

Ha ez megtörtént, akkor legkésőbb július 11-én pénteken a médiahatóság megküldi az internetszolgáltatóknak az értesítést, akik annak kézbesítésétől (az értesítést a megküldést követő munkanap kell kézbesítettnek tekinteni) számítva haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül kötelesek a blokkolást végrehajtani.
Ekkortól számítva, tehát legkésőbb július 15-én, keddtől a szóban forgó oldalak elérhetetlenné válnak az internetezők számára - közölte a NAV.

Ha az internetszolgáltatók nem teljesítik a határozatban foglaltakat, az ismételt felhívást követően az állami adóhatóság 100 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki az internetszolgáltatóra. A NAV a blokkolást megtagadó internetszolgáltatóval szemben - a blokkolás tényleges teljesítéséig - a bírságot ismételten is kiszabhatja - ismerteti a közlemény.

Az engedély nélküli szerencsejáték-szervezéssel érintett internetes oldalak blokkolásáról a NAV folyamatosan határoz.
A tiltott szerencsejáték-szervezést folytatók internetes blokkolását elrendelő határozatokat az állami adóhatóság hirdetményi úton közli, a hirdetményt 15 napig kell az állami adóhatóság honlapján közzétenni. A hirdetmény a honlapon történő közzétételt követő 15. nap elteltével válik közöltté és emelkedik jogerőre.

A NAV figyelmeztet: Magyarországon engedéllyel nem rendelkező szervező által nyújtott online szerencsejátékban történő részvétel a játékos saját kockázatára történik. Bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni az ilyen játékból vagy fogadásból eredő követelést.

Szerző

A mobilfizetést és az útdíj-tendert támadja a Bizottság

A mobilfizetésre vonatkozó uniós jogszabályok betartására szólította fel csütörtökön az Európai Bizottság Magyarországot, második szakaszba léptetve ezzel a kötelezettségszegési eljárást. A testület szerint az elektronikus útdíjrendszer létrehozásáról szóló megbízási szerződés kapcsán is hivatalos felszólító levelet küldött a kormánynak, elindítva ezzel a jogsértési eljárást – értesült a Bruxinfo.

A nemzeti mobilfizetési rendszer működtetésének kizárólag egy állami cég számára fenntartott joga „szükségtelenül és jelentősen korlátozza a piaci versenyt, és minden megfelelő indok nélkül megkárosítja a jelenlegi befektetőket”, állítja az Európai Bizottság, amely csütörtökön úgy döntött, hogy második szakaszba lépteti a magyarországi mobilfizetési rendszer miatt korábban indított kötelezettségszegési eljárást.

A testület formailag indoklással ellátott véleményben ismertette álláspontját, és két hónapot adott a magyar hatóságoknak arra, hogy megfelelő választ adjanak a mostani felszólításra, ellenkező esetben a Bizottság az Európai Bíróság elé viheti Magyarországot.

Brüsszel arra szólította fel Magyarországot, hogy a mobilfizetés tekintetében tartsa be a letelepedés szabadságára és a szolgáltatások szabad mozgására vonatkozó uniós szabályokat. A testület közleménye emlékeztet rá, hogy a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló 2011-es törvény értelmében a nemzeti mobilfizetési rendszer működtetésének kizárólagos joga az állami mobilfizetési ZRT. hatáskörébe tartozik.

A szolgáltatóknak az egyes közszolgáltatásokhoz kapcsolódó (ilyen a parkolási közszolgáltatás) mobil-fizetésközvetítési szolgáltatások biztosításakor ezt a platformot kell kötelezően igénybe venniük. „Ez a kizárólagos jog szükségtelenül és jelentősen korlátozza az erre a verseny számára eddig teljes mértékben nyitott piacra való jutást, és ezáltal minden megfelelő indok nélkül megkárosítja a jelenlegi befektetőket és elriasztja azokat, akik a jövőben e területen kívánnának befektetni” – áll a testület indoklásában. Ezért a Bizottság indoklással ellátott véleményében felszólította Budapestet, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekében.

Bár hivatalosan nem jelentették be, de a BruxInfo értesülései szerint az Európai Bizottság csütörtökön hivatalos felszólító levél kiküldésével kötelezettségszegési eljárást indított az elektronikus útdíjrendszer létrehozására aláírt megbízási szerződés kapcsán, mert az megítélése szerint az érvényes uniós jogszabályokba ütközik. A Bizottság újabban hivatalosan nem kommunikálja a kötelezettségszegési eljárások elindítását (az eljárás első szakaszát), ezért egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy egészen pontosan mi a testület problémája a tendereztetéssel.

Forrásaink szerint ugyanakkor a belső piaci főigazgatóság szerint az elektronikus útdíjrendszer létrehozására aláírt megbízási szerződés nem áll összhangban a közbeszerzésekre vonatkozó uniós szabályokkal. Magyarán: nem a közbeszerzési szabályokkal összhangban adtak megbízást a rendszer kiépítésére és telepítésére.

Végezetül a Bizottság összesen 18 tagállamot, köztük Magyarországot is hivatalosan felszólította csütörtökön arra, hogy javítsanak a területükön elhelyezkedő funkcionális légtérblokkok működésén. Ezeknek a légtérblokkoknak a kialakítása az államhatárok helyett a légi forgalom sajátosságai alapján történik, és döntő lépést jelentenek a hatékonyabb, költségkímélő és kevésbé szennyező európai légiközlekedési rendszer megvalósítása felé.

„Véglegesen meg kell szüntetnünk a nemzeti határokat az európai légtérben. A funkcionális légtérblokkok szükséges, elengedhetetlen részét képezik az egységes európai égboltnak. Ezek a közös légterek jelenleg még csak papíron léteznek; vagyis hivatalosan léteznek, de még nem működőképesek. Arra kérem a tagállamokat, hogy tegyenek fokozott erőfeszítéseket az egységes európai égbolt megvalósítása érdekében” – jelentette ki Siim Kallas, az EU közlekedési biztosa.

Szerző

Rászáll az adóhatóság a fesztiválokra

Publikálás dátuma
2014.07.10. 13:25
Fotó: BIELIK ISTVÁN, Népszava
A nyári idegenforgalmi szezonban összehangolt ellenőrzéssorozatba kezd a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az észak-magyarországi régióban - közölte az adóhatóság.

A tájékoztatás szerint ellenőrzés várható az üdülőhelyeken, a fürdők és vízpartok környékén, a jelentősebb fesztiválokon és vásárokon, a sport és hobbi tevékenységekhez kapcsolódó kereskedelmi és szolgáltató szektorban, a mozgóárusoknál, a zöldség- és gyümölcskereskedőknél, a különféle kölcsönzőknél, valamint a szépségszalonokban.

Hétvégén és az esti órákban is várható a revizorok megjelenése. A közlemény kitér arra is, hogy a NAV kiemelten ellenőrzi az online pénztárgép használatát és az adóhátralékosokat.

Szerző