dinnye;dinnyeellenőrzés;Néhib;FM;lékelés;

2014-07-11 07:25:00

Ellenőrzik a dinnyéket

Dinnyét lékelni csak akkor lehet, ha rendelkezésre állnak az eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, illetve a kézmosáshoz a kellő feltételek - derül ki a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közleményéből.

Kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, így a görögdinnye ellenőrzésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: az ellenőrzések folyamatosak, s amikor felmerül annak a gyanúja, hogy nem magyar görögdinnyét árulnak, megteszik a szükséges lépéseket. Ez a termelők és a vásárlók érdekében történik, az üzletláncoktól pedig azt várják el, hogy a dinnyeszezonban csak magyar dinnyét áruljanak - emelte ki. Közölte: a felvásárlási árak alakulását is figyelemmel kísérik, a kistermelői piacokon és alkalmi árusítóhelyeken pedig a hatóság elsősorban azokat a forgalmazókat ellenőrzi, akik magukat őstermelőként határozzák meg, de az áru nyomon követhetősége megkérdőjelezhető.

Kitért arra, hogy az ágazat a nemzeti dinnyeprogram elindítása óta megerősödött, 6 ezer hektáron termelnek görögdinnyét az országban. Hozzátette: a dinnyetermesztés az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést. A magyar görögdinnyét nemcsak bel-, hanem külföldön is keresik a vásárlók, a megtermelt dinnye közel felét külföldön adják el - fűzte hozzá.