30 éves idén a Bartók Szeminárium

Publikálás dátuma
2014.07.11. 07:51
A 70 éves Eötvös Pétert ünnepli a 30 éves fesztivál FOTÓ: K 2 PRESS
Ma kezdődik Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Fesztivált, mely a közel fél évszázados történetű Bartók Szeminárium programját gazdagítja immár 30 éve. A kerek évforduló megünneplését a fesztivál történetének egyik legmeghatározóbb, és külföldön is az egyik legmagasabb presztízsű magyar komponista, a 70 éves Eötvös Péter születésnapjával kapcsolják össze.

A hagyományoknak megfelelően Bartók életműve adja a július 19-ig tartó fesztivál vázát, így A Kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin szvit, szóló- és kamaraművek, és a "Bartók-Új zene" mottónak megfelelően új kortárs kompozíciók.

Eötvös Péternek két fontos zenekari darabját: a DoReMi hegedűversenyt és a The gliding of the eagle in the skies című művet (ez utóbbit magyarországi bemutatóként) tűzik műsorra, de előadásra kerül különleges kamara-operája, a Harakiri, kamara-darabjai (Cadenza, Two Poems to Polly, Dervistánc és levetítik a Paradise reloaded (Lilith) című operájának filmfelvételét, valamint egy új kortárs tánc-produkció készül a szerző zenéire a fesztivál megrendelésére.

Július 15-én nemzetközi zenetudományi konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének "Lendület" Kutatócsoportjával közös szervezésben Eötvös Péter életművéről valamint a jubiláló szerző vezeti idén a szeminárium zeneszerzés mesterkurzusát.

A fesztivál első hétvégéjén sűrű programmal várják a fesztiválra látogatókat, melyen kamarakoncertek- és a fesztivál nyitókoncertje mellett népszerűbb programokra is sor kerül a Lanner Kvártett, az Amadinda Ütőegyüttes, illetve népzenei- és néptánc együttesek közreműködésével.

A fesztivál végére kerültek a hagyományos kurzuszáró hangversenyek, így a zeneszerzés mesterkurzus délutáni záróeseménye is, melyen a fiatalok által frissen komponált darabokat az Alter Ego Kamaraegyüttes szólaltatja meg, a fesztivál hivatalos zárókoncertjén pedig a karmester mesterkurzus résztvevői vezénylik a Savaria Szimfonikus Zenekart, illetve Bartók, Britten és Stravinsky műveit.

Szerző

Nukleáris fegyver az iraki lázadók kezén?

Publikálás dátuma
2014.07.11. 07:35
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nukleáris anyagra tettek szert az iraki iszlamisták.

A radioaktív anyagot egy észak-iraki egyetemről kaparintották meg, közölte Bagdad az ENSZ-nek írt levelében, amelyben a nemzetközi közösség segítségét kérte. Mintegy negyven kilogrammnyi uránszármazékról van szó, amelyet a moszuli egyetemen tároltak.

"Terroristák nukleáris anyaghoz jutottak azokon a területeken, amelyek már nincsenek a kormányzat ellenőrzése alatt" - szerepel a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak írt dokumentumban.

Mohammed Ali Alhakim ENSZ-nagykövet szerint a radioaktív anyaggal tömegpusztító fegyvereket állíthatnak elő, de akár ki is csempészhetik őket Irakból. Az Egyesült Államok nem látja ennyire gyászosnak a helyzetet. Washington úgy véli, az urán nem dúsított, így fegyverként sem alkalmazható.

Szerző

Nyomás alatt Gáza

Publikálás dátuma
2014.07.11. 07:33
Az izraeli vezérkar és a kormányfő egyeztetett a szárazföldi akcióról FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Jóváhagyta tegnap a vezérkari főnök a gázai szárazföldi akció tervét, Izrael növeli a nyomást a palesztin területen, miközben záporoznak a rakéták mindkét irányból. Az izraeli hadsereg otthonaik elhagyására szólította a határterületen élő palesztinokat, ami az offenzíva kezdetét jelzi.

Tovább emelkedett tegnap az izraeli légicsapások áldozatainak száma Gázában, miközben a palesztin Hamász rakétái egyre messzebbi célpontokat érnek el a zsidó állam területén. Az offenzíva harmadik napjára legalább 80 palesztin vesztette életét. A szerda éjszakai bombázásokban 17-en haltak meg, mondták gázai illetékesek a New York Times közlése szerint.

Figyelmeztetést adott ki a külügyminisztérium
Az izraeli biztonsági helyzet romlása miatt az országban tartózkodó és oda utazó magyar állampolgárokat elővigyázatosságra intette a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata. Mint közölték, Gázából folyamatosak a rakétatámadások, az övezet határán az izraeli hadsereg kezdett mozgósításba, ezért a határvonaltól 40 kilométeres körzetbe utazni kockázatos. Ahogy Jeruzsálem keleti, főként arabok lakta negyedeiben is gyakoriak a zavargások, itt különös óvatosságra intenek. A konzuli szolgálat hangsúlyozta, légiriadó esetén követni kell a hatóságok utasításait, előzetesen fel kell keresni a legközelebbi óvóhelyet, s figyelemmel követni a helyzet alakulását. A helyi tömegközlekedési eszközök használatát nem ajánlják.

Három találat dzsihádista szervezetek támaszpontját érte, ahol izraeli közlés szerint a közepes hatótávolságú rakétákat tárolták, szerelték össze. A Nemzetközi Gyermekvédelem (DCI) nevű jogvédő szervezet palesztin irodája szerint a keddi és szerdai légicsapások során tizennégy 15 év alatti gyermek halt meg, köztük négy óvodás korú.

Izrael válaszképp jelezte, minden esetben megteszik a szükséges előkészületeket, hogy elkerüljék a civil áldozatokat. Figyelmeztetik a lakókat, hogy hagyják el az épületet, illetve robbanófej nélküli, jelzőrakétát lőnek ki a valódi légicsapás előtt. “Azonban ha a terrorszervezetek élő pajszként használják fel a polgárokat, nem tudunk mit tenni” - fogalmazott Peter Lerner ezredes.

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, mintegy húszezer tartalékost mozgósítottak már, s egy esetleges szárazföldi hadművelet előkészületei is befejeződtek. Hozzátette: jelenleg azonban a Gázai övezet határán lévő csempészalagútak

felkutatásán dolgoznak, ahonnan sorra szivárognak be izraeli területre a terroristák, veszélyeztetve a lakosságot. “Célunk, hogy ellenőrzésünk alá vonjuk az övezetet, megelőzve a palesztin támadásokat. A szárazföldi akció csupán az utolsó lehetőség, s csak ha nincs más megoldás” - szögezte le a tábornok.

Hasonlóan fogalmazott Benjamin Netanjahu is. Az izraeli kormányfő egy rendkívüli katonai egyeztetés után elmondta, a hadműveletet kiterjesztik, s addig folytatják, míg a zsidó “közösséget ért támadások csillapodnak, s helyreáll a rend”. A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, a tűzszünet helyreállítása már nem szerepel az alternatívák közt.

A The Times of Israel úgy értesült, a hadsereg arra figyelmeztette a Gázai övezet határán élő palesztinokat, hagyják el otthonaikat. Ez már a szárazföldi akció kezdetét jelzi. Így jártak el két éve a Felhőoszlop, s hat éve az Öntött ólom gázai offenzíva előtt is. Az ENSZ-főtitkár a hírekre reagálva leszögezte, a régió nem engedhet eg magának még egy háborút, az erőszak terjedését Izraelben és Gázában meg kell akadályozni.

Gázai milíciák az “Erős szikla” fedőnevű izraeli offenzíva kedd reggeli kezdete óta több mint 365 rakétát lőttek ki a zsidó állam területére. A Vaskapu izraeli légvédelmi rendszer Tel Aviv felett már több rakétát hatástalanított, s mintegy 780 támadást hajtottak végre sikeresen palesztin területen.

“A Hamászt rendkívüli mértékben frusztrálja a Vaskapu sikeressége” - nyilatkozta a veterán közel-keleti szakértő, Ehud Jaari. Izraeli katonai szakértők információi szerint a Hamásznak összesen mintegy tízezer rakétából, s további házi készítésű fegyverekből álló arzenálja van.

Nagy részük kínai tervezésű, a polgárháború sújtotta Szíriában gyártott M-302 típusú föld-föld rakéta, melynek hatótávolsága 100-200 kilométer. Ilyen, Gázába tartó fegyverszállítmányt fogtak el márciusban is az izraeli védelmi erők (IDF).

Szerző