Bajban a hajók a magyar tengeren - képek!

Publikálás dátuma
2014.07.11. 19:23
MTI Fotó: Varga György
A Balatoni Vízi rendészet Fonyódi Rendőrőrs rendőrei járőröznek a Balatonon a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny sérült hajói után kutatva Fonyód és Badacsony között. 

A Kék szalag vitorlásverseny résztvevőinek mintegy ötöde felkészületlennek bizonyult tudásban, vagy műszakilag, ezért bajba került az egyébként nem rendkívüli időjárásban, a vizimentők csütörtök délután óta folyamatosan mentik az embereket; az anyagi kár jelentős, személyi sérülés csak néhány esetben történt eddig, azok sem súlyosak. 

MTI Fotó: Varga György.

Szerző

A csehek nagy többsége támogatja a melegpárokat

Publikálás dátuma
2014.07.11. 19:03
Fotó: Daniel Berehulak, Getty Images
A cseh lakosság 73 százaléka támogatja az egynemű párok jogát arra, hogy hivatalosan bejegyzett partnerségben éljenek - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában. Ugyanakkor 45 százalékos a támogatottsága annak, hogy ez a kapcsolat egyenértékű legyen a házassággal. Az ezt ellenzők aránya 50 százalék.

A CVVM akadémiai közvélemény-kutatási központ felmérése szerint a megkérdezettek 53 százaléka úgy véli, hogy a homoszexualitás beismerése kedvezőtlenül befolyásolja az érintettek társadalmi pozícióját lakhelyükön, 37 százalék szerint viszont nem. A felmérésben résztvevők 58 százaléka egyetért azzal, hogy a homoszexuális párok akadályok nélkül nevelhessék és örökbe fogadhassák párjuk gyermekét.

A cseh közvélemény megosztott abban a kérdésben, hogy a homoszexuális párok örökbe fogadhassanak-e különféle intézetekben élő gyermekeket is. A megkérdezettek 35 százaléka egyetértene ennek engedélyezésével, míg 48 százalék ellenzi.

A felmérés eredményéhez csatolt elemzés szerint a homoszexuálisok jogainak érvényesítését és megerősítését nagyobb mértékben támogatják a nők, mint a férfiak, a magasabb iskolai végzettségűek és a fiatalabb generációk tagjai. Az országos felmérést ezer, 15 évesnél idősebb ember megkérdezésével végezték június elején.

Szerző

Rakétával támadtak ukrán katonákra - sok a halott

Az ukrán fegyveres erők legalább harminc tagja halt meg pénteken, amikor oroszbarát szakadárok rakétákkal lőtték a reguláris erők táborát egy Luhanszk megyei település közelében – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség egy magas rangú belügyi illetékesre hivatkozva. Orosz illetékesek közben bejelentették, hogy a fokozódó harcok miatt bezártak három fontosabb határátkelőt az ukrán-orosz határon.

A támadás a Szverdlovszk közelében fekvő Zelenopillja falu körzetében történt a reggeli órákban – közölte Zorjan Skirjak, a miniszter tanácsadója pénteki sajtótájékoztatóján. Az illetékes szerint a halottak száma még nőhet, mert a szakadárok BM-21 Grad rakéta sorozatvetővel támadtak. A hírügynökségi jelentés szerint Skirjak közölte: a hatóságok rövidesen reagálnak a támadásra.

Dmitro Timcsuk ukrán szakértő, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője korábban Facebook-oldalán azt írta, hogy BM-21 Grad sorozatvetővel lőtték a "terrorellenes műveletben" részt vevő erők Zelenopillja közelében lévő táborát. A lövések az orosz határ irányából érkeztek – tette hozzá.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a helyszínen tartózkodó egyik katonatiszt feleségétől úgy értesült, hogy Zelenopilljánál még pénteken délután is tartott az összecsapás. A feleség elmondta, hogy férje, a 24. motorizált hadosztály tisztje, aki túlélte a támadást, telefonon hívta fel, és közölte vele, hogy hajnali 4-kor kezdődött a támadás, ötvenen meghaltak és százan megsebesültek, a haditechnika egy része megsemmisült. A szakadárok a lerombolt táborból a sebesültekkel távozó konvojra lőttek, amely végül visszatért a táborba. Az egységgel megszakadt az összeköttetés, sürgős támogatásra és orvosi segítségre szorulnak – mondta el a nő a férje által telefonon közölteket.

A reguláris hadsereg táborai, illetve ellenőrző pontjai elleni rakétatámadások szinte mindennapossá váltak a térségben, és egyre nő a hadsereg vesztesége.

Orosz hírügynökségi jelentések szerint Vaszilik Malajev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) rosztov-na-donu-i részlegének szóvivője pénteken közölte, a határ közelében dúló harcok miatt még csütörtök este lezártak három fontosabb határállomást.

Az ukrán hatóságok közlése szerint a kormányerők visszafoglaltak a lázadóktól egy határállomást.

Szerző