Előfizetés

Devizahitelek - Pert fontolgat az FHB

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. pénteken bejelentette, hogy szándékában áll az egyoldalú szerződésmódosítást tartalmazó szerződési feltételek tisztességének bizonyítása érdekében pert indítani.

A pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte: alkotmányjogi és bankszakmai szempontból aggályosnak tartja az Országgyűlés által július 4-én elfogadott, a devizahitelekkel kapcsolatos törvényt, és ha a jogszabály változatlan tartalommal hatályba lép, jogorvoslati lehetőséget keres.

A közleményben hangsúlyozzák: a bank fenntartja azt az álláspontját, miszerint a kölcsönkérelem feldolgozása, a kölcsönszerződés megkötése, majd a kölcsön folyósítása, nyilvántartása és kezelése során a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseinek, a magatartáskódexnek, valamint a mindenkor hatályos egyéb fogyasztóvédelmi jogszabályoknak, felügyeleti ajánlásoknak megfelelően, az illetékes felügyeleti szervek által ellenőrzötten járt el.

Ennek megfelelően szerződéseik érvényesek, azok rendelkezései pedig tisztességesek - szögezik le.
Az előzetes becslések alapján az árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében az FHB-csoportnak várhatóan mintegy 4,5 milliárd forint visszatérítési kötelezettsége keletkezik, amelyre a csoport a második negyedévben céltartalékot képzett.

Az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességére vonatkozó törvényi rendelkezés hatása 12-15 milliárd forintra becsülhető, a végső összeg az elszámolás módjától, az elévülésre vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmezésétől függően ettől eltérhet. A bank ezzel az összeggel kapcsolatosan kíván élni a jogorvoslati lehetőséggel.
Az elfogadott jogszabály miatt várható veszteségek elszámolása nem veszélyezteti a bankcsoport tőkekövetelményének teljesítését - olvasható a közleményben.

Meghalt a világhírű magyar rockzenész

Publikálás dátuma
2014.07.12. 13:27
Az együttes 1976-ban. FOTÓ: Getty Images
Pénteken meghalt Erdélyi Tamás, közismert nevén Tommy Ramone, a kultikus amerikai punkzenekar, a Ramones alapító-dobosa. A hírt a zenekar a Twitter oldalán közölte.

Erdélyi Tamás Budapesten született, 1957-ben emigrált az Egyesült Államokba. Rákos volt, hosszú betegség után New York-i otthonában hunyt el. Ő volt a zenekar utolsó életben maradt alapítója - írja a hvg.hu.

A Lángoló Gitárok blog azt írja, eredetileg a Ramones menedzsere lett volna, de miután nem találtak megfelelő dobost, ő ült be a felszerelés mögé. Teljesen leegyszerűsített játéka alapjaiban határozta meg a Ramones hangzását, ezen pedig azután sem változtattak, miután már nem ő dobolt a punkzenekarban. Tommy három lemez után, 1978-ban szállt ki a dobok mögül, de mint producer, egy ideig maradt a csapatban, és később is feltűnt körülöttük.

Cirkusz lesz éjszaka

Ma rendezik meg Budapesten, Balatonfüreden, Balatonlellén és Siófokon a Cirkuszok éjszakáját, amelynek keretében egész éjszaka szórakoztató cirkuszi produkciókkal várják a közönséget.

Mivel a Fővárosi Nagycirkusz a Cirkuszok éjszakáján ünnepli 125. születésnapját, az eseményen archív felvételekkel idézik fel az elmúlt évtizedek legkiválóbb magyar cirkuszművészeinek produkcióit. A Circus Classicus című műsorban Richter Flórián lovas- és elefántszámait, Hans Ludwig Suppmeier tigrisidomár produkcióját, a Baross Imre Artistaképző fiataljainak deszkaakrobata-számát, a Bazan Sisters egyensúlyozó-produkcióját, a brazil Super Silva plafonakrobata-mutatványát és a Halálkerék számot tekintheti meg a közönség. Késő este az Orpheum Hungaricum varietében humoristák, rúdtáncosok, akrobatikus kosárlabdázók, egzotikus tánckar és a magyar származású világhírű komikus, Steve Eleky szórakoztatja az érdeklődőket.

Balatonlellén az idén 20 éves Magyar Nemzeti Cirkusz várja a látogatókat. A műsorban a német Casselly család afrikai elefántokkal, ifjabb Richter József cirkuszigazgató pedig Zambesivel, az afrikai zsiráffal lép fel. Lesznek továbbá olasz bohócok, lesz tradicionális trapézszám, gumitestű íjásznő és állatsimogató is, az este vendégeként Gregor Bernadett színművész lép színpadra.

Balatonfüreden az Eötvös Cirkusz műsorában kalózlegendák elevenednek meg, elefántok és farkasok lepik el a manézst, de arcfestés és elefántetetés is lesz, valamint Király Viktor ad koncertet az est folyamán.

Siófok Balatonszéplak városrészében az Exit Cirkuszban a Picard család és csapata bohócokkal, tűzzsonglőrökkel, arcfestéssel, makákó és rhesusmajmokkal, amerikai törpemalaccal, légi akrobatikával, lábzsonglőrökkel. Pirner Alma légtáncbemutatójával és Varga Viktor koncertjével készül a Cirkuszok éjszakájára.
A minőségi cirkuszművészetet népszerűsítő programsorozatot tavaly rendezték meg először, hagyományteremtő szándékkal.