Deáki bölcsességet ajánlanak

Publikálás dátuma
2014.07.15. 07:00
Szekeres Imre és Lendvai Ildikó: együtt a Deák-körben FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Új programot, másfajta szervezeti felépítést, alapszabályt sürget az ismert szocialista politikusokból vasárnap megalakult Deák Ferenc Kör. A csoport elsősorban azt követeli, hogy az MSZP hétvégi kongresszusa szorítsa háttérbe a Mesterházy Attila vezetésével összeállított parlamenti frakciót. Azt is kérik, hogy a párt vegye be a programjába a 100 ezer forintos minimálbért és a garantált, feltétel nélküli alapjövedelmet, illetve vállalja fel a cigányság integrációjának ügyét. A kör tagjai szerint a szocialistáknál nagyobb baj van annál, mint hogy szokás szerint a különböző csoportok alkuja nyomán válasszon vezetőket a párt. 

Szerkesztőségünk birtokába is eljutott az a felhívás, amelyet vasárnap este küldtek el az MSZP kongresszusi küldötteinek a frissen megalakult Deák Ferenc Kör tagjai. A társaságot huszonegy szocialista politikus, köztük korábbi pártvezetők és fiatal, a hétvégi tisztújításon induló politikusok hozták létre, közöttük Lendvai Idikó, Szekeres Imre, Juhász Ferenc, Katona Tamás, Kökény Mihály, Varga Zoltán és Veres János, valamit Tóth József XIII. kerületi polgármester, illetve Burány Sándor, aki tavasszal egyéni mandátummal került be a parlamentbe. De több fiatal politikus, így Tüttő Kata és Lendvai Anna fővárosi képviselők, a székesfehérvári Márton Roland, illetve Braun Róbert is csatlakozott hozzájuk.

Magyarország bajban van, soha nagyobb szükség nem volt erős szocialista pártra, ám komoly változásokra van szükség ahhoz, hogy az MSZP ismét erős legyen - fogalmaznak a felhívás aláírói. A politikusok azt szeretnék, ha a tisztújító kongresszus határozatban garantálná, hogy új program, illetve alapszabály készül és a párt szervezeti felépítése is megváltozik. Olyan pártot akarnak, amely "totális ellenzéke annak a politikai rendszernek, amely szétszakítja a társadalmat, gyilkolja a szolidaritást, korlátozza a szabadságot". A frissen megalakult kör tagjai szerint a baloldalt és benne az MSZP-t újjá kell szervezni és fontosnak nevezik, hogy rendezzék a demokratikus pártok viszonyát.

Szorgalmazzák, hogy erős és tekintélyes elnökség alakuljon, ne különböző csoportok alkuja nyomán válasszanak vezetőket a szombati kongresszuson, mert ennél nagyobb bajban vannak a szocialisták. Egyúttal javasolják, hogy mindenki, aki a tisztújításon indul, tegye nyilvánossá pályázatát. A dokumentumban visszaköszön Szekeres Imre korábbi ajánlása, hogy az elnökség kétharmada ne legyen a frakció tagja. Ezt azzal indokolják, hogy a párt dönthessen a parlamenti képviselőcsoport munkájáról, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a kör tagjai követelik a küldöttektől, szorítsák háttérbe a még Mesterházy Attila vezetésével összeállított - így jórészt hozzá kötődő politikusokból álló - parlamenti frakciót.

Lendvaiék olyan új programot szeretnének, amely egyebek mellett tartalmazza a nettó 100 ezer forintos minimálbért, a közmunkások helyzetének és bérének rendezését, a felzárkóztatást segítő gazdaságpolitikát, az egészségügy talpraállítását. Emellett vitát kezdeményeznek a garantált, feltétel nélküli alapjövedelemről, és a mélyszegénységben élők, köztük a cigányság integrációjának ügyéről.

Úgy gondolták, hogy az MSZP olyan sokak által sürgetett irányváltása csak akkor telhet meg tartalommal, ha azt több szellemi műhely segíti - mondta lapunknak Lendvai Ildikó. A volt pártelnök szerint a szocialisták azért nem folytathatják úgy, ahogy eddig tették, mert a választók 2010-ben a kormányzati politikájukat, 2014-ben pedig az ellenzéki politizálásuk elégtelenségét utasították el. A felhívás aláírói azt remélik, hogy a kongresszus, ahol ők is küldöttek lesznek, megvitatja a dokumentumot, sőt az ajánlásokat el is fogadja. Lendvai elárulta, hogy részben azért nevezték el Deákról a csoportot, mert az utóbbi hetekben formálódó közösség alapítói a párt Deák Ferenc utcai helyiségében találkoznak egymással. Katona Tamás lapunknak kijelentette, azért a kongresszus előtti napokban juttatták el a küldötteknek a dokumentumot, mert most készültek el azzal, de szerinte egy hét elég, hogy a küldöttek megfontolják az ajánlatokat. A volt államtitkár azt is elmondta, hogy a kör tagjai tovább akarnak dolgozni, mert ilyen műhelyekre szükség van ahhoz, hogy ismét sikeressé tegyék a pártot és a szocialisták eljussanak a választókhoz.

                                           Harangozó nem jelölteti magát

Visszalépett az elnökségi tagjelöltségtől Harangozó Tamás. Az MSZP-s politikus, akit több megye a párt elnökhelyettesi, illetve alelnöki posztjára javasolt, végül csak az elnökségbe pályázott, tegnap azonban a kongresszusi jelölőbizottság előtt ezt is visszavonta. Harangozót a napokban egyhangúlag ismét megyei elnökké választották a tolnai szocialisták, emellett frakcióvezető-helyettesi feladatokat is ellát. A politikus lapunknak elmondta, a bizottság előtt megköszönte a bizalmat, amit a kongresszusra készülve kapott és kijelentette, nem kér elnézést a korábbi évek lojalitásáért, mert ő nem egyetlen személyhez, vagy személyekhez hanem a szocialista párthoz volt lojális. Mint mondta, ha valóban újjá akarják építeni a pártot, akkor ezért a frakció vezetésében tud a legtöbbet tenni. Ha ugyanis Tóbiás József elnökké választása után egy kézben kívánja tartani a pártelnökséget és a frakcióvezetését, akkor eddigi tapasztalatai alapján általános frakcióvezető-helyettesként ő valóban sokat segíthet.
A volt elnökségi tag furcsának nevezte, hogy azok, akik miniszterként pártfunkciót is viseltek, most azt akarják, hogy az elnökség kétharmada ne lehessen képviselő. Harangozó szerint ha ezt kimondják, a szabálynak az Európai Parlament szocialista tagjaira is vonatkozni kell, egyébként joggal fognak kettős mércéről beszélni.

Szerző

Molnár Csaba: a reklámadó a sajtószabadság ellen irányul

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti (EP-) képviselője a Magyarországon nemrég bevezetett reklámadót a sajtószabadság korlátozásának minősítette hétfőn Strasbourgban az EP plenáris ülésének nyitó napján, az egyperces felszólalások sorában.

Emlékeztetett arra, hogy DK-s képviselőtársával együtt a múlt héten írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, kérve a testületet, vizsgálja meg, összhangban áll-e a reklámadó az uniós előírásokkal. 

Molnár szerint a reklámadó nem adókérdés, hiszen a bevétel nagyságrendje költségvetési szinten nem jelentős. Valójában - állította - a médiaszabadságról van szó, hiszen a törvény ki nem mondott célja szerinte az, hogy ellehetetlenítse a kormány ellenőrzése alatt még nem álló, legnagyobb független magyar kereskedelmi tévét, az RTL Klubot. 

Az elmúlt négy évben a magyar kormány, visszaélve kétharmados parlamenti többségével, egyrészt az EU-ban soha nem látott méretű kormánypárti médiabirodalmat alakított ki, másrészt mindenféle büntető intézkedésekkel sújtotta a még független média maradékait - mondta a DK-s EP-képviselő. 

"Ezen intézkedések eredményeképpen Magyarországon európai értelemben vett független sajtóról, sajtószabadságról már nem lehet beszélni" - tette hozzá.

A plenáris ülés után magyar újságíróknak nyilatkozva Molnár Csaba mindehhez hozzátette: nem csupán konkrétan a reklámadó tekintetében, hanem általában véve a magyar sajtószabadság helyzetét illetően is vizsgálatot kívánnak kezdeményezni az Európai Bizottságnál. Mint mondta, a kérdést akkor is fel fogják vetni, amikor az EP azt tárgyalja majd, miként alakult a magyarországi helyzet a tavaly nyáron elfogadott Tavares-jelentés óta.

Szerző

Riasztás! Tizennégy megyére adtak ki figyelmeztetést

A várható felhőszakadás miatt tizennégy megyére és a fővárosra keddre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Öt megyében és Budapesten heves zivatarokra is készülni kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a felhőszakadás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre adták ki a citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt akár 25-30 milliméternél is több eső hullhat.

Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna és Pest megyében, továbbá a fővárosban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. Emiatt ezekre a területekre szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint kedden a minimumhőmérséklet 13 és 18, a maximumhőmérséklet 27 és 32 Celsius-fok között alakul.

Szerző