Fertőző az ivóvíz Recsken

Publikálás dátuma
2014.07.16. 22:26
Fotó: Sean Gallup, Getty Images
Colifertőzés veszélye miatt Recsken fel kell forralni a vezetékes ivóvizet fogyasztás előtt - közölte a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

A mátrai településen hétfőn vett ivóvízmintában colibaktérium-szennyeződést mutatott ki a vizsgálat. A megyei szakigazgatási szerv szerdán elrendelte, hogy a településen a hálózati vizet ivás, főzés, fogmosás előtt fel kell forralni. Közlésük szerint a víz 2-3 perces forralás után biztonsággal fogyasztható. A vezetékes víz tisztálkodásra, mosásra, WC-öblítésre, illetve egyéb háztartási célokra korlátozás nélkül alkalmazható.

Az előírások értelmében a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt.-nek ismételt laboreredménnyel kell igazolnia, hogy a szolgáltatott víz mindenben megfelel az egészséges ivóvízre vonatkozó jogszabályi követelményeknek. A közelmúltban a Recsk közelében fekvő Bodonyban, Parádon, Parádsasváron, Mátraballán, és Mátraszentlászlón is hasonló mikrobiológiai eltérések mutatkoztak az ivóvízben. Ennek tükrében a hatóság a jogszabályban előírt kötelező vizsgálatokon túl további, intenzívebb ellenőrzéseket fog végezni - hangsúlyozzák a közleményben.

A colibaktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat.

Szerző

Elengedik az Andrássy úti tűz miatt őrizetbe vetteket

Szabadon engedik a budapesti Andrássy úti tűz előidézésének gyanúja miatt őrizetbe vett két embert. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, hogy a két férfi előzetes letartóztatásának nem állnak fenn a feltételei. Egyikük esetében a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja is hiányzik. Ezért az ügyészség a két férfi azonnali szabadlábra helyezésére utasította a nyomozóhatóságot - fejtette ki az ügyészségi szóvivő.

Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese azt mondta, hogy a rendőrség tudomásul vette az ügyészség döntését, intézkedtek a két férfi szabadon bocsátásáról. 

Kedd délután teljesen megsemmisült egy, a főváros VI. kerületében, az Andrássy úton található palota tetőszerkezete, miután építési munkálatok közben lángra kapott az épület. A palota életveszélyessé vált, de szerdán megkezdték az épület balesetveszélyes részeinek elbontását.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedd délutáni közleményében azt írta: közveszély okozás bűntette megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe a 36, illetve 37 éves férfiakat, akik megalapozottan gyanúsíthatóak az épülettűz előidézésével.

Szerző

Megszűnt a forgalomkorlátozás az 52-es főúton

Újra zavartalanul halad a forgalom az 52-es főúton Fülöpháza és Kecskemét között, ahol korábban egy teherautó munkagéppel ütközött - tudatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hürkecz Zoltán tájékoztatása szerint a helyszínelés, valamint a sérült járművek műszaki mentése befejeződött, így a rendőrség megszűntette a forgalomkorlátozást az 52-es számú főút 19-es kilométerénél.

Kovács Andrea megyei katasztrófavédelmi szóvivő korábban az MTI-nek elmondta: az érintett szakaszon egy teherautó munkagéppel karambolozott, az ütközés erejétől az egyik jármű az árokba csapódott. A balesetnek az elsődleges információk alapján egy sérültje van, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

Szerző