Előfizetés

Lelőttek egy maláj utasszállítót Ukrajnában - Videók

Publikálás dátuma
2014.07.17. 19:27
A kép illusztráció. FOTÓ: Getty Images
Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet csütörtökön Kelet-Ukrajnában 10 kilométeres magasságban - jelentette az Interfax hírügynökség légügyi forrásokra hivatkozva. Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója azt közölte, hogy a repülőgépet egy Buk föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le. Kijev is megerősítette, hogy meghalt a 280 utas és a 15 fős személyzet.

22:30

Az ukrán titkosszolgálatnak állítólag bizonyítéka van arra, hogy szakadárok lőtték le a gépet

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) olyan felvételt tett közzé csütörtökön a YouTube videomegosztó portálon, amely a titkosszolgálat szerint bizonyítja, hogy a szakadárok lőtték le a malajziai utasszállító gépet Kelet-Ukrajna fölött.

Az SZBU egy lehallgatott telefonbeszélgetést tett közzé, amelyen állítólag két szeparatista beszélget, és az egyik elismeri, hogy az emberei lelőttek egy utasszállítót.
A szakadárok azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy 10 ezer méteres magasságban haladó gépet. Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete az interneten közzétették, hogy zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszert. Kijev szerint nagy valószínűséggel ilyen típusú fegyverrel lőtték le az utasszállítót.

19:05

Kijev szerint szakadárok lőtték le a gépet

Az ukrán védelmi minisztériumból származó információ szerint a gép a Donyeck megyében, Torez városától nem messze, Hrabovo település közelében zuhant le. A Donyeck megyei adminisztráció közlése szerint Hrabovo környéke a szeparatisták ellenőrzése alatt áll.
A gépet Anton Herascsenko belügyi tisztségviselő közlése szerint "terroristák", azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. A szakadárok ezt cáfolták, s azt állították, hogy nincsenek ilyen magaságban is bevethető légvédelmi fegyvereik.

Jurij Butuszov, a Cenzor.net ukrán hírportál főszerkesztője arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a malajziai géppel egy időben a térségben repült az ukrán légierő egy Il-76-os katonai szállítógépe. Az újságíró elképzelhetőnek tartja, hogy az ukrán katonai gépet akarták lelőni, de célt tévesztettek. Bejegyzésében azt írta, az ukrán fegyveres erők vezérkarából egy forrás arról tájékoztatta, hogy az utasszállítót az orosz légvédelem lőtte ki orosz területről vagy közvetlenül az orosz-ukrán határról. A szerkesztő úgy tudja, hogy a térségben nem tartózkodik ukrán légvédelmi egység, csak szakadárok és orosz zsoldosok.

Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezte, hogy hozzanak létre állami bizottságot nemzetközi szervezetek szakértőinek bevonásával a légi katasztrófa kivizsgálására. Az államfő rámutatott arra, hogy az elmúlt néhány nap alatt ez már a harmadik tragikus eset, miután - mint mondta - korábban orosz területről lelőtték az ukrán légierők egy An-26-os szállító és egy Szu-25-ös vadászgépét.
"Nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy az utasszállítót lelőtték, ugyanakkor leszögezzük, hogy az ukrán fegyveres erők semmilyen támadást nem hajtottak végre a légtérben" - hangsúlyozta az ukrán elnök.

Égő roncsokról és a földön heverő holttestekről küldött jelentést a Reuters hírügynökség tudósítója a malajziai utasszállító repülőgép lezuhanásának helyszínéről, Hrabovo közeléből.
Beszámolója szerint egy tisztviselő a helyszínen azt mondta neki, hogy legalább száz holttest hever a környéken, de - szavai szerint - a maláj gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat.

18:38

BBC-forrás: csak nagy hatótávolságú rakétával lőhették le a gépet

Tízezer méter magasan repülő gépet csak nagy hatótávolságú, esetleg radarvezérlésű, föld-levegő rakétával lehet lelőni, vagy egy harci repülőgépről levegő-levegő rakétával - közölte csütörtökön a BBC-vel egy meg nem nevezett katonai szakértő.

Ebből arra lehet következtetni, hogy semmilyen hordozható rakétával nem érhető el egy ilyen magasságban repülő gép - tette hozzá az illető.
Amerikai szakértők műholdképekből megpróbálják megállapítani, hogy a térségben az adott időben kilőttek-e nagy hatótávolságú föld-levegő rakétát - olvasható a BBC honlapján.

18:25

Az Interfax orosz hírügynökség szerint a gép égő roncsait megtalálták a donyecki Torez mellett, túlélőket azonban nem. A roncsok tizenöt kilométeres körzetben szóródtak szét. Eddig száz holttestre bukkantak rá a mentők.

18:05

Ukrán forrás szerint a szakadárok lőtték le a malajziai repülőgépet

Megerősítette az Ukraeroruh légi közlekedést kiszolgáló ukrán állami vállalat a malajziai utasszállító repülőgép lezuhanását Ukrajnában, az orosz-ukrán határ közelében. Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes közlése szerint a gépet "terroristák", azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál forrásai szerint a gép Hrabovo település közelében zuhant le. Az Információs Ellenállás nevű civil szervezet pedig azt közölte, hogy a Donyeck megyei Toreztől északra zuhant le az utasszállító. Az Interfax Ukrajina szerint Hrabovo környéke a szeparatisták ellenőrzése alatt áll.

17:58

Nem tudnak magyar utasról

A maláj légitársaság Twitter-üzenetben közölte, hogy minden kapcsolatot elvesztett a géppel, amikor az az ukrajnai légtérben repült.
A hágai magyar nagykövetség az MTI-t arról tájékoztatta: a holland külügyminisztériumnak nincs információja arról, hogy a gépen magyar utas tartózkodott volna.

Az Euromaidain ukrán politikai szervezet azt írta a Twitteren, a gépet terroristák lőtték le.

Korábban:

Lezuhant a Malaysian Airlines egyik repülőgépe Ukrajnában, a Donyeck melletti, szakadárok által ellenőrzött területen - írja ukrán forrásokra hivatkozva a hvg.hu.

A Malaysian Airlines Boeing 777-ese Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba, amikor lezuhant Donyeck mellett - közölte az Insider ukrán lap. Az Euromaidain PR a Twitteren azt írta, a gépet lelőtték.

Palotatűz - A kormány segítségét kéri Terézváros

Az Andrássy úti lakóházban keletkezett kár milliárdos nagyságrendű, de az egész épület nem életveszélyes. Az életveszélyes állapot elhárításának költsége önmagában százmilliós összegre rúghat.

Megkezdte a gyorssegély kifizetését a keddi tűzeset károsultjainak a VI. kerületi önkormányzat. Az azonnali gyorssegélyt - az önkormányzat tájékoztatása szerint - délutánig 23 család vette át 2 090 000 forint összegben. A támogatás alapösszege 50 ezer forint, ami családok esetében személyenként 20 ezer forinttal emelkedik, így egy négytagú család 110 ezer forintot kaphat.

Az életveszély elhárítását a katasztrófavédelem szakemberei kezdték el, az önkormányzat csütörtökön kapta meg a statikus szakértői véleményét, amely alapján az Andrássy út 83-85-ben az önkormányzattal szerződést kötő - megfelelő gyakorlattal és referenciákkal rendelkező - kivitelező folytatja a munkát. A harmadik emelet és a tető gyakorlatilag megsemmisült, a szakvéleményből kiderült, hogy az épület földszintje, első és második emelete azonban a körülményekhez képest jó állapotban van, tehát nem az egész ház életveszélyes.

A rendőrség egészen addig biztosítja az épület és a környék őrzését, amíg a helyzet megkívánja. Az önkormányzat mindaddig gondoskodik a lakók elhelyezéséről, amíg nem térhetnek vissza otthonaikba, ha szükséges, albérleti hozzájárulást fizet, minden segítséget megad ahhoz, hogy életük visszatérhessen a rendes kerékvágásba.

A társasház biztosítójával is megkezdődtek a tárgyalások. A becslések szerint az épületben keletkezett kár milliárdos nagyságrendű, a pontos összeget azonban csak a teljes körű kárfelmérés után lehet megállapítani. Annyi mindenesetre biztos, hogy csak az életveszély elhárításának költségei több százmillió forintot tesznek ki.

Az Andrássy út 2002 óta a világörökség része, nemcsak Budapest, hanem egész Európa egyik ékköve. Az önkormányzat a kormány segítségét kéri a helyreállításhoz.

Elfogták az ózdi gyilkost

Kedden gyilkoltak meg egy férfit egy ózdi társasházban. Az áldozatot késsel összeszurkálta gyilkosa. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói 72 óra leforgása alatt azonosították, majd gyanúsítottként hallgatták ki a gyilkossággal megalapozottan gyanúsítható 56 éves Sz. Lászlónét, az áldozat volt élettársát.

A nőt őrizetbe vették, s kezdeményezték előzetes letartóztatását.