Másfél hét múlva zár a Derkovits-kiállítás

Publikálás dátuma
2014.07.18. 07:51
Fotó: Bielik István/Népszava
Július 27-én zár a Derkovits -  A művész és kora című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. Derkovits jelentőségét már a kortárs kritikusok, a gyűjtők és a múzeumi szakemberek is felismerték.

A művész megítélését azonban a későbbiekben viták kísérték: vagy csak stílusát és festői kvalitásait, vagy csak a társadalmi, politikai állásfoglalását tükröző témaválasztását értékelték, illetve ítélték el. A festő születésének 120. évfordulója jó alkalmat nyújt az életmű újraértékelésére.

A mintegy kétszáz Derkovits-művet (festményeket és grafikákat egyaránt) bemutató kiállítás korabeli magyar festők, grafikusok és fotóművészek, továbbá német, osztrák, lengyel, cseh és szlovák alkotók munkáival egészül ki, világosan rajzolva meg Derkovits Gyula korszakalkotó művészetének hazai és nemzetközi kontextusát.

Július 23-án , a Galéria Borszerda programjának keretében a kiállítás 20 óráig látogatható., 18.15-kor előadással várják a látogatókat. Az előadás címe Női típusok az 1930-as évek művészetében. Derkovits és Viki címmel. 19 órakor Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese tart tárlatvezetést a kiállításban.

Július 26-án, szombaton 11 órakor tárlatvezetéssel búcsúztatják a kiállítást, valamint július 26. szombat és 27. vasárnap „Derkovits ketten egy jegyért” akció lesz.

Szerző

Megerősödik a Forster Központ

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára dégi Festetics-kastély parkjának átadóján beszélt arról, hogy a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elkészítette azt az országos kastélyfelújítási programot, amely Fejér megyét mintaprogramként kezeli és átfogó kastélyturisztikai koncepcióban gondolkodik. 

Az államtitkár a jövő fontos feladatának nevezte a dégi kastély megközelítését szolgáló műút felújítását is, mert - mint fogalmazott - "a tartalom és a látnivaló fontos, de látogatók nélkül nem teszi fenntarthatóvá a felújított épületet és kastélyparkot, márpedig akkor ismét a pusztulás vár rá".

L. Simon László közölte, hogy a Forster Központba visszakerülnek azok a feladatok, amelyek korábban átkerültek a Lechner Tudásközpontba. A Nemzeti Múzeumról leválasztják "a nem odaillő feladatokat", így például a következő hónapokban a Nemzeti Örökségvédelmi Központot (NÖK) a Forsterbe helyezik át.

Megjegyezte: ezt követően áttekintik a teljes vidéki kastélyportfóliót, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében lévő kastélyok közül a fejlesztésre szorulók vagyonkezelői jogait szintén a Forsternek adják. Jelezte, hogy a Forster Központnál jelenleg nyolcmilliárd forintnyi uniós fejlesztés van folyamatban építészeti kivitelezés, tervezés és parkrekonstrukció formájában.

A következő, 2020-ig tartó időszakban további jelentős forrásokat akarnak a központnak juttatni hasonló feladatokra, így a meglévő és az átvett műemlékállomány szakszerű megújítása és tartalommal megtöltése is a központ feladata lesz. Az államtitkár nagy lehetőségnek nevezte, hogy egy minisztériumon belül van az örökségvédelem és az építésügy, mert így közösen tudják meghatározni a célokat, amelyek a műemlékvédelem jövőjét meghatározzák.

Szerző

Várakozáson felüli siker a Liget Budapest pályázata

Várakozáson felüli színvonalat képviselnek a Liget Budapest múzeumépületeinek pályázatára beérkezett munkák, melyek úgynevezett shortlistjét július végén hirdetik ki - mondta el  Baán László, a nemzetközi zsűri elnöke.

A Liget Budapest beruházást miniszteri biztosként felügyelő Baán László emlékeztetett: az öt új múzeumépületre külön írtak ki pályázatot, és a zsűri mindegyiknél kiválasztotta azt az 5-6 pályaművet, amelyet megvételre ajánlott vagy meghívott a második fordulóba."Az első forduló hivatalos végeredményét július végén fogjuk hirdetni, az eljárásrend azonban nem teszi lehetővé, hogy a nagyközönség már ekkor megismerhesse a pályázatokat.

Erre a második, végső forduló decemberi eredményhirdetésekor kerülhet sor, ahogy a zsűri is ekkor tudhatja meg, milyen pályázók állnak a jeligék mögött" - közölte.  Mint emlékeztetett, a két forduló között a zsűri is csak titokgazdákon keresztül küldhet általános érvényű információkat vagy megkereséseket a pályázóknak.

"Várakozáson felüli volt a pályázati részvétel, ez bizonyára a rangos szakemberekből álló, nemzetközi zsűri hitelességének is köszönhető. A kiírásra 140 országból voltak kíváncsiak, és végül csaknem 500 pályázat érkezett be Amerikától Japánig" - idézte fel a miniszteri biztos.

Baán László hangsúlyozta: a pályázat betöltötte a célját, a pályaművek kvalitása elismerést fog kiváltani úgy a szakmai, mint a szélesebb közvéleményben.

Szerző