Felülkerekedtek a szerb átkon

Publikálás dátuma
2014.07.18. 07:56
Decker Attila mágnesként vonzotta a szerbek lövéseit, 67 százalékos hatékonysággal védett FOTÓ: K 2 PRESS
Keserű pirulaként jött a magyar női vízilabda válogatott hollandoktól elszenvedett szerdai veresége (12-11). Ám ez már tegnap este nem számított, ugyanis a Benedek-csapat végre valahára meg tudta törni a szerb átkot: Varga Dénesék 8-6-ra győztek a nagy ellenlábasuk ellen, így szinte már hogy csoportelsőnek, és ezzel elődöntősnek vallhatják magukat.

Udvariassági alapon kezdjük a hölgyekkel. Tipikusan az az eset volt a szerdai, amikor a tanítványok legyőzik a mestert. Tudták ugyan Merész András lányai, hogy Arno Havenga kapitánnyal az utóbbi időben sokat fejlődtek a hollandok, de azért arra kevesen számítottak, hogy ez az eredményben is megmutatkozik majd. Az előjelekből sem lehetett kiolvasni semmi ilyesmit.

Eredmények

A csoport, 3. forduló:
Görögország-Oroszország 12-6, Olaszország-Grúzia 15-5, Montenegró-Románia 13-8 
B csoport: Horvátország-Franciaország 14-11, Spanyolország-Németország 11-8, MAGYARORSZÁG-Szerbia 8-6.

A magyar válogatott tavaly nyár óta háromszor találkozott a mostani riválissal, és a barcelonai világbajnokságon, valamint a dunaújvárosi és a kirisi felkészülési tornán is legyőzte Hollandiát.

Ehhez most sem kellett volna túl sok,

csak éppen szorosabban kellett volna védekezni, s támadásban a helyzeteket a mostaninál hatékonyabban kellett volna kihasználni.

"Tizenkét kapott góllal nem lehet mérkőzést nyerni a jobb csapatok ellen, magunknak tettük nehézzé ezt a találkozót, ezzel pedig a további utunkat is. Nekünk elsősorban a keresztbejátszásra kell majd készülnünk, de most a legfontosabb a görögök elleni holnapi mérkőzés. Kicsit össze kell majd kaparni a társaságot, igyekszünk ezt úgy megoldani, hogy minél hamarabb túllendüljünk ezen a mai vereségen" - mondta a kapitány, Merész András.

Az egyetlen pozitív dolog a fájó vereség után, hogy a lányok nem törtek össze, továbbra is merész álmokkal néznek az Eb folytatása elé. A beállós Bujka Barbara szerint megrendítő ütésekkel felért a három lefújás pillanatában kapott gól. De ő emellett a görcsös akarást hibáztatta a vereségért. De Bujka szerint sincs letargia, ugyanolyan önbizalommal készülnek a görögök ellen, mint ha nyertek volna a nyitó mérkőzésen.

Tegnap este eljött a várva-várt derbi a férfiaknál: összecsapott egymással az egyaránt két-két győzelemmel álló magyar és szerb válogatott. Az eddig barcelonai formában védő Nagy Viktor elismerte, hogy kedden, a franciák elleni mérkőzés első két negyedében mindenki kapu közeli helyzetbe akart kerülni, ezért túlságosan görcsös volt a játékuk.

"A szerbek ellen ilyen hibát nem követünk el. Higgadtan kell játszanunk, de emellett kemény, agresszív játékra lesz szükségünk. Hiszek a győzelemben" - mondta a kapus. Nos, az kiderült, hogy nagy - sajnos jobb kapus, mint amilyen jós, ugyanis a magyar válogatott ezúttal sem tudta megtörni a szerb átkot, ráadásul nem is ő, hanem Decker Attila kapott lehetőséget.

Utóbbi az első negyedben meghálálta a bizalmat, hiszen lehúzta a rolót, és elöl pedig Varga Dénes és Decker Ádám is betalált, így kétgólos előnnyel mehettek szünetre a csapatok. A szerbek mindent megtettek azért, hogy behozzák a hátrányukat, ám ha nagy ritkán be is találtak Decker hálójába, Vámosék egészen fantasztikus játékkal tartották az előnyüket, és az utolsó öt percre 8-5-ös magyar vezetéssel kezdtek neki a csapatok.

Tombolt a nézőtér, és Benedek Tibor csapata úgy játszott, mintha az életéért vízilabdázna. Ugyan Szívós Mártont végleg kipontozódott - ami nagy érvágás volt a védelemben -, ám Decker Attila ezen az estén legyőzhetetlen volt a szerbek számára: 67 %-os hatékonysággal védett. A vége 8-6 Magyarországnak, a szerb átok pedig nem fogott a Margitszigeten.

Szerző

Corinna hisz Schumi felépülésében

Publikálás dátuma
2014.07.18. 07:55
Fotó: Getty Images
Michael Schumacher felesége a hétvégi Német Nagydíj előtt levélben üzent férje és a Forma–1 rajongóinak. A hétszeres világbajnokot múlt hónapban szállították át a svájci Lausanne rehabilitációs klinikájára, és bár a német menedzsere, Sabine Kehm korábban kijelentette, ezen időszakban már nem terveznek a nyilvánosság elé állni, Corinna Schumacher a hockenheimi nagydíjhétvége előtt úgy döntött, levelet ír a férje felépüléséért szorító szurkolóknak, s még egyszer megköszöni a tőlük kapott támogatást.

A levelet Christian Nimmervoll, a Motorsport-Total munkatársa tette közzé a Twitterén. „Ezt az üzenetet mindannyiótoknak küldöm, akik a Michael sportága iránt érzett szeretetüket az elmúlt években vele együtt éltétek meg, és akik őt az elmúlt fél esztendőben a pályán kívül is támogattátok. A közelgő Német Nagydíj remek lehetőséget kínál számomra ahhoz, hogy megköszönjem a jókívánságaitokat és a pozitív energiát, amiket Michaelnek küldtetek.

Azt kell mondjam, az együttérzésetek, mindannyiunkra komolyan hatott! Jó tudni, hogy a legnehezebb időszakot együtt vészeltük át! Most egy nagyon hosszúnak ígérkező szakasz következik. Hisszük, hogy az idő – miként oly sok éven át a Forma–1-ben – ismét Michael szövetségese lesz. Addig pedig minden jót kívánok nektek és a családotoknak!” - írta Corinna.

Michael Schumacher még tavaly december 29-én szenvedett síbalesetet, amely után hat hónapig volt kómában a grenoble-i klinikán. Hivatalosan június közepén jelentették be, hogy felébredt, utána egy svájci magánklinikára szállították át, vélhetően Lausanne-ba, ahol jelenleg is tart rehabilitációja.

Szerző

Műholdas nyomkövetés

Egyenlőre tesztüzemben működik a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (HUNOR). Az "éles" üzemmód részlegesen idén szeptember-októbertől, a teljes rendszer 2015. januárjától indul - jelentették be tegnap a program kidolgozói. 

A több mint 900 millió forintos projekt kizárólag uniós pályázati pénzből nem egészen két év alatt valósult meg. A HUNOR a pontos és gyors adatfeldolgozást nyújtó informatikai rendszert az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) kezeli.

Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője elmondta: az országos lefedettségű komplex informatikai rendszer egyebek mellett a hulladékgazdálkodási ügynökség szerződéses partnereinek havi jelentéseit befogadja, adminisztrációját, pénzügyi elszámolását, ellenőrzését végzi majd, ezzel a papír alapú adatközlést feleslegessé válik.

Ez idő szerint 500 járműbe telepítenek okostelefonokat, amelyek segítségével a gépkocsivezetők az OHÜ megbízással végzett fuvarokat jelenthetik be, de csak azokat, így a szerződéses cégek üzleti titkai nem sérülnek. A program előrehaladtával, akár 5 000 jármű is bekapcsolódhat a mobil hulladék nyomkövetésbe.

A GPS-alapú eszközök segítségével pontosan nyomon követhető a hulladék útja, illetve egyelőre az ügynökség ellenőrei, később a hulladékszállító gépkocsivezetők gyorsan, fotókkal jelenthetik be az elhagyott autóroncsokat, illegális szemétlerakókat. Így néhány perc alatt az illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél landolhatnak az adatok, jelentős mértékben felgyorsítva az intézkedést.

 

Szerző