Előfizetés

Több száz holttest a boszniai tömegsírban

A boszniai főügyészség vezetésével az elmúlt tíz hónapban a boszniai háborúban kivégzett több mint 280 ember holttestét azonosítottak a még 2013 őszén feltárt tomasicai tömegsírban - írta a Federalna.ba boszniai lap pénteken internetes oldalán.

A boszniai főügyészség szerint a tömegsírban bosnyák és horvát nemzetiségű személyeket találtak, akiket 1992 nyarán szerb alakulatok gyilkoltak meg.

Az elmúlt tíz hónapban 256 ember holttestét és további 30 test maradványait exhumáltak és azonosítottak: ez a szám nem végleges, a következő időszakban további áldozatokat is azonosítanak majd.

Néhány nappal ezelőtt műholdképek alapján a főügyészség elrendelte egy újabb területet vizsgálatát is a közelben.

Az északnyugat-boszniai Prijedor térségében, Tomasican körülbelül 1200 bosnyák és horvát nemzetiségű megölt személy után kutatnak a bosnyák és a nemzetközi szakemberek.

Szakértők szerint Bosznia területén a legnagyobb olyan tömegsírról lehet szó, amelybe az etnikai tisztogatás áldozatai  
kerültek.

A hágai Nemzetközi Törvényszék  eddig 16 boszniai szerbet ítélt összesen 230 év börtönre a prijedori térségben elkövetett háborús bűnökért.

Bosznia kutatóközpont adatbázisa szerint (ICD) 1991 és 1995 között 5200 prijedori, főleg horvát és bosnyák nemzetiségű polgár halt meg, vagy tűnt el.

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/103463/optuznica-za-ratne-zlocine-u-prijedoru

Ki lőtte le a repülőgépet? - Elemez az orosz sajtó

Publikálás dátuma
2014.07.18. 15:40
A Vedomosztyi c. napilap Fotó: Ведомости/ Facebook
 Ki a felelős a maláj gép katasztrófájáért? - tette fel a kérdést pénteki vezércikkében a Vedomosztyi című orosz napilap. A Kommerszantnak nyilatkozó szakértők szerint Ukrajna mindenképpen felelősséget visel a malajziai repülőgép Ukrajna fölötti szerencsétlenségéért.

"A szakadárok vagy lázadó fegyveres csoportok részvételével zajló háborús cselekmények során még soha nem történt meg, hogy utasszállító repülőgépet semmisítettek volna meg. Nagy hatóerejű rakéták ritkán kerülnek a lázadók kezébe" - írta a Vedomosztyi. 

A befolyásos orosz üzleti-politikai napilap ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy június 29-én a délkelet-ukrajnai oroszbarát felkelők elfoglalták az A-1402. számú laktanyát, ahol Buk légvédelmi rakéták is voltak. A Zvezda orosz rádió- és televíziós társaság honlapján idézték a szakadárok kijelentését, miszerint: "Mostantól ez a fegyver fogja védeni a Donyeck feletti légteret". Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke viszont a malajziai repülőgép szerencsétlenségét követően azonnal kijelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek, hogy a felkelőknek "nincs olyan fegyverük, amely képes lelőni egy 10 kilométeres magasságban közlekedő utasszállító repülőt". Azt mondta, hogy ilyen föld-levegő rakétakomplexumokkal a Donyeck megyében terrorellenes műveletet végrehajtó ukrán hadsereg rendelkezik. 

A Vedomosztyi arra is emlékeztetett, hogy a szakadárok hétfőn Luhanszk megye fölött lelőtték az ukrán hadsereg egy An-26-os ukrán szállító gépét, amely 6500 méter magasan szállt. A múlt héten pedig további négy ukrán repülőgép lelövéséről számoltak be a szeparatisták. A Kommerszant című orosz napilapnak a légi katasztrófák kivizsgálását végző moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottságnál (MAK) azt mondták, hogy a malajziai gépet ért szerencsétlenség okainak megállapításához nem elegendő a pilóták és a légiirányítók beszélgetését, valamint a repülési adatokat rögzítő, úgynevezett fekete dobozok vizsgálata.

A szakértőknek a repülőgép roncsait is meg kell vizsgálniuk, ugyanakkor minthogy sem Oroszország, sem pedig más államok nem ismerték el az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaságot", hivatalosan nem tudnak ott dolgozni a szakértőik, ezért a nemzetközi polgári repülési szervezet égisze alatt kell létrehozni vizsgálóbizottságot és felderíteni az okokat. A Kommerszantnak nyilatkozó orosz légügyi illetékes szerint függetlenül attól, hogy mi történt, Ukrajna viseli a felelősséget a 295 ember halálát okozó tragédiáért, mert le kellett volna zárnia légterét a harci cselekmények érintette délkelet-ukrajnai terület felett. Igaz, 7800 méter alatt megtiltották a légtér használatát.

Az ukrán légiközlekedési hatóságnál megerősítették, hogy 7,5 ezer méter alatt nem engedélyezték a polgári repülőgépeknek a légtérhasználatot a térségben.

A repülőgépkatasztrófa ellenére tovább harcolnak a szakadárok

Nem hajlandóak szüneteltetni a harcokat a kelet-ukrajnai szakadárok a csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító gép katasztrófája miatt - közölték pénteken közösségi portálokon keresztül. Egyik parancsnokuk kijelentette, hogy a repülőgép roncsai "mélyen a harcvonal mögött", a szakadárok területén vannak. Szerinte nincs szükség a tragédia körülményeinek kivizsgálása érdekében "humanitárius tűzszünetre vagy szabad folyosók nyitására" a tragédia helyszínéhez.

A szeparatisták ígéretet tettek ugyanakkor arra, hogy a szakemberek szabadon eljuthatnak a roncsokhoz. A katasztrófavédelem ugyanakkor arról számolt be, hogy a fegyveres szakadárok jelenléte akadályozza a holttestek felkutatását. Péntek reggelig a mintegy 300 áldozat közül 121 holttestét találták meg. 

Közben Luhanszk város lakóinak zöme, mintegy 85 százaléka vezetékes víz és áram nélkül maradt reggelre, miután a tűzharcokban megsérült egy áramelosztó alállomás. Az áramkimaradás miatt ugyanis a szivattyúk sem működnek, emiatt leállt a vezetékes vízszolgáltatás is.  A városi tanács közlése szerint a folyamatosan tartó harcok miatt a szakemberek nem tudják megközelíteni az alállomást, hogy helyreállítsák a létesítményt.

A másik kelet-ukrajnai megyeközpontban, Donyeckben is változatlanul feszült a helyzet, éjjel több kerületben lövések és robbanások hallatszottak.Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken Kijevben kijelentette, hogy a malajziai utasszállító lezuhanásáért felelős bűnösök fölött nemzetközi bíróságnak kell ítélkeznie. A kormányfő Oroszországot tette felelőssé a tragédiáért, amikor úgy fogalmazott: "Az oroszok játéka rossz véget ért. Nemzetközi bűncselekményt követtek el, amelyért Hágában bíróság előtt kell felelniük".

Közben az ukrán rendőrség terrorcselekmény gyanújával indított büntetőeljárást az utasszállító lezuhanása ügyében. Kijev szerint a gép azért zuhant le, mert légvédelmi rakéta találta el. A tragédiáért Oroszországot és a Moszkva-barát szakadárokat teszi az ukrán vezetés felelőssé. Moszkva és a szakadárok egyaránt cáfolják, hogy közük lenne a gép lezuhanásához.