Orbán két éven belül beveszi a budai Várat

Két éven belül a budai Várba a Karmelita kolostor helyén átépülő irodákba, illetve az egykori tábori püspökség szomszédos területére költözik a Miniszterelnökség Központi Hivatala - olvasható a pénteki Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat elrendeli az ingatlan felújítását és átépítését, úgy, hogy az 2016. március 15-ig megvalósuljon. A kormány felkéri Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert és Fürjes Balázst, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a beruházás megvalósítása érdekében.

Kurucz Éva kormányszóvivő az új kabinet első, június 6-án tartott üléséről adott tájékoztatásában jelentette be, hogy a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet.

Kifejtette: a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. Ennek a felújítási programnak a keretében a miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik.

Kurucz Éva arról is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig.

Hozzá hasonlóan Fazekas Sándor földművelésügyi tárcavezetőnek a minisztériuma Debrecenbe költözését - szintén 2016. március 15-ig - kell megvizsgálnia.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek pedig a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre költözését kell megvizsgálnia. Utóbbi azonban már hamarabb megtörténne, legkésőbb az idei év végéig.

Szerző

Új főigazgató a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat élén

Szabó Hedviget nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatójává, miután felmentette posztjáról Boda József korábbi főigazgatót - derül ki a Magyar Közlöny pénteki számából.

 A határozat szövege szerint Boda Józsefet július 15-i hatállyal más fontos megbízatására tekintettel mentette fel a kormányfő.

A felmentést és a kinevezést a miniszterelnök a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszternek a honvédelemért felelős miniszterrel egyetértésben tett javaslatára rendelte el.

Boda József 2010 júliusától volt a szakszolgálat főigazgatója.

Szerző

A kánikula lesz az úr

Publikálás dátuma
2014.07.18. 21:45
Fotó: Thinkstock
Szombaton folytatódik a kánikula, többnyire napos időre számíthatunk, csupán egy-egy frissítő helyi zápor alakulhat csak ki. Keleten, északkeleten még élénk lesz a szél. Enyhe lesz a hajnal, mindössze 16-21°C közé csökken a hőmérséklet, délután pedig 30-34 fokot mérhetünk.

Vasárnap igazi nyári időre, sok napsütésre van kilátás, csapadék ezen a napon várhatóan nem lesz. Nyugaton, északnyugaton a délire forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A csúcshőmérséklet 31 és 35°C között alakul. 

Hétfőn az ország nagy részén folytatódik a forróság, majd kora este délnyugat felől zivatarok érhetik el az országot. A Dunántúlon 30 fok közelében, keleten 35 fok körül alakul a hőmérséklet a délutáni órákban.

Kedden és szerdán sokfelé kell záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok kialakulására számítani. Általában 24 és 29°C közé melegszik a levegő, de keleten még helyenként pár fokkal 30°C fölé emelkedhet a hőmérséklet.

Szerző