Maláj gép - komoly szankciók Oroszországgal szemben

Publikálás dátuma
2014.07.21. 13:09
Fotó: Christopher Furlong, Getty Images
 Európának pénzügyi szankciókkal kell sújtani Oroszországot - írja a Financial Times című tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap európai kiadásának véleményrovatában Wolfgang Münchau.

A lap publicistája szerint ha bebizonyosodik, hogy a maláj légitársaság MH17-es számú, Amszterdamból Kuala Lumpurba érkező járatát akár véletlenül, akár szándékosan oroszpárti lázadók lőtték le, akkor az EU-nak is határozottabb választ kell adnia, teljes körű pénzügyi szankciókat kell bevezetnie Moszkvával szemben.ű

Az euró és a font fontos eszköz az orosz vállalatok számára. A londoni City olyan pénzügyi központ, amelyen keresztül vagyonos oroszok mossák tisztára a pénzüket. Ennek azonnal véget kell vetni - írja a publicista, aki szerint az energiavásárlás leállítását is meg kellene fontolni, mert Moszkvának nyilvánvalóan ez jelentené a legjelentősebb érvágást. Münchau szerint az uniónak vészhelyzeti intézkedésként olyan energiabiztonsági stratégiára van szüksége, amely függetleníti Oroszországtól.
"Ha Vlagyimir Putyin (orosz elnök) titokban olyan ukrán lázadókat fegyverzett fel, akik aztán uniós polgárokkal végeztek, akkor nagyon hosszú időre nehéz lenne visszatérni a normális ügymenethez" - húzza alá a szerző.

A brit lap kolumnistája úgy látja: a katasztrófa globális gazdasági megrázkódtatást okozhat, a tovagyűrűző hatások miatt messze nagyobb következményekkel járhat, mint azt most bárki is sejti. Ha az eurózónát csak egy megrázkódtatás választja el a deflációtól, akkor ez lehet az - vélekedik Münchau.
"Az európai politikacsinálóknak sosem lett volna szabad olyan helyzetbe hozniuk magukat, amelyben gazdasági okokból nem képesek a politikai reakcióra" - zárja véleménycikkét Wolfgang Münchau.

Szerző

Százezeren keltek át hétvégén a Röszkénél

Publikálás dátuma
2014.07.21. 12:58
MTI Fotó: Donka Ferenc
Csaknem 100 ezer ember vette igénybe 31 ezer járművel a teljes kapacitáson működő röszkei határátkelőt a hétvégén - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Szenti Szabolcs elmondta: az átkelőn mind a 9 kilépőoldali sáv folyamatosan működött, ezeken Szerbia irányába valamivel több mint 70 ezer embert és 22 ezer járművet léptettek ki a rendőrök. Egy átlagos hétvégén 15-20 ezres forgalmat bonyolít Röszke.
A határátkelőhelyen 175 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek, legtöbbször a Schengeni Információs Rendszer jelzése alapján. Körözött személyt és gépjárművet is találtak a sorban várakozók között; három nap alatt 119 felnőtt és 19 gyermek határsértőt, valamint egy embercsempészt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei a polgárőrökkel együttműködve.

A következő hétvégéken szintén erős forgalom várható az átkelőn mindkét irányban, ezért kérik az utazókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak. Az aktuális várakozási idők megtekinthetők a rendőrség honlapján, a www.police.hu-n, illetve a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség ügyeletén is lehet érdeklődni a +36 30/466-1021 telefonszámon.

Szerző

Mazsihisz: a kormány tetteivel is fogadja vissza a magyar zsidóság áldozatait!

Publikálás dátuma
2014.07.21. 11:46
A Szabadság téri emlékmű. FOTÓ: Vajda József
A magyarországi zsidóság képviselete változatlanul várja, hogy a Holokauszt emlékévet meghirdető kormány méltó módon és közös munkával, nemcsak szavakban, hanem tettekkel is fogadja vissza a magyar nemzetbe a magyar zsidóság kiszolgáltatott és ártatlanul legyilkolt áldozatait - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hétfőn az MTI-vel.

A szervezet azután adott ki közleményt, hogy elkészült a német megszállás áldozatainak emlékműve a budapesti Szabadság téren. Az alkotás szobrait vasárnapra virradóra emelték a helyükre, emiatt ellenzéki politikusok és civilek is tiltakoztak a kordonokkal körbevett helyszínen, utóbbiak a szobrokat tojással is megdobálták.

A Mazsihisz mostani közleményében azt írta: hiába kezdeményeztek párbeszédet a Budapest szívében felállított köztéri emlékmű ügyében.

"De törekvésünk mégsem volt eredménytelen: a „német megszállás emlékművének” nevezett szobor jelképrendszerét kiemelkedő magyar tudósok, egyházi személyiségek és közéleti gondolkodók bírálták határozottan, és több mint száz napon át folyamatos tiltakozás övezte a kormány által felállítani tervezett emlékművet" - emlékeztetett a Mazsihisz.

Szerző