Előfizetés

Ömlött a gáz, kiürítették az óvodát

  A rendőrség az érintett területet lezárta, a környékbeli épületekben tartózkodókat kitelepítették. A helyreállításhoz további szakembereket várnak, a munka idejére a gázszolgáltatást megszüntették a településen - közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem.

Pásztorné Kovács Ágnes rendőrségi sajtóreferens tájékoztatása szerint Szajolban a Mátyás király utat zárták le teljes szélességében.
S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte: a szolnoki hivatásos tűzoltók korábban 100 méteres körzetben ideiglenesen kitelepítették a lakóházakban, a közeli óvodában, az orvosi rendelőben és a postán tartózkodókat. Az óvodából tizenhat gyermeket és hat gondozót a művelődési házban helyeznek el átmenetileg.

Újabb halottak az olasz partoknál

Publikálás dátuma
2014.07.21. 14:32
Az olasz partiőrség egy menekülteket szállító hajót irányít. Fotó: Marco Di Lauro, Getty Images
Öt holttestet emeltek ki a tengerből a Szicíliai-csatornán hétfőre virradóra, miközben az észak-afrikai partokról szünet nélkül érkeznek az illegális bevándorlók Olaszországba. Befogadásukra megnyitották az olasz laktanyákat.

Az olasz haditengerészet egyik hajója sietett egy félig elsüllyedt gumicsónak segítségére. Hatvanegy személyt sikerült megmenteni, öten azonban vízbe fulladtak. Az illegális bevándorló csoport tagjainak beszámolója szerint nyolcvanan utaztak a csónakban.

Hétfőre virradóra az észak-afrikai és az olasz partok között működő Mare Nostrum (Mi tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió keretében több mint 1700 illegális bevándorlót vettek fedélzetre a Földközi-tengernek ezen a részén szolgáló olasz hadihajók. Jelenleg az olasz partok felé tartanak, a római belügyminisztérium dönt arról, hogy melyik csoportot melyik olasz kikötőben tegyék partra.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év elejétől kezdve július 19-ig 85 ezer illegális bevándorló érkezett az itáliai partokra. Becslések szerint a számuk a nyár végére elérheti a százezret. Mivel az illegális bevándorlókat befogadó táborok megteltek, a belügyminisztérium hétfőn az olasz prefektusokhoz intézett körlevélben további tízezer szálláshely megteremtését sürgette a laktanyák megnyitásával. Minden olasz tartománynak bizonyos számú illegális bevándorlót kell befogadnia; a legtöbbet, az összes 14 százalékát az észak-olasz Lombardia tartománynak. Roberto Maroni, a Lombardiát az Északi Liga párt színeiben vezető tartományi elnök ugyan kijelentette, hogy nem költi a helyi lakosság pénzét a bevándorlókra, de a belügyminiszteri rendelkezésnek neki is engedelmeskednie kell.

Az Olaszországba érkező illegális bevándorlók 89 százaléka menekültstátuszt kér.

Esélyesként játszik otthon a Debrecen

Publikálás dátuma
2014.07.21. 14:26
Kondás Elemér. Fotó: K2 Press, Népszava.
Egy héttel az idegenbeli gól nélküli döntetlennel végződött első mérkőzést követően a magyar bajnok Debrecen labdarúgócsapata kedden hazai környezetben fogadja az északír Cliftonville együttesét a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának visszavágóján.

Kondás Elemér együttese a klub történetében először játszik nemzetközi tétmérkőzést a Nagyerdei Stadionban. A belfasti összecsapáson a találkozó elején még a hazaiak alakítottak ki néhány helyzetet, a Debrecen azonban ezt követően átvette az irányítást, és egy ízben a keresztlécet is eltalálta, így összességében közelebb állt a győzelemhez.

Amennyiben a hajdúsági együttes továbbjut, akkor a fehérorosz BATE Boriszov és az albán KS Skënderbeu párharcának győztesével találkozik. Kondás Elemér együttese a közelmúltban mindkét lehetséges riválisával találkozott: 2012-ben a BL-selejtező második körében 3-1-es összesítéssel búcsúztatta a Skënderbeu gárdáját, majd a harmadik fordulóban ugyanilyen arányban alulmaradt a BATE Boriszovval szemben.

Amennyiben a Debrecen továbbjut a második fordulóból, akkor biztosan főtábláért küzdhet valamelyik európai kupasorozatban, ugyanis a BL harmadik körének búcsúzói átkerülnek az Európa Liga-selejtező utolsó, negyedik fordulójába. A BL-selejtező harmadik fordulójának győztesei pedig már biztos főtáblások, mert ha sikerrel veszik az utolsó kört, akkor a BL, ha nem, akkor az EL csoportkörében szerepelhetnek.
A találkozó játékvezetője a szerb Vlado Glodjovic lesz majd, a mérkőzést 20.20 órától az M1 csatorna élőben közvetíti.