Obama: "Pontosan mit akarnak elrejteni?"

Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen felelőssége rábírni a kelet-ukrajnai szeparatistákat, hogy a nemzetközi szakértők vizsgálatot folytathassanak a maláj utasszállító gép lezuhanásának helyszínén - jelentette ki hétfőn Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Obama sürgette, hogy a szakértőknek haladéktalan és teljes hozzáférést biztosítsanak a tragédia helyszínéhez, ellenkező esetben Moszkvának újabb szankciókra kell számítania.

Mint mondta, a szakadárok, akik Oroszországtól kaptak kiképzést és fegyvereket, valamit többségükben orosz állampolgárok, holttesteket és bizonyítékokat távolítottak el onnan.

"Pontosan mit akarnak elrejteni?" - tette fel a kérdést az amerikai elnök.

Sürgette, hogy Moszkva mielőbb hagyjon fel az ukrajnai válság során eddig követett stratégiájával és vegye komolyan a fegyveres konfliktus megoldását. 

Barack Obama egyúttal súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyre növekszik a Gázai-övezet körül kirobbant konfliktus áldozatainak száma és azonnali tűzszünetet sürgetett. Rámutatott, hogy a Közel-Keletre látogató John Kerry külügyminiszter nyomást fog gyakorolni a szemben álló felekre, hogy térjenek vissza a Hamász és az Izrael által 2012-ben megkötött fegyvernyugvási megállapodáshoz.

"Nem akarunk tanúi lenni annak, hogy újabb civileket ölnek meg" - hangsúlyozta az elnök.

Szerző

Szerdán indul utolsó útjára a Costa Concordia

A tervekhez képest két nappal késik a Costa Concordia elvontatása a toszkániai Giglio szigetének partjaitól. A hajó roncsát szerdán kezdik el vontatni a genovai kikötő felé - jelentette be Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője hétfőn.

Franco Gabrielli sajtótájékoztatón elmondta, hogy óvatosságból halasztották szerdára a Costa Concordia elszállítását. A korábbi tervek szerint a tengerjárót hétfőn kezdték volna elvontatni a toszkán tengernek arról a pontjáról, ahol több mint két évvel ezelőtt zátonyra futott.

Az olasz polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy egyrészt a hajóroncsot eddig 11 méterrel sikerült megemelni, és további három méter szükséges ahhoz, hogy a Costa Concordia teljesen a vízen ússzon. 

Másrészt ahogyan az utóbbi napokban is történt, a vontatási előkészületeket a viharos időjárás késlelteti.  

A 2012. január 13-án zátonyra futott tengerjárót tavaly szeptemberben állították egyenesbe. 

Azóta a Costa Concordia roncsának mindkét oldalára speciális tartályokat rögzítettek. Ezeket először vízzel töltötték meg a tengerjáró stabilizálására, majd a vizet kiszivattyúzva levegővel töltötték fel őket a hajótest megemelésére. 

A Costa Concordia megemelése július 13-án kezdődött el. Az első nap a Costa Concordiát két méterrel emelték meg arról a tengerfenéken kialakított mesterséges talapzatról, amelyen tavaly ősszel stabilizálták. Ezt követően a hajóroncsot harminc méterrel a nyílt  tengerre vontatták és itt fokozatosan tovább emelték. 

A vízszint fölé emelkedett tengerjáró oldalán már olvasható a Costa Concordia felirat is, a tengervíztől teljesen elszíneződve. 

A genovai kikötőig tartó utat a hajóroncs 4-5 nap alatt teszi majd meg. A Costa Concordiát két vontatóhajó és további tizenöt hajó kíséri többek között a tengerjáró által maga mögött hagyott esetleges szennyeződések összegyűjtése végett.  A szétszedett hajóroncs nyolcvan százalékát újrahasznosítják.  

Az utóbbi hét végén katasztrófaturisták tömege árasztotta el Giglio szigetét, hogy utoljára lefényképezzék magukat a Costa Concordia roncsával.

Szerző

Maláj utasszállító - Porosenko utasított a harcok beszüntetésére

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn utasította a fegyveres erőket, hogy szüntessék be az oroszbarát szakadárok ellen folytatott harci cselekményeket a malajziai utasszállító gép kelet-ukrajnai lezuhanásának helyszínén, negyven kilométeres sugarú körben.

Az ukrán államfő az intézkedést akkor jelentette be, amikor látogatást tett Malajzia kijevi nagykövetségén. Az elnök felkereste Hollandia kijevi nagykövetségét is.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár - életét vesztette. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.

Porosenko a harcok beszüntetésének bejelentése után a szakadár fegyveresekre célozva hangsúlyozta: "a terroristák és az őket támogatók ezek után semmivel sem igazolhatják azt, ha akár egy órára is feltartóztatják a vizsgálatot végzőket, nem húzhatják tovább azt időt, haladéktalanul át kell adniuk a holttesteket az áldozatok hazáját képviselőknek, hogy hazaszállíthassák a halottakat".

Szavai szerint a szeparatisták három bűncselekményt követtek el: terrortámadást a gépet eltaláló rakéta kilövésével, kegyeletsértést azzal, ahogy a holtestetekkel bánnak, valamint bizonyítékok eltűntetését.

"298 vétlen áldozat, akik egy részének holttestét még mindig nem lehet megtalálni a tolvajok bűnös hozzáállása miatt. Nyolcvan halott gyermek, akiknek szétszóródott játékait fosztogatók lopják el a tragédia helyszínéről" - mutatott rá az elnök.

Az államfő rendelkezett továbbá arról, hogy kapjanak meghívást orosz szakértők is a katasztrófa körülményeinek kivizsgálásában való részvételre. Ezt a vizsgálat minél átláthatóbbá tételével indokolta.

A holland nagykövetségen tett látogatásakor Porosenko megismételte, hogy Kijev terrorszervezetekké kívánja nyilváníttatni a nemzetközi közösség által a donyecki és a luhanszki szeparatisták úgynevezett "népköztársaságait". Hozzátette, hogy ezt Kijev fel fogja vetni az európai uniós külügyminiszterek soron következő ülésén.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök hétfőn leszögezte: "nincs kétségünk afelől, hogy a malajziai gépet lelőtték nagy valószínűséggel Buk-M1 típusú légvédelmi rakétával". Hangsúlyozta, hogy a támadást nem hajthatták végre "részeg szeparatisták", szerinte ugyanis a rakétarendszert csak megfelelően képzett szakember képes működtetni. A kormányfő ezzel arra utalt, hogy feltételezése szerint orosz katonai személyzet hozta működésbe a rakétarendszert. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik vezetője a hétvégén jelentette ki, hogy orosz állampolgárok működtették a rakétarendszert, amely a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és szavai szerint az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal.

Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szakadárok oldalán harcoló "orosz zsoldosok" ellopták a malajziai gépen szállított diplomáciai postát. A szeparatisták ezen kívül eltulajdonítják a halottak személyes iratait.

Szerző