Fiktív számlákkal dolgozott a bűnszervezet

 Műtrágyával és fonallal üzletelő, fiktív számlákkal dolgozó bűnszervezetre csaptak le a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói; az ügyekben költségvetési csalás miatt hét embert vettek őrizetbe - mondta el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

Barnáné Horváth Melinda közölte: a gyanú szerint egy Csongrád megyei férfi cége adófizetési kötelezettségét csaknem 400 millió forint áfatartalmú fiktív számlákkal próbálta csökkenteni. Azt színlelte, hogy műtrágyát szerez be Magyarországon, majd közösségen belüli értékesítésként Szlovákiába számlázza.

Hasonlóan járt el egy Békés megyei férfi is, aki textilgyárának adófizetését csökkentette fonalbeszerzésről szóló magyar fiktív számlákkal, majd a fonalat és a késztermék egy részét szintén Szlovákiába számlázta tovább. Áfafizetési kötelezettségét az eddigi adatok szerint 94 millió forinttal csökkentette.

A pénzügyi nyomozók megállapították, hogy a műtrágyával foglalkozó férfi és a textilgyáros ugyanazoktól szerezte be fiktív számláit. A valótlan számlákat kiállító magyar és szlovák társaságok egy ismeretségi körhöz, némely esetben egy rokoni körhöz tartozó strómanok nevén voltak, a számlázást pedig egy férfi fogta össze.

A pénzügyi nyomozók a dél-alföldi régió mindhárom megyéjében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tartottak akciót. Lefoglalták a bűncselekmény gyanúját alátámasztó bizonyítékokat, valamint a textilüzemet és más ingatlanokat, követeléseket, üzletrészt, bankszámlán lévő pénzt és az egyik elkövető nagy értékű autóját. Így, a zárolt vagyontárgyakkal a keletkezett kár teljes mértékben megtérülhet.

A számlafelhasználókat, -kiállítókat és a számlázó cégeket összefogó férfit költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd még hét embert vettek őrizetbe.

Szerző

Vonaton raboltak a tizenévesek

Elfogták a rendőrök azt a két tizenévest, akik kiraboltak egy fiatalembert egy Záhony és Szolnok között közlekedő vonaton.

Vasárnap késő este támadtak rá a 19 éves, a fülkében egyedül ülő fiatalemberre a Záhony és Szolnok között közlekedő vonaton: a két tizenéves fenyegetéssel elvette a pénzét. A támadók elmentek, de néhány perc múlva visszatértek, és még több pénzt vettek ki áldozatuk pénztárcájából

A nyomozók az elkövetéstől számított egy órán belül azonosították, majd elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható két 17 éves kisújszállási fiatalt. A gyermekotthonból előállított fiatalokat kihallgatásuk után őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A vonaton elrabolt pénz majdnem hiánytalanul előkerült.

Szerző

Zavartalan a forgalom Székesfehérvár és Zámoly között

Megszűnt az útlezárás Székesfehérvár és Zámoly között a 8123-as úton, ahol kedd reggel egy kamion fordult keresztbe - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője.

Juhász Károly elmondta, befejezték a műszaki mentést és a helyszínelést, kilenc óra után pár perccel megindulhatott a forgalom az útszakaszon.
Az útlezárás idején a rendőrök Csákvár és Lovasberény, illetve Csákberény és Sárkeresztes felé terelték a járműveket.

Szerző