Oké, Benedek-boys

Publikálás dátuma
2014.07.23. 07:53
Az elődöntőben ismét találkozhatnak a magyarok az olimpiai bajnokkal FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Ellenfélre vár a magyar férfi vízilabda válogatott, miután hétfőn este 7-6-ra legyőzte az olimpiai bajnok horvátokat, s ezzel száz százalékos teljesítménnyel jutott a pénteki elődöntőbe. A négy között a horvát-olasz győztese vár a Benedek-csapatra, úgyhogy öt nap alatt akár másodszor is megmérkőzhetünk az olimpiai bajnokkal.

Benedek Tibor az óvatosnál is óvatosabb. A horvátok elleni, nagy küzdelemben kiharcolt hétfői győzelem után semmit nem volt hajlandó elárulni a pénteki elődöntőig tartó programból. Még azt sem, hogy míg az ellenfelek az elődöntőbe kerülésért játszanak, a magyar csapat tagjai kapnak-e némi pihenőidőt, vagy végig pörgésben tartja őket.

Mi tagadás, igazi szakmai, sőt pszichológiai feladvány áll Benedek előtt. Jobb-e végig nyomás alatt tartani a csapatot, vagy ki kell engedni a gőzt, nehogy majd a döntő pillanatban robbanjon a túlhevült gépezet? Azt a keveset, amit ezzel kapcsolatban elmondott a szövetségi kapitány, bölcsességének javára kell írnunk. Annyit osztott meg csupán a nyilvánossággal, hogy meg kell találni az egyensúlyt a harcképesség fenntartása és a pihenés között.

A cél ugyanis a döntőbe kerülés. S hogy ki lesz a pénteki ellenfél? Ez majd csak a mai olasz-horvát mérkőzésen dől el, de elejtett megjegyzésekből arra következtetünk, hogy Benedek a horvátokra számít. Vagy inkább őket szeretné. Úgy véli, déli szomszédainkból jobban fel vagyunk készülve. A horvátokat nagyon hajtja majd a revánsvágy, mi viszont tudjuk, miként kell a feltüzelt ellenfelet lelohasztani.

Más kérdés, hogy bennünket is jobban ismer Ivica Tucak csapata. Főleg a Varga-testvéreket, akik évekig játszottak a Rijekában. A tavalyi esztendő Év játékosa címet itt Budapesten átvevő Varga Dénes el is mondta, profitált abból, hogy Horvátországban játszott, de úgy véli, az ellenfél is felkészült alaposan, és nem csak belőle, a többiekből is.

"Szép volt a horvátok elleni győzelem, de a dolog lényegi része még csak most jön. A következő nyolc negyednek több mint a felét kell csak megnyerni ahhoz, hogy Európa-bajnokok legyünk. Mi erre készülünk, az utolsó két meccsen szeretnénk kiadni magunkból azt a pluszt, ami még bennünk van. Bőven vannak még tartalékaink. Ráadásul időnk is lesz feltöltődni a pénteki mérkőzésig" - fogalmazott Varga Dénes.

Csak egyet nem szabad, tennénk hozzá halkan: úgy elengedni az elején a horvátokat - már ha velük játszunk -, mint hétfőn. Gyanítjuk, még egyszer nem tudnánk visszajönni ellenük 0-3-ról. Pontosabban, s főleg közelebbről kell lőni a kitűnő formában védő Pavicnak ahhoz, hogy bevegyük a kapuját. S a blokkot is jobban meg kell szerveznünk, innentől kezdve ugyanis - a kapitány szavaival - senki ne számítson több gólos előnyre. Az egy gólosnak is örülni kell, lényeg, hogy az nálunk legyen.

Lezárult a csoportkör

Férfiak, 5. forduló:
A csoport:
Románia-Oroszország 11-8, Montenegró-Grúzia 17-2, Olaszország-Görögország 9-9
A csoport végeredménye: 1. Montenegró 13 pont - már elődöntős, 2. Olaszország 11 - továbbjutott, 3. Görögország 10 - továbbjutott, 4. Románia 6, 5. Oroszország 3, 6. Grúzia 0

B csoport:
Szerbia-Spanyolország 8-6, Franciaország-Németország 8-7, MAGYARORSZÁG-Horvátország 7-6
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 14 pont - már elődöntős, 2. Szerbia 10 - továbbjutott, 3. Horvátország 8 - továbbjutott, 4. Spanyolország 7, 5. Franciaország 2, 6. Németország 0.

Az elődöntőbe jutásért
Olaszország-Horvátország - a győztes Magyarországgal játszik pénteken
Szerbia-Görögország - a győztes Montenegróval játszik pénteken

Szerző

Kerítéssel az illegális bevándorlók ellen

Elkészült az a Bulgária határán épített kerítés, amellyel meg akarják akadályozni a Törökország felőli illegális bevándorlást. A harminc kilométeres „fal” kilenc hónapos építési munkálatok után készült el – közölte a szófiai belügyminisztérium.

A szíriai polgárháború óta egyre több közel-keleti menekült Bulgárián keresztül próbál meg az Európai Unió más országaiba jutni. A bolgár menekülttáborokban eddig mintegy 12 ezer embert fogadtak be, ám a hatóságok szerint több személyt már képtelenek felvenni, a táborok így is túlzsúfoltak. A meglehetősen rossz humanitárius helyzet miatt Bulgáriát számos nemzetközi bírálat érte.

Angel Najdenov bolgár védelmi miniszter 2013. október 24-én rendelte el három méter magas fal építését a törökországi határnál. Cvetilin Jovcsev belügyminiszter pedig október 25-én azt közölte, hogy abban az évben 8128 nem uniós állampolgár lépte át illegálisan az ország határait. Nyolcvan százalékuk semmiféle igazolványt sem hozott magával, így a bolgár hatóságok nem is tudják azonosítani őket.

Átlagosan naponta körülbelül száz illegális bevándorló érkezik Bulgária területére. Szófia ugyan egyelőre nem tagja a schengeni övezetnek, mégis külső, török határa az Európai Unió határa is. Az úgynevezett védőkerítést azokon a szakaszokon - Leszovo és Krainovo között - építették, ahol a menekültek 85 százaléka lépte át az ország határát.

A „fal” építésének megkezdése óta a menekülteknek Szvilengrad határátkelőnél kell beutazniuk az országba, mert így törvényesen regisztrálhatják őket. A kerítés építésének költségei elérték a 2,5 millió eurót. A hidegháború idején Bulgária 143 kilométer hosszú szögesdrót-kerítést emelt, hogy megvédje a Törökországgal határos, 210 kilométer hosszú területet.

Az ottani "vasfüggöny" nagy részét azonban lebontották, amikor az ország 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz. Görögország szintén „fallal” próbálja útját állni az illegális menekülteknek. 2012 tavaszán kezdték meg a 12 és fél kilométer hosszú és három méter magas kerítés építését, szintén a török határszakaszon.

Szerző

Menekültek tragédiája Lampedusánál

Legkevesebb 181 halálos áldozata van a Lampedusa közelében történt legutóbbi hajószerencsétlenségnek - közölték kedden szemtanúk. A halászhajó 759 emberrel a fedélzetén hagyta el a líbiai partokat, és hétfőn süllyedt el a földközi-tengeri olasz szigetnél. Utasai szíriai, pakisztáni, nigériai és ghánai menekültek voltak. Az olasz parti őrségnek 568 embert sikerült kimentenie.

A hatóságok előző nap csak harminc halálos áldozatról számoltak be, olyanokról, akikre a hajó rakodóterében bukkantak. Először arra gyanakodtak, hogy a hajómotorból származó mérgező gázok miatt vesztették életüket. Kedden szemtanúk ugyanakkor azt mondták, hogy az áldozatok is megpróbáltak feljutni a zsúfolásig megtelt fedélzetre és a tülekedés közben haltak meg.

A többi áldozat halálának körülményeiről egyelőre nincs pontos információ, ők feltehetően vízbe fúltak. A La Repubblica című olasz napilap internetes oldalán közzétett egy videofelvételt, amelyen több száz, kétségbeesett, a halászhajón kapaszkodó ember látható, miközben több menekült a vízben küzd életéért. A vízi járművet kedden Máltára vontatták, a túlélőket pedig a szicíliai Messina városába vitték.

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt az Észak-Afrikából Európa felé tartó menekültek és ezzel párhuzamosan a katasztrófába torkolló hajótörések száma is. Hétfőn egy gumicsónak süllyedt el Szicília partjainál, s a baleset öt halálos áldozatot szedett.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta már 84 ezer menekült érte el Olaszország déli partjait. A bevándorlók mintegy fele Eritreából és Szíriából származott. A dél-európai országba idén már 6500 kiskorú érkezett kísérő nélkül. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 2013-ban 42 925 menekült érte el Olaszországot, 2012-ben még csupán 13 200.

Szerző