Erdei Termékek Utcája

Publikálás dátuma
2014.07.23. 13:47

Az izgalmas – ízes, illatos és rejtvényes – „Erdő Ajándéka” programot a Pilisi Parkerdő Zrt. Hármashatár-hegyi Erdei Iskolája mutatja be az érdeklődőknek. A kíváncsi természetjárókat alaposan próbára teszik a feladványok, mindenki hozza magával a tapintását, ízlelését, szaglását, ritmusérzékét és kreativitását.

Az érdekes feladatok a tapasztaltabb kis természetjárók számára ugyanolyan játékos kihívást jelentenek majd, mint az erdővel még csak ismerkedő, „tősgyökeres” városi gyerekeknek.

A szaglószerveket az illatpárnás felismerés, erdei ismereteiket és logikai készségüket pedig a „növény-puzzle”, vagyis az egymáshoz tartozó növényi részek játékos összepárosítása teszi próbára. A zene szerelmesei a kóstolók között megszólaltathatják a faxilofont. Természetesen az ügyességi játékok sem maradhatnak ki a kalandok sorából, a felfedezőket célbadobós, készségfejlesztő játék, valamint reflexeket próbára tevő dió-gurító várja.

Július hónap két kiemelt növénye a lándzsás útifű és a hársfa, ezért ezt a két csodálatos gyógynövényt közelebbről is megismerhetik az érdeklődők. Többek között azt is megtudhatjuk, hogyan készítenek köhögéscsillapító szirupot ebből az első látásra jelentéktelen „csodaszerből”, valamint illatos hársmézet is kóstolhatunk.

A művészi vénával rendelkezők sem maradnak tétlen: egész nap termés mandalákat, fa medálokat készíthetnek.
A Kisállatsuli négylábú kis nebulói a szokásos mókás formájukkal színesítik a programot, valamint a látványetetésekről sem ajánlott lemaradni.

Szerző

Medvemancscsempészek lakat alatt

Publikálás dátuma
2014.07.22. 11:17
Fotó: Thinkstock
Medvemancscsempészeket ért utol az igazságszolgáltatás Kínában, a kedvelt csemegéből még nyers állapotban rekordmennyiségben - 213 darabot - próbáltak áthozni tavaly az orosz-kínai határon , de rajtavesztettek.

A négy férfit a belső-mongóliai Mancsouli határváros vámosai buktatták le egy véletlennek köszönhetően. Miután a rutinvizsgálat során semmi gyanúsat nem észleltek, az egyik egyenruhás véletlenül belebotlott a mikrobusz kerekébe, mire a sofőr halálra sápadt. A vámosok a dolog végére jártak és a gumiabroncsok felvágása után előkerült a Kínában keresett, drága ínyencség alapanyagának tömege.

A medvemancsok darabonként 200 grammtól egy kilogrammig terjedő súlyúak voltak. A nyomozás megállapította, hogy a talált mancsok legalább 63 medvétől származnak. Az elfogott áru értékét a feketepiacon 2,8 millió jüanra, vagyis több mint 100 millió forintra becsülték.

A két kínai csempész 7, illetve 6 év börtönt kapott, míg két orosz társukra a belső-mongóliai bíróság 5-5 év szabadságvesztést szabott ki. A kínaiakat fejenként 300 ezer jüan (12 millió forint) bírsággal is sújtották. A hatályos kínai törvények szerint akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehetett volna a büntetésük. Kínában a medvék védett állatnak minősülnek. Mivel azonban a kereslet nagy egyes testrészeikre, s az orvvadászatot szigorúan büntetik, virágzik a csempészet. A beszerzési forrás elsősorban Oroszország, amelynek erdeiben még viszonylag nagy számban találhatók barna medvék. Ott ráadásul 400 jüan (14-15 ezer forint) a medvemancs kilója, míg Kínában ennek a hússzorosáért is találni rá vevőt.

A kínai piacra kerülő helyi medvemancs leginkább a medvéket epéjük miatt tartó farmok elhullott állataitól származik. A hagyományos kínai gondolkodás és az ezáltal meghatározott szokások szerint a vadállatok egyes testrészei jelentős tápértékkel rendelkeznek. Fogyasztásuk ugyanakkor státuszszimbólum is, leginkább vállalatvezetők, tehetős és rangos állami hivatalnokok asztalára kerül belőlük. A mancsokat dísztárgyak készítéséhez, gyógyászati célokra is felhasználják.

Szerző
Témák
Kína medvemancs

Vadmalac a csőben

Publikálás dátuma
2014.07.21. 15:35

Budakeszin, a szennyvíztisztító telep munkatársa igencsak meglepődött, amikor leereszkedve az aknába furcsa zajokat, morgást, ismeretlen eredetű röfögést hallott. A csíkos hátú kis vadmalacka szó szerint csőbe húzta az őt megtaláló mesterembereket. 

Az a nap is úgy indult, mint a többi. Magyar Zoltán lemászott a csatorna aknába, hogy átellenőrizze a csövek állapotát, helyzetét. Már akkor meghallotta a furcsa neszezést, és mivel a csövek egyáltalán nem adnak ki magukból hangot – állatbarát lévén – rögtön tudta, hogy itt bizony egy menteni való kisállatról lesz szó, csak azt nem tudta pontosan, milyenről. Amikor megpillantotta a bajba került apróságot, már nem volt kérdés: a mentőexpedíció életbe lépett. Igen ám, de a malacka amilyen kicsi volt, olyan gyors. Az ember látványától még jobban megijedt, rémülten rohangált ide-oda a csőben, és kétségbeesetten visítozott, esélye sem volt a szabadulásra.

Zoltán a kollégájával órákon át próbálta elkapni a kis csibészt, aki az utolsó pillanatban mindig elslisszolt előlük. Végül sikerült lezárni a kb. 30 méteres cső egyik végét egy ponyvával, a másiknál Zoltán térdelt, és kitartóan várt. A kismalac egyre bátrabb lett, mindig egy kicsit közelebb jött, míg végül a megfelelő pillanatban sikerült elkapni.

Az őrült visítással mit sem törődve kimentették a bajba került malackát, és előzetes egyeztetés után bevitték a Budakeszi Vadasparkba.

Szerző