Előfizetés

Magyar-olasz: új mérkőzés

A horvátokat verő olaszok után a szerb férfiválogatott is bejutott a legjobb négy közé a budapesti vízilabda Európa-bajnokságon, miután a szerda esti második keresztbejátszásos meccsen 13-9-re legyőzte Görögország csapatát. A szerbek a másik csoport győztesével, Montenegróval játszanak ma este a döntőbe jutásért, miközben a magyarok az olaszok ellen próbálnak a vasárnapi fináléba kerülni.

A 2011-es világbajnok, 2012-ben olimpiai ezüstérmes olaszok némi meglepetésre, de távolról sem érdemtelenül verték meg szerdán azt a horvát csapatot, amelytől kikaptak a londoni olimpiai döntőben.

Az olaszok végig vezettek a sok hibával és rendkívül idegesen játszó horvátok ellen, s így Benedek Tibor fiaival mérkőzhetnek a mai első Európa-bajnoki elődöntőben (19 óra). A másik, 20.30-kor kezdődő elődöntőben a saját hatos csoportjukban győztes montenegróiak korábbi honfitársaik, a szerbek ellen mérkőznek a fináléba jutásért.

A magyar férfivízilabda-válogatott az Európa-bajnoki csoportküzdelmek alatt nyújtott hibátlan teljesítménye után a szentendrei uszodában készül az elődöntőre. Benedek Tibor elégedett csapata eddigi produkciójával, de szerinte most új torna kezdődik.

"Azt, hogy ilyen széppé tettük eddig a tornát, magunknak is köszönhetjük, no meg a közönségnek. De egy Európa-bajnokság két részből áll, és az első résznek már réges-régen vége van. A második rész, a fő attrakció most kezdődik. Ezzel tisztában vagyunk, tudjuk, hogy amit idáig csináltunk, az nagyon szép volt, de ez már senkit nem fog holnapután érdekelni. Úgyhogy mi az elődöntőre készülünk, semmi másra" - mondta a szövetségi kapitány.

Noha korábban Benedek Tibor érzékeltette, inkább az olaszokkal játszana elődöntőt, mint a horvátokkal, s ez a vágya teljesült, ma már nem felhőtlen az öröm. Az olaszok ugyanis - igaz, nem valami sziporkázó játékkal - megverték az olimpiai bajnok horvátokat és olyan erényeket csillogtattak, amelyek korábban nem jellemezték őket: szívósan küzdöttek.

Valami hasonlóra kell számítaniuk Szívóséknak is, de ha tudják hozni eddigi formájukat, nagy baj nem lehet. Akkor ma este fél 9-kor kényelmesen hátradőlve várhatják vasárnapi döntőbeli ellenfelüket.

Rettegjetek a Greenhouse-tól, politikusok!

Publikálás dátuma
2014.07.25. 07:40
Fotó: Twitter
Miért lobbizik ilyen vagy olyan ügy mellett egy politikus? Netán lefizették? Erre a sokakat érdeklő kérdésre próbál választ adni az informatika adta lehetőségek kihasználásával egy 16 éves seattle-i fiú.

Nick Rubin egy olyan, Greenhouse nevű applikációt fejlesztett ki, amelynek révén az egyéni felhasználók is le tudják leplezni a korrupt politikusokat. Az app segítségével elég rákattintani az ominózus miniszter vagy honatya nevére kattintani egy újságcikkben, és ezen keresztül rögtön rávezet a politikus pénzbevételeinek forrására. Alkalmazása egyszerű, az olyan közismert böngészőkkel is működik, mint a Chrome és a Firefox.

Nick, mint a Vice című portálnak elmondta, azért választotta ezt a nevet, mert az amerikai dollár színe zöld, a house pedig a Kongresszus két házára utal. Találmányával szeretné, ha átláthatóbbak lennének hazája politikusai. Könnyű például utána járni annak, hogy egy politikus, aki ellenez egy környezetvédelmi törvényt, mennyi pénzt kapott előzőleg egy olajvállalattól.

Rubin, akinek még kora miatt nincsen szavazati joga,  reméli, hogy a Greenhouse „pártok feletti eszköz” lesz. Tisztában van azzal és aggasztónak tartja, hogy rengeteg pénz forog a politikában, ezért fel kell világosítani az embereket arról, hogy milyen játszmák zajlanak egyes politikai döntések mögött. Bízik abban, hogy ezáltal a választó polgárok ki tudják majd szűrni azokat a képviselőket, akiket csak a pénz motivál. Közben Nick maga is folytat oknyomozást: rendszeresen felrak a Twitterre „napi sztorikat”, amelyek éppen egy aktuális leleplezésről szólnak.

 

A pápa is fogadta a menekült asszonyt

Publikálás dátuma
2014.07.25. 07:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCO ORIGLIA
Mariam Yahya Ibrahim családjával együtt menekülni kényszerült Szudánból, miután hitehagyásért halálra ítélték.

Az ítélet kötél általi halál és 100 korbácsütés volt, az utóbbi azért, mert nem muzulmán férfihez ment feleségül, de később, mivel ügye világszerte felháborodást keltett, felmentették. Ezután amikor távozni akart az országból, ismét letartóztatták.

Később az amerikai nagykövetségen kapott menedékjogot, és most Olaszországba repült családjával együtt, mielőtt tovább menne az Egyesült Államokba. A reptéren Matteo Renzi olasz miniszterelnök fogadta, és később családjával együtt Ferenc pápát is meglátogatta, akinek köszönetet mondott a támogatásáért.