Előfizetés

Kerekesszékes gengszterfilm

B.É.
Publikálás dátuma
2014.07.26. 07:46

A Magyar Nemzeti Filmalap 285 millió forinttal támogatja Till Attila Tiszta szívvel című filmjének gyártását, valamint 150 millió forinttal Bereczki Csaba Soul Exodus című zenés dokumentumfilmjét. A Pánikot követően Till Attila második játékfilmje kerekesszékes bérgyilkosokról szól. 

A főszerepekben Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Fenyvesi Zoltán kerekesszékes maratonfutó bajnok, és Fekete Ádám végzős színészhallgató lesz látható. A Tiszta szívvel című film alapkérdése az, hogy nagyobb bűn-e elhagyni egy fogyatékkal született gyereket vagy bérgyilkosként mocskos gengsztereket kivégezni. Az akciódús történet középpontjában lévő húsz éves fiú, a haverja és egy volt tűzoltó mindennél jobban retteg, hogy teljesen feleslegesek a társadalom számára. Mikor kiderül, hogy az alvilág számára is azok, akkor aztán igazán bevadulnak. A forgatókönyvet Till Attila írta, operatőre Juhász Imre, látványtervezője Ágh Márton lesz. A forgatás a tervek szerint nyár végén kezdődik, és a film leghamarabb 2015 tavaszán kerülhet a mozikba.

Soul Exodus címmel klezmer zenészekről forgat egész estés dokumentumfilmet augusztustól Bereczki Csaba (Életek éneke). A készülő film középpontjában a Brothers Nazaroff nevű hagyományos klezmer zenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. Az amerikai születésű zenészek mindegyike különös szálakkal kapcsolódik Magyarországhoz és Kelet-Európához, sorsuk a klezmer zene által alakult, és a zene útján találtak vissza a gyökereikhez. A Soul Exodus című film tervezett mozibemutatója 2015 ősze. Bereczki Csaba korábban a Filmalap nemzetközi igazgatói posztját töltötte be. A Filmszakmai Döntőbizottság a Soul Exodus című filmtervet csak azzal a feltétellel támogatta, ha Bereczki Csaba munkaviszonya a Filmalapnál megszűnik.

Elhunyt Dobos László

Hosszú betegség után, életének nyolcvannegyedik évében elhunyt Pozsonypüspökiben Dobos László Kossuth-díjas szlovákiai magyar író, műkritikus - közölte az elhunyt családja.

Dobos László, aki jelentős közéleti munkásságának köszönhetően íróként, szerkesztőként és politikusként is ismert volt, 1930-ban, Királyhelmecen (Královsky Chlmec) született. Középiskolás éveit - a második világháború végétől 1949-ig - a sárospataki tanítóképzőben töltötte, felsőfokú tanulmányait pedig a pozsonyi Pedagógiai Főiskola magyar-történelem-polgári nevelés szakán végezte el, ahol aztán fél évtizedet tanárként is eltöltött.

Dobos László 1956 és 1958 közt a Szlovákiai Írószövetség magyar részlegének titkáraként meghatározó szerepet vállalt annak az Irodalmi Szemlének a létrehozásában, amelynek később főszerkesztője is volt 1968-ig. Abban az évben a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális és közéleti szervezetének, a Csemadoknak az elnökévé választották, ezt a tisztséget három éven át látta el.

Dobos László ezzel csaknem egy időben - 1970-ben történt leváltásáig - a nemzetiségi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter posztját is betöltötte, majd 1970 és 1972 között a Madách Könyvkiadót, később annak műszaki részlegét igazgatta. A felvidéki magyar könyvkiadó élére a rendszerváltást követően tért vissza. Az ekkor már a legjelentősebb felvidéki magyar próza és esszéírók között számon tartott írót 1989-ben a Magyarok Világszövetségének társelnökévé választották, 1990-ben pedig belépett a rendszerváltozás utáni politikába, az Együttélés nevű politikai mozgalom jelöltjeként parlamenti képviselő volt 1994-ig.

Írt tankönyvet, és jelentős a szépirodalmi munkássága is. Jelentős a szépirodalmi munkássága is. Ismertebb művei közé tartozik a Messze voltak a csillagok (1963), a Sodrásban (1984), Az idő mélységéből (1995), az Igazságaink (2000), a Teremtő küzdelem (2000), az Évgyűrűk hatalma I-II. (2006-2007) és A ren (2007).

Több évtizedes, kiemelkedő, következetes közéleti és irodalmi munkásságáért 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2003-ban megkapta a Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést. 2007-ben a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjává választották.

A Fidesz rendbe tenné a 3-as metrót

Publikálás dátuma
2014.07.25. 19:49

A Fidesz minden olyan javaslatot támogatni fog, ha kell, a Fővárosi Közgyűlésben és akár a parlamentben is, amely a 3-as metró helyzetének rendezéséhez szükséges - reagált a párt Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Az MSZP budapesti elnöke szerint a metró az elmúlt két évben 52-szer állt le, a sínek és a metrókocsik is nagyon rossz állapotban vannak, a vonalon naponta négyszázezer ember utazik, sokan csak a 3-as metróval tudnak bemenni a munkahelyükre. Kunhalmi Ágnes közölte, addig folytatják az azonnali metrófelújítás érdekében indított aláírásgyűjtésüket, amíg "el nem kezdi Lázár János és a Fidesz felújítani a metróvonalat".

Erre reagálva a Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a Demszky-korszakban egy évtizeden át semmi nem történt a 3-as metró felújítása érdekében, semmilyen érdemi döntést nem hoztak vagy készítettek elő, "tétlenül hagyták teljesen lepusztulni a vonalat". A kormány és a főváros most a megoldáson dolgozik, a tárgyalások zajlanak - írta a Fidesz.