A hőség fokozódik, a sor nő röszkénél

Folyamatosan kilenc sávon léptetik ki az autósokat az országból Röszkén, ennek ellenére továbbra is három órás a várakozás - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Nyugat-Európából szabadságra tartó elsősorban török vendégmunkások miatt továbbra is jelentős a várakozás, ezért a rendőrök az M5-ös autópálya 173-as kilométerénél napnyugtáig félórás szakaszokban Tompa felé terelik a forgalmat. A rendőrség arra számít, hogy napközben az ásotthalmi határátkelőhelyen is kialakulhat torlódás. 

A police.hu legfrissebb adatai szerint szombaton délelőtt már egyórás várakozás alakult ki a kilépő és a belépő forgalomban is. A gyorsabb átlépés érdekében a rendőrség az utazóknak azt javasolja, hogy a 7 órától 19 óráig nyitva tartó tiszaszigeti vagy bácsalmási határátkelőhely felé kerüljenek. Emellett a Bács-Kiskun megyei hercegszántói átkelő is a nap 24 órájában működik. A rendőrség szerint szombaton és vasárnap a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő oldalán is erős forgalom várható. Az utazók az indulás előtt az aktuális várakozási időkről a rendőrség honlapján, illetve a szegedi határrendészeti kirendeltségnél érdeklődhetnek.

Szerző

Antiszemita? Ugyan! - Szentmihályi Szabó az olasz sajtónak

Publikálás dátuma
2014.07.26. 13:14
Fotó: Facebook
A római nagyköveti jelöltségről való lemondásáról és az őt érő antiszemita vádakról nyilatkozott Szentmihályi Szabó Péter a Corriere della Sera olasz napilapnak. A telefonos interjúban elmondta, azért állt félre, mert nem akarta megzavarni az Olaszország és Magyarország közötti kapcsolatokat.

Szentmihályi Szabó azt mondta, hogy az őt érő támadások alaptalanok, előítéletekre és hamis felvetésekre épülnek. "Nem tartom magam antiszemitának. Messze áll tőlem minden rasszista vagy idegengyűlölő érzelem. Ha tudni akarja a véleményemet, a vita nem velem szemben folyt, hanem a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben" - hangoztatta a legnagyobb olasz napilapnak nyilatkozva. Arra a kérdésére, miként látja az európai antiszemitizmus erősödését, Szentmihályi Szabó Péter úgy vélte, hogy "kicsit túlzott az ijedelem". Mint mondta, szerinte a dolgokat a helyes dimenzióban kell látni és elszigetelt epizódokról kell beszélni, de Magyarországon "nagyon keveseket érdekel ez a probléma." 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy Szentmihályi Szabó Péter arról tájékoztatta a tárca vezetőségét, hogy semmilyen nagyköveti posztot nem kíván betölteni.

A  Corriere della Sera a visszalépést részben a római külügyminisztérium korábbi közleményével magyarázza, amelyben az olasz diplomácia olyan személyiség jelölését szorgalmazta, aki "hatékonyan tud hozzájárulni a két ország közötti kapcsolatok megerősítéséhez". A lap "Intolerancia és antiszemitizmus, az előítélet ősi mérge" című tegnapi vezércikkében Pierluigi Battista volt főszerkesztő-helyettes arra szólította fel az olasz hatóságokat, hogy vegyék komolyan az Anti Defamation League szívből jövő felhívását és csatlakozzanak a tiltakozáshoz egy olyan nagykövettel szemben, aki a zsidókat "a Sátán ügynökeinek" nevezte. A  Corriere della Sera pénteken közölte, hogy az ügyben az Anti-Defamation League New York-i székhelyű amerikai zsidó szervezet levélben tiltakozott az olasz külügyminiszternél.

Szerző

Külföldiek pénzelte politikai aktivistáknak nevezte a civileket Orbán Viktor

Miután kikelt a liberális állam ellen, a magyarországi civil világot is bírálta tusnádfürdői beszédében a miniszterelnök.

Orbán Viktor a bálványosi szabadegyetemen hallgatóságának azt mondta: a norvég alappal kapcsolatos ügy is felszínre hozta azt, hogy egyes, a nyilvánosságban rendszeresen szereplő magyarországi civilek esetében "külföldiek által fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk", akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon. Ezt világossá kell tenni a magyar állam újjászervezése során - szögezte le, és hozzátette: "Ezért nagyon helyes, hogy fel is állt a magyar parlamentben egy olyan bizottság, amely a külföldi befolyásszerzésnek a folyamatos figyelésével, nyilvántartásával és nyilvánosságra hozatalával foglalkozik".

A miniszterelnök ezt megelőzően a liberalizmust ostorozta beszédében,  szerinte ugyanis  a korábbi liberális magyar állam nem védte meg a közösségi vagyont, nem védte meg az országot az eladósodottságtól, a családokat pedig az "adósrabszolgaságtól". A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell - fogalmazott  Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ennek megfelelően a Magyarországon épített új állam egy nem liberális állam.

Szerző