Előfizetés

Megszűnt a várakozás a röszkei határátkelőnél

Délutánra megszűnt a várakozás a röszkei autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Szenti Szabolcs elmondta, hogy a hétvégére további forgalomnövekedés már nem várható, a Szerbiába tartók már folyamatos haladásra számíthatnak. Jelenleg az ásotthalmi határátkelőn van még torlódás, ott kétórás a várakozási idő, de mivel az utánpótlás megszűnt, ott is hamarosan javul a helyzet - tette hozzá.   

A mostanihoz hasonló kifelé tartó erős forgalom még két hétvégén várható a szerbiai határszakaszon, a Nyugat-Európából szabadságra hazatérő vendégmunkások miatt. Azt követően az irány megfordul és szeptember elejéig a belépők számának növekedése várható - monda a szóvivő.  Kora délután a Bács-Kiskun megyei Tompát választók is várakozás nélkül tudnak kilépni az országból.     

A rendőrség továbbra is azt javasolja az utazóknak, hogy az aktuális várakozási időkről tájékozódjanak a rendőrség honlapján, illetve a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség ügyeletén.

Most akkor hogy? - Villámcsapás miatt nem működik a veszély-jelző

A fővárosra lecsapó zivatart kísérő villámcsapás miatt átmenetileg nem frissülnek az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelzési információi - közölte a szolgálat vasárnap délután. A hiba elhárítását azonnal megkezdte az OMSZ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint az OMSZ épületébe csapott a villám. Mint kiemelik: a zivatarok az ország északi részét érintik a következő órákban, így a Dunántúlon Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér megye északi részét, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségét. A zivatarokat felhőszakadás - rövid idő alatt 20-40 millimétert meghaladó csapadék - kísérhet, és főként az Alföldön viharos, 70 kilométer/órát meghaladó széllökésekre és kisebb méretű jégre lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat kora délután felhőszakadás veszélye miatt több megyére már másodfokú riasztást adott ki Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Pest megye több térségére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló előrejelzése szerint a nap folyamán az egész országban kialakulhatnak ilyen záporok, zivatarok. A legtöbb esőre Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten lehet számítani.

Emellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. Ezeken a területeken emiatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Uniós testületekhez fordul a DK a választási törvény miatt

A Demokratikus Koalíció az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) és az Európai Unióhoz fordul az önkormányzati választási törvény miatt - közölte a párt.

A DK annak érdekében sürget nemzetközi beavatkozást, hogy "megszűnjön az a helyzet, amelynek alapján a magyar kormány egy nyilvánvalóan és közvetlenül alapjogokat sértő törvény alapján kívánja lebonyolítani az október 12-re kiírt önkormányzati választásokat" - olvasható a Kakuk György elnökségi tag jegyezte közleményben.

Az ellenzéki párt közlése szerint korábban az EBESZ keményen és nyíltan bírálta jelentésében az április 6-án megtartott általános választások lebonyolítását. A DK szerint a magyar kormány nem hogy megfogadta volna a jelentésben foglaltakat, hanem - készülve az őszi helyhatósági választásokra - "további antidemokratikus eljárásokat fogadtatott el a szavazógéppé silányított parlamenti többségével".