Frontális baleset a 3-as főúton

Frontálisan ütközött két jármű a 3-as főúton Füzesabony és Kerecsend között hétfő reggel, a balesetben hárman megsérültek, az utat teljes szélességében lezárták - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Vámos Boglárka elmondta: egy személygépkocsi és egy mikrobusz ütközött össze a főút 122-es kilométerszelvényében. A helyszínelés idejére a rendőrség teljes útlezárást rendelt el az érintett útszakaszon, kerülni Maklár, Andornaktálya, Eger és Kerecsend felé lehet.

Szerző

Versenyfutás a fiatalok életéért - Újabb drogok tiltólistán

Publikálás dátuma
2014.07.28. 09:41
Illusztráció Fotó: Getty Images
Újabb négy pszichoaktív anyag került a dizájnerdrogokat felsoroló tiltólistára - értesült a HavariaPress.

A négy új  pszichoaktív anyag az úgynevezett C listára került fel, így ezek lefoglalása eseten is eljárhat a rendőrség. A Parlamenti Államtitkárság közleménye szerint, a dizájnerdrogok esetében a gyors jogalkotás az egyik legfontosabb, hiszen versenyfutás alakult ki az új összetételű szerek felbukkanása és a büntethetőség hatályba lépése között. A magyar kormány Európában az elsők között reagált az új pszichoaktív anyagok - közismert nevükön dizájnerdrogok - széleskörű megjelenésére, amikor törvényben szabályozta a pszichoaktív anyagok fogalmát. 2012-ben pedig megjelent az a rendelet, amely alapján tiltólistára kerültek ezek a szerek. A lista folyamatos bővítése állíthatja meg az újabb és újabb típusú kábítószerek elterjedését.

A dizájnerdrogok viszonylagos olcsóságuk mellett rendkívül gyorsan bukkannak fel újabb és újabb verziókban, nehezen kiszámítható, veszélyes hatásokat okozva. Az elmúlt időszakban is már számtalan tragédia okozójává váltak a kábítószerek. A módosítás nagyobb biztonságot garantál a fiataloknak és családjaiknak, illetve lehetővé teszi a drogkereskedőkkel szembeni hatékonyabb fellépést. A Nemzeti Drogellenes Stratégia több módszerrel küzd a drogok ellen. Ennek része a megelőzés, a felépülés segítése és a kábítószer kereskedőkkel szembeni szigorú fellépés is. A jelenlegi jogszabály módosítással közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, hogy egyetlen fiatal se essen áldozatául a kábítószereknek.

Szerző

Kövér szónokol az I. világháborús megemlékezésen

Ma van az első világháború kitörésének századik évfordulója, az Operaházban ma megkezdődik  az állami programsorozat, de Veszprémben és a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban is tartanak megemlékezéseket.

A  programsorozat nyitóeseménye este, a Magyar Állami Operaházban lesz, Fegyverek közt hallgatnak a múzsák címmel. A rendezvényén  Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond köszöntőt. Az esten arról is megemlékeznek, hogy a világháború kitörése miatt 1914 szeptembere és 1915 márciusa között bezárták az Operát.

A budai Várban lévő Hadtörténeti Intézet és Múzeumban délután tartja megemlékezését a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Posta Zrt. Bemutatják az I. világháborús tüzérségi lövedékek a győri Magyar Ágyúgyár lőteréről című kiállítást, és ünnepélyesen forgalomba bocsátják a Magyar Posta első világháborús emlékbélyegét. És szintén ezen a napon indítják el A Nagy Háború kisembereinek hőstettei címmel a hősök naptárának internetes oldalát. 

Száz évvel ezelőtt, július 28-án üzent hadat az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiának, miután egy hónappal korábban egy szerb diák, Gavrilo Princip merényletben megölte a Szarajevóba látogató trónörököst, Ferenc Ferdinándot és feleségét. A konfliktus egy hét alatt világháborúvá terebélyesedett, a háborúba augusztus 4-ig a Monarchia oldalán Németország, Szerbia oldalán Oroszország, majd Franciaország és Nagy-Britannia is belépett, és 1917-ben hadat üzent a központi hatalmaknak az Egyesült Államok is.   

Fotó: General Photographic Agency/ Hulton Archive

Fotó: General Photographic Agency/ Hulton Archive

A négy évig tartó világháború a korábbi háborúkhoz képest elképzelhetetlen pusztulást okozott: 10 millióan haltak meg, 20 millió volt a sebesültek száma, a polgári lakosságot mérhetetlen szenvedés sújtotta.

Szerző