9/11 tovább szedi áldozatait

Publikálás dátuma
2014.07.28. 15:53
Fotó: Facebook
Tizenhárom évvel azután, hogy közel háromezren haltak meg a New York-i World Trade Center elleni terrortámadásokban, 9/11 tovább szedi az áldozatait. Az egykori mentők, rendőrök, tűzoltók között arat a rák.

A legújabb adatok szerint az egykori mentőegységek tagjai közül több mint 2500-an szenvednek különböző daganatos betegségekben, kétszer annyian, mint egy évvel ezelőtt.

Mint a New York Post megírta, a metropolisz tűzoltóságánál 863 olyan rákbeteg dolgozót regisztráltak, akik részt vettek a 2001. szeptember 11-i mentésekben. A Word Trade Center Health Program, amely a Mount Sinai kórházzal közösen gondoskodik az egykori mentőkről és önkéntesekről, az Ikertornyoknál tevékenykedő mintegy 37 ezer emberből 1655-nál állapítottak meg rákos megbetegedést. Tavaly még mindössze 1.140 volt közöttük a tumorbetegek száma.

Arról nincsenek adatok, hogy hány olyan ember halt meg eddig rákban, aki a Ground Zerón dolgozott a merényleteket követően. Orvosi szakvélemények szerint azok, akik huzamosabb ideig tartózkodtak a romok között, azoknál gyakoribb lett a prosztata-, a pajzsmirigy-rák, a leukémia. A két összeomlott felhőkarcoló törmelékeiből ugyanis hónapokon át erősen toxikus por áramlott ki. 

A terrortámadások napján 343 tűzoltó, 60 rendőr és nyolc mentős halt meg szolgálatteljesítés közben.

 

Szerző

Jó tudni: hol késnek a legtöbbet a repülők?

A kínai repülőterek korábban is vezették és jelenleg is vezetik a kétes értékű világranglistát a járatok késéseit illetően: a repülőtéri statisztikákat összesítő FlightStats szerint Pekingben a járatok 82 százaléka, Sanghajban 71 százaléka késett az elmúlt év során.

Az időjárás és a térségben zajló hadgyakorlatok több mint ezer késést és járattörlést okoztak az elmúlt három napon több tucat kínai város repterein, s a hatóságok figyelmeztetése szerint a helyzet még hetekig fennmaradhat. A tömeges késés és járattörlés több mint kéttucat város - köztük Sanghaj, Nanking, a közép-kínai Csengcsou vagy Vuhan - repülőterének több tízezer utasát érintette a hétvégén és hétfőn.

A hatóságok 23 kínai városban adtak ki vasárnap estig narancs színű riasztást, amely 50-90 járat több mint egyórás késését, illetve esetleges törlését jelzi előre. Sanghajban hétfő délig több mint 600 járat késett, másfél száznál többet pedig töröltek. A tömeg a kelet-kínai metropolis repülőterein a képes beszámolók szerint akkorára dagadt, hogy a várótermek teljesen megteltek, sokan az épületen kívül, illetve a szomszédos létesítményekben voltak kénytelenek várakozni.

A késések és járattörlések július közepétől jellemzőek, azok okaként a keleti part mentén zajló légi hadgyakorlatokat nevezték meg a hatóságok. Az elmúlt napokban ehhez járult a heves esőzést hozó csapadékos időjárás, ami együtt átlagosan 40 százalékkal vetette vissza az érintett repülőterek forgalmát.

Szerző

Hullarablók a maláj gép körül

Publikálás dátuma
2014.07.28. 14:19
Fotó: Gettyimages.
Reine Dalziel még magához sem tért, férje, Cameron elvesztés miatt, amikor észrevette, hogy valaki használja a párja hitelkártyáját. Sajnos, ez nem azt jelentette, hogy a férfi csodás körülmények között mégis megmenekült.

Nem a dél-afrikai Dalziel asszony volt az egyetlen, akinek szembesülnie kellett az Ukrajna felett lelőtt maláj MH17-es járat áldozatai körül zajló hullarablással. A CNN beszámolt arról, hogy hívások érkeznek a halottak mobiljáról, és kelet-európai akcentussal szólnak a telefonba. Sőt, volt egy lány, aki feltette az internetre a fotóját, miután kisminkelte magát egy, a roncsok között talált táska tartalmával. A fiatal máris ismertté vált, mert mosolygó fotója felkerült a New York Post címlapjára is. Mint kiderült, a barátja szerezte neki az ajándékot, amit egyikük sem szégyell, már csak azért sem, mert az ukrán lázadókat támogatják.

Még ennél is szörnyűbb képek keringenek az internet világában, olyan emberbőrbe bújt dögevőkről, akik lehúzták a gyűrűket a halottak ujjairól. De magából a lezuhant repülőgépből is elloptak darabokat, hogy a fémet, különösen az alumíniumot jó áron tovább adhassák.

A londoni Daily Mail úgy tudja, a lázadók egyik parancsnoka, Igor Szrelkov parancsot adott arra, hogy minden „zsákmányt” a „Donyecki népi köztársaság” hadseregének főhadiszállására kell szállítani, hogy azt a „védelmi alapítványnak” adják. Így finanszírozzák a kijevi kormány elleni katonai akciókat, és azokat a terrortámadásokat, amelyeknek további ártatlan emberek esnek áldozatául.

 

 

 

 

Szerző