Kiderült! Rakétarepeszek okozták a tragédiát

A fekete dobozok adataiból arra lehet következtetni, hogy egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a maláj utasszállító Kelet-Ukrajnában - közölte hétfőn az Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője az adatrögzítő berendezéseket vizsgáló szakértőkre hivatkozva.

A jelentés szerint számos rakétarepesz találta el a Boeing 777-est, és a nyomáscsökkenés "robbanásszerű", vagyis hirtelen volt.

A szakértők megállapítása alátámasztja azt a feltételezést, hogy légvédelmi rakétával lőtték le a maláj gépet. 

A járat július 17-én a kelet-ukrajnai Donyeck megyében zuhant le olyan területen, amelyet oroszbarát szakadárok tartanak ellenőrzésük alatt. Kijev szerint a szakadárok lőtték le az utasszállítót egy Buk (NATO-kódnevén SA-11) típusú föld-levegő rakétarendszerrel. 

Az utóbbi napokban több olyan fotót, műholdas felvételt és szakadárok lehallgatott telefonbeszélgetéseit hozták ukrán kormányzati szervek nyilvánosságra, amelyek Kijev szerint bizonyítják, hogy a szakadárok rendelkeznek ilyen típusú rakétarendszerrel, és ők felelősek a 298 ember halálát okozó légi katasztrófáért. 

Az amerikai hírszerzés előzetes értékelésében szintén arra jutott, hogy kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a maláj utasszállítót. 

Ukrán és amerikai feltételezések szerint a szakadárok tévedésből lőhették le a járatot, mert azt hiték, hogy az egy ukrán katonai gép.     

Liszenko hétfőn közölte, hogy a "terrorellenes" erők betartják az ukrán elnök utasítását, és a gép lezuhanásának helyszíne körüli 40 kilométeres sugarú körben nem hajtanak végre hadműveleteket. Hozzátette ugyanakkor, az a céljuk, hogy körbevegyék a területet és kiszorítsák onnan a szakadárokat. A szóvivő ismételten a szakadárokat vádolta azzal, hogy miattuk nem jutnak el a helyszínre a gép katasztrófájának kivizsgálására érkezett külföldi szakértők. 

Korábban arról számolt be a szóvivő, hogy Donyeck megye keleti részén az ukrán katonák behatoltak Sahtarszk, Torez, Lutihine településekre és felszabadították Debalcevét.

Szerző

Kínai muszlimok is harcolnak Szíriában és Irakban

Feltételezhető, hogy kínai muszlimok is harcolnak az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) oldalán - jelentette ki hétfőn újságírók előtt Kína közel-keleti ügyekért felelős különmegbízottja, Vu Sze-ko, aki nemrég tért haza a térségből.

Vu úgy vélekedett, hogy a Közel-Kelet és különösen Szíria kiváló kiképzési terepet nyújtott és nyújt a különböző országokból verbuválódott terrorcsoportoknak. Az iszlám országok mellett említette Európát, Észak-Amerikát és Kínát is. A területet régóta jól ismerő szakember hírében álló, arabul is beszélő diplomata szerint ezeknek az "elemeknek" az esetleges visszatérése hazájukba komoly kihívást és biztonsági kockázatot jelent.

Sajtóbeszámolók emlékeztetnek arra, hogy amerikai hírszerzési források szerint Szíriában a 23 ezer főnyire becsült szélsőséges muszlim harcosokból körülbelül hétezren lehetnek külföldiek, többségük európai.

Vu maga nem bocsátkozott annak találgatásába, körülbelül mennyien lehetnek az északnyugat-kínai Hszincsiangból odaérkezők, de megjegyezte: "külföldi médiajelentésekből" arra következtetni, hogy - főleg Szíriában - száz körül lehet a számuk. Hozzátette, hogy ezek a kelet-turkesztáni erőkhöz tartoznak, ami azt jelenti, hogy a szeparatisták által Kelet-Turkesztánnak nevezett hszincsiangi régió függetlenségéért küzdők.

diplomata azt is elárulta, hogy e kérdés központi helyet foglalt el tárgyalásain, különösen Törökországban, ahol jelentős számban élnek a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgur menekültek. Kínai források korábban már közölték, hogy az elmúlt évben Hszincsiangból sokan hagyták el az országot illegálisan, s elsődleges úti céljuk a szomszédos Afganisztán, illetve Pakisztán volt.

Vu kijelentette, Peking kész minden tőle telhető módon segíteni a közel-keleti államokat a terror elleni harcban, hiszen ez Kína érdeke. Elhangzott, hogy Kína hosszabb távon bízik az iraki helyzet konszolidációjában, a belpolitikai megbékélésben és az iraki energiaszektorban meglévő érdekeltségeinek fenntarthatóságában. Kína az iraki olaj legnagyobb felvásárlója, cégei az iraki olajprojektek öt százalékát felügyelik.

Szerző
Témák
Irak Szíria

Maláj utasszállító - Nem jutnak el a helyszínre az EBESZ szakértői

Biztonsági okok miatt nem tudott eljutni a maláj utasszállító repülőgép katasztrófájának a helyszínére az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szakértői csoportja, de a holland és ausztrál rendőrökből, illetve törvényszéki szakértőkből álló küldöttség sem.

A holland belbiztonsági és igazságügyi minisztérium - Kijevben is ismertetett - közleményében azt írta, hogy a helyszínre tartó delegáció a térségben tapasztalt robbanások miatt, saját biztonsága érdekében visszafordult a kelet-ukrajnai Donyeckbe.

Sahtarszk városánál - ahol ágyúdörejeket halottak, és azt tapasztalták, hogy a lakosság autókon menekül a városból - az EBESZ-konvoj módosította az útvonalát. Torez közelébe érve arra a következtetésre jutottak, hogy nem biztonságos a továbbhaladásuk, ezért visszafordultak - mondta el a csoport egyik tagja. Az egyik donyecki szakadár vezető hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a "népköztársaság" kész biztosítani minden feltételt a szakértők munkájához. Kijevet vádolta meg azzal, hogy "bizonyítékokat akar eltűntetni, és ezért akadályozza" a katasztrófa helyszínének megközelítését.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője hétfőn közölte kijevi sajtótájékoztatóján, hogy Donyeck megye keleti részén az ukrán katonák behatoltak Sahtarszk, Torez és Lutihine településekre, valamint elfoglalták Debalcevét. Leszögezte ugyanakkor, hogy a fegyveres erők tartják magukat az államfő utasításához, így a maláj gép lezuhanásának helyszíne körüli negyven kilométeres körzetben nem folynak harci cselekmények.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az EBESZ szakértői már előző nap sem tudtak eljutni a katasztrófa helyszínére, állítása szerint a szeparatisták miatt. A maláj légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépe július 17-én zuhant le oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területen Donyeck megyében, a Toreztől nem messze fekvő Hrabove település közelében. A fedélzetén tartózkodó 298 személyből senki sem élte túl a katasztrófát.

Szerző