szeptember;Érsekvadkert;nagygönc;

2014-07-29 14:10:00

Tudta mi a "nagygönc"? - Eddig mi sem

A nagygönc az egyfajta töltött burgonyagombóc, amit szeptembertől Érsekvadkerten gyártanak; a Nógrád megyei község gasztronómiai különlegességét országosan is szeretnék majd árusítani, és a közétkeztetést is szeretnék vele elérni - hangzott el a projekt nyitórendezvényén Érsekvadkerten.

Pecsináné Urbán Piroska, a szövetkezet elnöke és Kocsis Péter Csaba projektmenedzser elmondta, hogy a Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezete 11 helyben élő, hátrányos helyzetű embert foglalkoztat a nagygönc gyártásában.

A foglalkoztatás szeptembertől 2015 október végéig tart, majd a munkásokat további 14 hónapig a szövetkezetnek kell alkalmaznia. Ezekben a hetekben kezdődik a toborzás és képzés, az üzem kialakítása, a gépek beszerzése és telepítése.
A nyersanyagigényt a helyi beszállítókra építik majd, és célként tűzték ki, hogy az alkalmazottak olyan tudást szerezzenek, amivel a nyílt munkaerőpiacon más élelmiszergyártóknál is el tudnak helyezkedni.

Kovácsné Nagy Mária, Érsekvadkert polgármestere elmondta a csak ezen településen készülő nagygönc receptjét: a főtt, tört krumplit liszttel elkeverik, majd darált, vagy apróra vágott disznótöpörtyűvel töltik meg, és kisütik. A nagygöncöt használják levesbetétnek is, de tejföllel, sajttal is eszik. A hagyományos recept alapján készülő töltött burgonyagombócot fagyasztva szállítják és értékesítik, a szövetkezet erre a Coop Zrt. Nógrád megyei szervezetével kötött megállapodást.

A projektre száz százalékos, 49,9 millió forintos támogatást nyertek el a Társadalmi Megújulás Operatív Program  pályázatán.