Együtt-PM: tízmilliárdokkal drágulhat az erőmű működése

Az Együtt-PM véleménye szerint éves szinten akár több tízmilliárd forinttal drágíthatja a paksi atomerőmű működését, ha légi úton szállítják oda a fűtőelemeket – erről Szabó Rebeka beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Népszabadság kedden, pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a magyar kormány a paksi atomerőmű jelenlegi folyamatos üzemanyag-ellátása érdekében egy olyan alternatív szállítási konstrukció kialakításán dolgozik, amelynek keretében a nukleáris fűtőanyagot légi úton szállítanák Magyarországra.

A szakpolitikus kérdésesnek nevezte, hogy a légi szállításról mikorra lehet megegyezni Oroszországgal, illetve az melyik ország légtéren keresztül zajlik majd. „Ukrajna és Oroszország jelenleg határozott konfliktusban van egymással” és elképesztő biztonsági kockázatokat rejtene, ha a sugárzó fűtőelemeket Ukrajnán keresztül hoznák - közölte.

A magyar választók nem adtak felhatalmazást arra, hogy a kormány egy ilyen horderejű döntést hozzon a parlament kihagyásával – folytatta.

A politikus felszólította a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra a fűtőelemek tervezett légi szállításának becsült költségeit. Emellett azt is kérte, hogy a kabinet a paksi bővítésre rendelkezésre álló pénzösszegeket inkább fordítsa a megújuló energiaforrások fejlesztésére.

Szerző

Jelentős vonatkésés a záhonyi vonalon

Műszaki hiba miatt 35-40 perces késéssel közlekednek a vonatok a Budapest-Szolnok-Záhony vonalon kedd délután - közölte a Mávinform.

A közlemény szerint Törökszentmiklós és Fegyvernek-Örményes állomás között - valószínűleg kábelzárlat miatt - elromlott a biztosítóberendezés, ezért ott a vonatok csak lassabban közlekedhetnek.

Megkezdték a műszaki hiba elhárítását, a berendezést 16 óra körülre tudják megjavítani, a menetrend szerinti közlekedés a kora esti órákra állhat helyre - írták.

Szerző

Együtt-PM: az V. kerület meghirdette a piacgazdaság felszámolását

Az Együtt-PM szerint az V. kerület vezetése meghirdette a piacgazdaság felszámolását. Juhász Péter, a szövetség társelnöke  a volt Beckett's Irish Bar előtt tartott  budapesti sajtótájékoztatóján a kijelentését azzal indokolta, hogy Rogán Antal, a belváros fideszes polgármestere kijelöli a vevők személyét úgy, hogy az önkormányzat bérbeadás helyett eladni akarja a korábban felmondott bérleti szerződésű ingatlant, így ahhoz ne juthassanak hozzá az abban működött kocsma egykori üzemeltetői.

Azzal kapcsolatban, hogy az Együtt-PM az Európai Bizottsághoz fordul a miniszterelnök Tusnádfürdőn elmondott beszéde miatt, segítséget kérve a független civil szervezetek "üldöztetése", így "Magyarország putyinizálódása miatt" azt mondta: a lépést figyelemfelhívásnak szánják és nyomásgyakorlást várnak a szervezettől.

Az V. kerületi önkormányzat e-mailben reagált Juhász Péter kijelentésére.

Tájékoztatásuk szerint az ír kocsma bezárását és kiürítését a bíróság rendelte el. A Beckett's Kft tulajdonosa évekig perben állt az önkormányzattal, és a bíróság minden kérdésben az önkormányzatnak adott igazat. Szintén jogerős bírósági határozat mondja ki, hogy a helyiség bérlője, a Beckett's Kft egyik tulajdonosa, a reális havi egymillió négyszázezer forint helyett, mindössze százötvenezer forint bérleti díjat fizetett az önkormányzatnak. Ezzel éveken keresztül a Beckett's Kft tulajdonosa havi egymillió háramszázezer, évek alatt pedig több tízmillió forint kárt okozott az önkormányzatnak. A bírósági ítéletek alapján az önkormányzat feljelentést tesz a Beckett's Kft érintett tulajdonosa ellen. 

Szerző
Frissítve: 2014.07.29. 18:48