Lányát nevezte ki miniszternek

Hatalommal való visszaéléssel vádolják Jacob Zuma dél-afrikai elnököt. Lányát, Thuthukile Zumát ugyanis a kormány telekommunikációs és postaügyi minisztériuma tárcavezetőjének tette meg.

A lány mindössze 25 éves, ezzel ő minden idők legfiatalabb dél-afrikai tárcavezetője. Rosszul már csak azért sem jár, mert a poszttal évi 55 764 angol fontos jövedelemre jogosult.

Zumát már a kinevezés előtt korrupcióval, a közpénzek elherdálásával vádolták. Az adófizetők pénzét ugyanis saját rezidenciájának csinosítgatására használta fel. A zulu tradicionalista dél-afrikai elnök négy feleséggel és 21 gyermekkel büszkélkedhet. Hazájában 36 százalékos a fiatalok munkanélkülisége.

Szerző

Bíróság elé állítják a bűnösöket

A teljes koszovói politikai életet felkavarhatja Clint Williamson amerikai ügyész jelentése, aki az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) rémtetteit vizsgálta. Az UCK egy sor korábbi harcosa ugyanis ma már a helyi politikai élet illusztris személyisége.

Első helyen említhetnénk Hashim Thaci még hivatalban lévő kormányfőt. Williamson azt közölte, hogy a koszovói háború előtt és alatt bűncselekményeket elkövető UCK tagokat bíróság elé állítják, igaz neveket nem említett. Az amerikai ügyész hozzátette, elegendő bizonyítékkal rendelkeznek, amelyek alátámasztják bűnösségüket. Szerbeket, romákat és más kisebbségeket üldöztek el, kínoztak meg az 2008-ban függetlenné vált köztársaságban. Megfenyegették, megkínozták azokat az albánokat is, akik állítólag együttműködtek Belgráddal.

Williamson szakértői csoportja három év alatt több ezer dokumentumot vizsgált. Nem volt könnyű dolguk, hiszen a tanúk nem szívesen nyilatkoztak az akkori eseményekről, atrocitásoktól tartottak az egykori UCK-tagok részéről. A nemzetközi jelentés elismerte ugyan azt, hogy szervkereskedelemben is részt vettek egyes koszovói albán vezetők, de annak mértéke állításuk szerint nem volt olyan mértékű, amint az a svájci Dick Marty 2010/2011-es jelentésében szerepelt.

Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az Williamson által vezetett európai uniós csoport nem talált kellő bizonyítékokat a szervkereskedelemre. Mint mondta, nem lepte meg a jelentés eredménye, mert ennyi idő után igen nehéz bizonyítékokat találni. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben további bizonyítékokra sikerül szert tenni. Del Ponte egy 2008-ban megjelent könyvében azt állította: nem engedték, hogy a koszovói háborúban a köztársaság függetlenségéért harcoló Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetői után vizsgálódjék az illegális szervkereskedelem kapcsán. Azt is mondta, hogy az UCK az 1998-1999-es koszovói háború idején szerbeket rabolt el, juttatott át Albániába, ahol aztán kioperálták szerveiket, s azokat a feketepiacon értékesítette. "Bár nagyon erőteljes jelzéseket kaptunk erre vonatkozóan, de túl kevés bizonyítékunk volt" - nyilatkozta 2011-ben a Neue Zürcher Zeitungnak.

Üdvözölte a nemzetközi szakértői jelentést a szerb kormány. Marko Djuric, a kabinet Koszovó-hivatalának vezetője ugyanakkor kifejtette, csak akkor csillaphdatnak el a kedélyek, ha a felelősöket bíróság elé állítják. Szerinte senkinek sem áll érdekében, sem a szerbeknek, sem az albánoknak, hogy ne derüljön ki az igazság.

Ehhez kapcsolódik a hír, amely szerint Szerbiában 2000 és 2013 között a hivatalos adatok szerint 739-en váltak emberkereskedelem áldozatává – közölte az Atina nem kormányzati szervezet július 30-a, az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja alkalmából. A hivatalos statisztika azonban még nem világít rá a probléma valós nagyságára és maguknak az áldozatoknak a helyzetére – mutatnak rá az egyesületben.

Szerző

Vége a munkás-sztrájknak Dél-Afrikában

A dél-afrikai fémipari munkások négy hete szüntették be munkájukat az alacsony bérezés miatt, kedden viszont a dolgozók nagy része visszatért a gyárakba.

A National Union of Metalworkers of South Africa (NUMSA), az ország legnagyobb szakszervezete hétfőn elfogadott egy szerződést, ami szerint a legrosszabbul fizetett dolgozók évi 10 százalékos béremelést kapnak az elkövetkező 3 évben. A sztrájkban a NUMSA 200000 tagja vett részt, ezzel több cégnek is komoly problémákat okoztak.

A General Motors alapvető alkatrészek hiányában kénytelen volt ideiglenesen bezárni dél-afrikai gyárát, és több új erőmű építését is szüneteltetni kellett. A munkáltatók szakszervezete, a National Employers' Association of South Africa (NEASA) ellenben nem hajlandó aláírni a megegyezést, szerintük sok tagjuk nem engedhet meg magának egy ilyen mértékű béremelést.

Ez Dél-Afrika központi bankja szerint is gondokhoz vezethet, mivel ha ezután más szektorokban is béremeléseket írnak ki, az csak elbocsátások árán lehetséges.

Szerző