Erkölcsi fertő a női nevetés?

Publikálás dátuma
2014.07.30. 12:47
Fotó: Twitter
„A nőknek nem lenne szabad hangosan nevetni a nyilvánosság előtt” – jelentette ki Bülent Arınç török miniszterelnök-helyettes, amikor a minap az ország „erkölcsi korrupcióját” ostorozta.

A politikus az iszlám böjthónap, a Ramadán végét jelző Aid-al-Fitr ünnep alkalmával beszélt, és kifejtette, hogy a férfiaknak és nőknek egyaránt „tisztáknak” kell lenniük, ennek feltétele a szemérmesség és a becsület. Bár úgy vélekedett, hogy egy „tiszta” férfi nem lehet nőfaló, hanem hűségesnek kell lennie a feleségéhez és a gyerekeihez, egy „tiszta” nő nem nevethet a nyilvánosság előtt, mert ez egyet jelent a kihívó viselkedéssel – idézte a Hürriyet.

A miniszterelnök-helyettes szerint a török emberek elhagyták egykori erkölcsi értékeiket, és e hanyatlás miatt feltétlenül szükséges lenne, hogy ismét felfedezzék a Korán tanításait. Különösen a nők feledkeztek el szemérmességükről, arról, hogy lehajtsák a fejüket és lesüssék a szemüket.

Arınç különösen kárhoztatta a tv-sorozatokat, amelyek szerinte szex-függővé tették, de az erkölcsi romlás felelősévé tette az internetet, az anyagi javakat, az autók és a mobiltelefonok nagy számát is. Ez utóbbival kapcsolatban ismét a nőket támadta, mert szerinte a nők felesleges dolgokról társalognak a telefonban.

 A nyilatkozat, amely már bejárta a világsajtót és a  Facebook oldalait, Törökországban is kiverte a biztosítékot. Ekmeleddin İhsanoğlu, aki Recep Tayyip Ergogan kormányfő kihívója az elnökválasztáson, twitteren válaszolt Arınçnak. Kijelentette, hogy Törökországnak valóban szüksége van a nők nevetésére, mint ahogyan mindenkinek a boldog nevetésére. Burhan Şenatalar, a legnagyobb ellenzéki török párt, a Köztársasági Néppárt alelnöke egyenesen megkérdőjelezte Arınç, és egyúttal főnöke, Erdogan elmeállapotát. A nacionalista MHP  egyik vezetője emlékeztette a miniszterelnök-helyettest az ország erkölcsi összeomlásával kapcsolatban, hogy 12 éve az ő pártjuk kormányoz. Csatlakozott az általános tiltakozáshoz a Demokratikus Néppárt (HDP) parlamenti frakcióvezető-helyettese, Pervin Buldan is: „Mostantól kezdve Arınç minden nyilatkozatát nevetéssel fogadjuk” – írta twitter-üzenetében. Sok török lány és asszony már megtette: jóízűen kacagó képeikkel árasztották el a közösségi portálokat.

 

Szerző

Melyik ország? - Sokat isznak, vacak az időjárás, de kedvesek

Sokat isznak a britek, az éghajlat is rossz minősítést kapott, de a külföldiek nagyon pozitívan értékelték az udvariasságot    - némiképp leegyszerűsítve ez derül ki a British Council friss felméréséből, amelynek során mintegy 5000 embert kérdeztek meg Brazíliában, Kínában, Németországban, Indiában és Amerikában.

A fiatal külföldieket leginkább az ország kultúrája vonzza, 46 százalékuk szerint a legjobb brit tulajdonság az udvariasság és a jó modor, ezt követi a műveltség, a hozzáértés, a barátságosság és a humorérzék. A vizsgálatban részt vevő 18-34 év közötti fiatalok 27 százaléka úgy vélte, hogy a britek "túl sokat isznak", 23 százalékuk pedig bírálta a "rossz étkezési szokásaikat".

A fiatalok fagyosnak találják az angol klímát, mégis vonzza őket az ország történelme és kultúrája, amelynek ikonjai a szemükben William Shakespeare, II. Erzsébet királynő és David Beckham futballista.

A megkérdezettek - köztük már brit polgárok is - szerint az Egyesült Királyság a második legvonzóbb ország a világon, az első az Egyesült Államok és Ausztrália, a negyedik Franciaország, az ötödik pedig Olaszország. "Bár büszkének kell lennünk kultúránk és műveltségünk jó hírére a világban, bizonyos rossz tulajdonságaink még mindig léteznek" - összegezte  John Worne, a brit kultúrát és nyelvet népszerűsítő British Council stratégiai igazgatója.

Szerző

Megszűnhet a patinás baloldali napilap

Publikálás dátuma
2014.07.30. 11:57
Fotó: Facebook
Péntektől, augusztus elsejétől felfüggeszti megjelenését a L'Unitá című olasz baloldali lap. Az újságban megjelent közlemény szerint a részvényesek nem tudtak megállapodni a folytatásról, s mossák kezeiket. "Nagyon súlyos helyzet alakult ki. Veszélybe sodorták nyolcvan ember munkáját, amikor a sajtó helyzete amúgy is válságos".

Matteo Renzi miniszterelnök ígéretet tett arra, megpróbál segíteni a L'Unitá megmentésében. A lap négyszer került csődbe az eltelt húsz év alatt, adóssága körülbelül 39 millió euró. 2000 júliusában nyolc hónapra meg is szűnt, de 2001 márciusában sikerült feltámasztani, és a sajtóban szinte egyedülálló módon ilyen hosszú szünet után is vissza tudta szerezni olvasóit.

 A L'Unitát az antifasiszta, marxista filozófus Antonio Gramsci alapította 1924-ben. Az Olasz Kommunista Párt (PCI) lapja lett. Kezdetben 20 000-30 000 példányban jelent meg, a hetvenes években, a párt népszerűségének csúcspontján azonban már körülbelül 240 ezer példányban fogyott. A L’Unitá évenként megrendezett fesztiválja hosszú időn át a legnagyobb nyugat-európai baloldali találkozónak számított, amelyen rendszeresen részt vettek a kelet-európai testvérpártok is.

A hanyatlás a nyolcvanas években kezdődött meg, sok olvasó pártolt át a mérsékeltebb baloldali laphoz, a La Repubblicához. A L'Unitá keményen bírálta Silvio Berlusconi korábbi kormányfőt, aki szerint a lap politikai támadást indított ellene. A médiacézár egyik sajtóértekezletén a lapnak azt az 1953-as számát tartotta a kezében, amelyben Sztálin haláláról számoltak be.

A L'Unitá esetleges megszűnése az olasz politikai élet átalakulásával is összefügg. A kommunista párt nagy részben beépült a balközép demokrata pártba (PD), míg a Rifondazione Comunista nevű új párt saját lapot alapított Liberazione címmel. A L'Unitá így politikai támogató nélkül maradt. A kormányzat egyre kevesebb állami hirdetést juttatott az egyes lapoknak a gazdasági válság idején, ráadásul a lapnak az internet növekvő hatásaival is meg kellett küzdenie.

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

A lap web-oldalán petíciót kezdeményeztek „valamennyien a L’Unitá olvasói és újságírói vagyunk” címmel, amellyel Giorgio Napolitanóhoz, az egykori vezető kommunista politikusból lett államfőhöz fordulnak a lap megmentése érdekében.

A nyomtatott lap szerdán csaknem teljesen üres oldalakkal jelent meg, címlapján a vészjelzéssel: "Megölték a L'Unitát", míg a 2. és  3. oldalon a főszerkesztői vezércikk és a helyzet vázolása kapott helyett. A fennmaradó lapok fehéren jöttek ki a nyomdából.

Szerző
Frissítve: 2014.07.30. 15:19