Már mi is ki tudjuk mutatni az ebolát

Publikálás dátuma
2014.07.30. 17:58
Fotó: Thinkstock
Magyarországon az Ebola-vírus felismerése az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) és az ott működő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban teljes körűen megoldott. A szakemberek felkészültek a vírus kimutatására, arra, hogy a minta beérkezésétől számított néhány órán belül eredményt adjanak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

A laboratórium a legmagasabb biztonságú, speciális védelmi rendszerekkel biztosítja a legveszélyesebb kórokozók felismerését, valamint azt, hogy a munkavégzés velük sem a dolgozókra, sem a környezetre ne jelentsen veszélyt. A laboratórium munkatársai egy európai szakértői csapat tagjaként a helyszínen tájékozódtak a helyzetről, és végezték el a vírus kimutatását - közölték.

Az OEK nemcsak Magyarország járványügyi biztonságát szolgálhatja, hanem kapuőrszerepet biztosíthat az egész Európai Unió, valamint - határ menti együttműködésekben - a környező országok számára - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A Nemzeti Biztonsági Laboratórium 2007 óta működik, ez az egyetlen ilyen közegészségügyi-járványügyi célú létesítmény Közép-Európában, hasonló az egész Európai Unióban is csak néhány országban működik - jegyzik meg.

A Nyugat-Afrikában februárban kitört járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 672 embert ölt meg Libériában, Guineában, Sierra Leonéban és Nigériában. A WHO 1201 ebolásról, illetve Ebola-gyanús megbetegedésről tud.

Szerző

Világkupás magyar keretek

Négy helyen változtatott Európa-bajnoki keretén Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki tegnap hirdetett csapatnévsort az augusztusi, kazahsztáni világkupára.

A budapesti Eb-n ezüstérmesként zárt együttesből kikerült a mandulaműtét előtt álló Vámos Márton, míg hárman - a kapus Nagy Viktor, továbbá Szivós Márton és Tóth Márton - pihenőt kaptak a szakvezetőtől. Helyettük Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián és a kapus Lévai Márton került a keretbe.

Az Almatiban augusztus 19. és 24. között zajló vk-n Magyarország a B jelű csoportban szerepel, ellenfele Horvátország, Kazahsztán és Ausztrália lesz.  A szintén a jövő hónapban esedékes oroszországi világkupára készülő friss Eb-bronzérmes magyar női válogatottnál három helyen van változás az Európa-bajnoki kerethez képest.

Merész András szövetségi kapitány az augusztus 12. és 27. között Hanti-Manszijszkban rendezendő tornán - ahol Ausztrália, Egyesült Államok és a Dél-Afrikai Köztársaság lesz a csoportellenfelünk - nem számít a kapus Bolonyai Flórára, továbbá Kisteleki Dórára és Csabai Dórára, helyükre Kasó Orsolya kapus, valamint Menczinger Kata és Hevesi Anita kerül.

Az utazók

Férfiak: Decker Attila, Lévai Márton - kapusok, Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Varga Dénes, Varga Dániel - mezőnyjátékosok

Nők: Gangl Edina, Kasó Orsolya - kapusok, Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Hevesi Anita, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Menczinger Kata, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó - mezőnyjátékosok

Szerző

Téthelyzet Moszkvában

Lehet és kell is nagyot álmodni a moszkvai világbajnokságra – vallja Storcz Botond, a felnőtt válogatott vezetőedzője, aki szerint az év csúcseseményén sem vall szégyent a magyar válogatott, amely júliusban halmozta az érmeket a brandenburgi felnőtt Európa-bajnokságon és az ifjúsági és U23-as világbajnokságon is.

"A moszkvai világbajnokságig vezető utunk látványos sikerekkel van kikövezve. A brandenburgi Európa-bajnokságról tizenhárom érmet hoztunk haza, míg Szegeden az utánpótlás világbajnokságon tizenöt érmet lapátoltak össze a versenyzők, és ezek az eredmények jóval túlszárnyalták a várakozásainkat.

Bár ezek a számok, ahogyan a tavalyi duisburgi világbajnokság tizenhét érme is, kiugró teljesítményekről tanúskodnak, a lehetőség Moszkvában is adott a jó szereplésre. A csapatunk képes megvalósítani az álmokat, ám én úgy érzem, az esélylatolgatást illetően maradjunk a realitások talaján. Vagyis ismét azt mondom, tíz érem esetén már jól teljesít a magyar válogatott" - fogalmazott Strocz Botond.

És hogy kitől várható elsősorban a jó szereplés? Nem ördöngősség kitalálni, hogy a női szakág lehet ismét a húzó ágazat, de a szakember szerint a férfi kenusok - a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros, valamint Vajda Attila - is kellemes meglepetést okozhatnak. A Moszkvába utazó csapatba több fiatal versenyző is bekerült.

"Az idén az volt a célunk, hogy minél több fiatalnak versenylehetőséget biztosítsunk, minél több egységet kipróbáljunk a nemzetközi viadalokon. A tavaszi világkupákon sok tehetség jutott szóhoz, és ez mindenképpen a tudatos menedzselés része, de a moszkvai csapatba mindenki a saját érdemeinek megfelelően került be. Természetesen a fiatalok eredménye jó visszajelzés a sportág számára, mutatja, hogy a szakmai építkezés a legjobb ütemben zajlik" - vélekedett a szakvezető.

Szerző