Mitől idegesek? - Most egy pénzügyőrre támadt a taxisofőr

Ellenőrzést végző pénzügyőrre támadt egy taxisofőr Nyíregyházán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vám-és Pénzügyőri Igazgatóságának sajtóreferense.

Dávid Zoltán százados elmondta, hogy a civil ruhás pénzügyőrök számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésére vonatkozó ellenőrzéseket végeztek a taxiknál. Egyik esetben, miután pénzügyőrök közölték a sofőrrel, hogy ellenőrzés történt, a taxis elindult járművével, az éppen intézkedő vámost pedig több méteren keresztül magával húzta és sérüléseket okozott neki.

A pénzügyőrnek sikerült megállítania a mozgó járművet, majd a további tettlegesség megelőzése érdekében megbilincselte az agresszív gépkocsivezetőt - ismertette a sajtóreferens. Az erőszakos taxisofőr ellen az adóigazgatási eljárás mellett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt is eljárás indult, amelyek miatt több százezer forintos bírságra számíthat - tette hozzá Dávid Zoltán.

Elítéli az erőszakos taxisokat a szakmai szövetség
Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) mélységesen felháborodott, és elítéli azoknak a taxisoknak a magatartását, akik rendkívül rossz hírbe hozták az ágazat minden dolgozóját a közelmúltban okozott durva és erőszakos cselekményeikkel - írta a szövetség közleményében.
A Blikk múlt héten írt arról, hogy az Omega dobosát, Debreczeni Ferencet és billentyűsét, Benkő Lászlót Budapesten egy taxis úgy megverte, hogy kórházi ellátásra szorultak. A lap azt is megírta,  hogy a BKV volt szóvivőjét, a kerékpározó Szilágyi Károlyt pedig kis híján elgázolta, majd üldözőbe vette, végül szintén megverte egy taxis.

Szerző

Argentína: államcsőd lett a vége

Szelektív nem törlesztő (SD) kategóriába sorolta vissza Argentína már eddig is mélyen spekulatív államadós-besorolásait a Standard & Poor's (SP) szerdán.

Az amerikai hitelminősítő már július elején közölte, hogy negatív kihatású felülvizsgálat alá vette Argentína besorolásait egy 539 millió dolláros kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt, de a cég egy ideig még várt a csődosztályzat megállapításával, mert látott esélyt az argentin kormány és az érintett amerikai kötvénybefektetők közötti megegyezésre.

A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után, szerda éjjel jelentette be, hogy az "SD" kategóriába sorolja vissza Argentína hosszú és rövid futamidejű szuverén devizaadósságát a "CCC mínusz/C" besorolásból, noha a döntés bejelentésekor még nem dőlt el, hogy a dél-amerikai ország megegyezésre tud-e jutni a befektetőkkel.

A devizaadós-besorolás lerontásának előzményeként Argentína nem teljesítette egy 2033-as lejáratú diszkont államkötvény június 30-án esedékessé vált 539 millió dolláros kamattörlesztését, és a feleknek az érintett kötvény kibocsátási feltételrendszerében szereplő 30 napos türelmi időszak végéig sem sikerült megegyezniük, noha az S&P döntésének bejelentésekor még volt pár órájuk erre.

A hitelminősítő besorolási kritériumai lehetővé teszik, hogy várjon a csődosztályzat megállapításával, ha a hátralékos fizetés teljesítésére megszabott határidő 30 nap vagy annál kevesebb, és ha a cég úgy látja, hogy a nem teljesítéssel előállt hátralék rendezésére van esély, és sikerül a tárgyalásokat a törlesztési csődhelyzet beállta nélkül lezárni.

Szerző

Pujol tündöklése és bukása

Épp a tervezett katalán népszavazás előtt néhány hónappal kényszerült lemondásra egy korrupciós ügy miatt Jordi Pujol, a katalán regionális kormányzat egykori vezetője. A 84 éves politikus minden feladatköréről és privilégiumáról lemond – közölte Artur Mas, az autonóm régió elnöke. Pujol múlt pénteken ismerte be, hogy 34 év óta illegálisan megszerzett pénzeket irányított át külföldi bankszámlájára. Mas azt is közölte, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt (CiU) alapítója azért is döntött a távozás mellett, hogy ne befolyásolja a függetlenségi népszavazást.

Szakértők azt gyanítják, Pujol azért ismerte el a „fekete pénzek” létét, mert az adóhatóság már a nyomában lehetett, ezzel előre menekült. Vallomása azonban derült égből villámcsapásként érhette a katalánokat, hiszen honfitársai a „nemzet atyjának”, igazi példaképnek tartják. Pujolnak kulcsszerepe volt Spanyolország demokratikus átmenetében. Franco tábornok ellenzékéhez tartozott, többször is letartóztatták.

Később a CiU elnökeként, illetve – 1980-tól 2003-ig – Katalónia miniszterelnökeként a tartomány minél nagyobb autonómiájáért szállt síkra. Kiváló politikai érzékkel a jobb- és a baloldali madridi kormányokkal is együttműködve próbálta elérni céljait. Csak az utóbbi időben vált a katalán függetlenség szószólójává.

Már évekkel korábban azzal vádolták, hogy illegálisan irányított bankszámlájára gyanús hátterű pénzeket, gyermekeit pedig zsíros állásokhoz juttatta. Ezeket a vádakat rendre azzal utasította vissza, hogy politikai támadásokról van szó. Elsőszülött fiával szemben már régebb óta eljárás folyik. Egy korábbi barátnője azzal fordult a rendőrséghez, hogy egy andorrai útján gyanús körülmények között tett szert rengeteg pénzre. Orilo Pujolnak a korrupciós vádak miatt le kellett mondania a CiU főtitkári tisztségéről.

Artur Mas eleinte csekély jelentőséget tulajdonított az esetnek, azt közölte, ez a család magánügye. Végül azonban saját pártján belül is egyre nagyobb nyomás nehezedett rá a botrány kapcsán. Ezért kedden kénytelen volt bejelenteni nyílt szakítását egykori politikai mentorával. Pujolt egyebek mellett megfosztják élete végig neki járó 81 418 eurós évi nyugdíjától, s nem használhatja tovább barcelonai irodáját sem. Elvették tőle tiszteletbeli elnöki címét, no és sofőrjét is.

Mas azt is közölte, mindez mit sem változtat majd politikáján, s ragaszkodik a katalán függetlenségi népszavazás november 9-i megrendezéséhez.

Szerző