Szerintem;étkezés;transzzsírsavak;margarin;

2014-08-04 08:25:00

Jó a margarin vagy nem jó?

Tavaly közölték a lapok, hogy baj van a margarinnal, mert tele van transzzsírsavval. Hivatalosan sincs az egészségre veszélyesebb élelmiszer összetevő a transzzsírsavaknál, állapította meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet. Mint mondják, transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. A növényi olajok (napraforgó, repce, szója) nagy mennyiségben tartalmaznak egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakat, de hidrogénezésük során ezek egy része átalakul transzzsírsavvá, kedvező élettani hatásuk eltűnik. Kisebb mennyiségű transzzsírsav keletkezik akkor is, amikor növényi olajban sütünk. Ha tudományos vizsgálatok igazolták, hogy az 5g/nap transzzsír bevitel 23 százalékkal növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát és a rossz koleszterinszintet. Érfal károsító, gyulladáskeltő hatása pedig felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását. Emellett egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a transzzsírsavak egyes daganatos megbetegedések, hasi elhízás, cukorbetegség, sőt még az Alzheimer-kór kialakulásával is kapcsolatba hozhatók.

Tavaly jelent meg a rendelet, hogy 2014 márciusában megszüntetik az olyan transzzsírsavas  élelmiszerek árusítását, amelyekben 2 százaléknál nagyobb a transzzsírsav, ilyenek a margarinok is. Egy évet adtak, hogy kivezessék ezeket az élelmiszereket a kereskedelemből. Ennek ellenére napok óta látom, hogy egy-két tévécsatorna reklámokkal hirdeti, hogy milyen jutányos áron juthatunk hozzá egy-egy margarin típushoz. Azt már megszoktuk, hogy az állam nem törődik ilyen "semmiséggel", de mit szól mindehhez az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet?