Erdőtüzek miatt evakuáláják a lakosságot Kaliforniában

Vasárnap szükségállapotot hirdetett ki az állam északi vidékein terjengő erdőtüzek miatt a kaliforniai kormányzó. Jerry Brown egyúttal bejelentette,  hogy az erdőtüzekkel szembeszálló városi tűzoltóságok költségeit az állam 75 százalékban fedezi. 

Az erdőtüzek egy része a Kaliforniával északról határos Oregonból terjedt át az államra, hármat közülük pedig villámcsapás okozott. A lángok eddig több mint 83 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel. Több száz épület került veszélybe. A természeti csapás miatt legkevesebb négy kisebb település lakosságának evakuálást kellett elrendelni.

Az oltásban a nemzeti gárda repülőgépei is részt vesznek.

Szerző

Az éjszakai viharban árokba csapódott egy autó

Árokba csapódott egy személyautó vasárnap éjjel a 31-es számú főút gyömrői szakaszán, Mende és Maglód között, a 31-es kilométerszelvénynél - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tájékoztatás szerint az autóban csak a sofőr utazott, aki súlyos sérüléseket szenvedett. Az úttestre üzemanyag folyt, azt a monori hivatásos tűzoltók itatták fel. A mentés, műszaki mentési munkálatok idejére a főút érintett szakaszát félpályán lezárták.

Szerző

Őzveszély az utakon

Megkezdődött az őzek párzási időszaka, ilyenkor az állatok veszélyérzet nélkül kirohanhatnak az úttestre, az időszakban a vadelütések száma átlag feletti - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának közleményében.

A párzási időszak július második felétől augusztus közepéig tart. Gyakori jelenségnek számít, hogy az őzek lehajtott fejjel, intenzív mozgással, kiszámíthatatlan irányban kergetőznek, a közutakon bármikor balesetet okozhatnak, jelentős anyagi károkat is okozva az úton közlekedőknek.

Bár az őzelütések többségében a vadállat sérül meg, előfordult már, hogy személyi sérülés is történt: az elütött vad a szélvédőt áttörve nagy erővel a gépjármű utasterébe csapódik, míg más esetekben a balesetet elkerülni szándékozó autós félre rántja a kormányt, s lehalad az úttestről, vagy összeütközik a szemből érkezővel.

A vadbalesetek megelőzése érdekében a leginkább ajánlható módszer a figyelem, az óvatosság, a csökkentett haladási sebesség. Motorkerékpárral közlekedők számára még inkább indokolt a körültekintőbb közlekedés, mivel vadelütés esetén jóval védtelenebbek a gépjármű vezetőkhöz képest.

A vadvédő kerítés esetleges hiányosságaiból fakadóan az autópályákra tévedt őzek miatt nemcsak indokolt, de egyenesen kötelező a lassító fékezés még akkor s, ha közvetlen veszélyt nem tapasztalunk, mivel az állatok a kerítéstől nem tudnak a veszélyes zónából kihaladni, és pánikszerűen a gépjárművek közé rohanhatnak.

Ha a baj bekövetkezett, a felelősség megállapítása szempontjából döntő jelentősége van annak, hogy a járművezető, illetve az illetékes vadásztársaság részére felróható-e valamilyen magatartás a baleset létrejötte szempontjából. Vadelütés esetén hívják a rendőrséget, mely gondoskodik az érintett vadásztársaság értesítéséről, az elpusztult vad elszállításáról, s az esetleges hiányosságok megszüntetéséről.

Szerző