Előfizetés

Jól él a német luxuspüspök

Nem állíthatnánk, hogy nyomorogna a német sajtóban csak luxuspüspökként emlegetett Franz-Peter Tebartz-van Elst. Regensburgban ugyanis 180 négyzetméteres lakásban élhet majd – ismerte el szóvivője, Eva Demmerle a Welt am Sonntagnak. 

A ház az óváros szélén áll, még tart renoválása, de nemsokára átadják majd. A püspök a négylakásos ingatlanban nővéreivel együtt lakhat, mivel együtt bérelték ki azt. A bérleti szerződést a volt püspök írta alá. Arról ugyan nincs hír, mennyi a havi bérleti díj, de ez ebben a negyedben 1500-2000 euró között mozog.

A luxuspüspök arra vár, hogy egy regensburgi plébánián alkalmazzák. Ferenc pápa döntött úgy, hogy távoznia kell a limburgi püspökség éléről, mivel luxus körülmények között élt, az egyházmegyei rezidenciát 30 millió euróért újíttatta fel. Lapértesülések szerint bruttó 5600 eurós nyugdíjra jogosult.

London jobban járna a kilépéssel?

Egy, a Boris Johnson londoni főpolgármester megbízásából készített felmérés arra a következtetésre jut, Nagy-Britannia jobban jár, ha kilép az Európai Unióból, mintha a jelenlegi feltételek mellett maradna benn. A dokumentumban átfogó reformokat követelnek Brüsszeltől, annál is széleskörűbbeket, amilyenekért David Cameron brit miniszterelnök száll síkra.

A jelentés egyik készítője, a bankár Gerard Lyons a Sunday Telegraphban elismerte ugyan, hogy London számára a legjobb forgatókönyv az lenne, ha a következő húsz évben is az EU tagja maradhatna, de csak megváltozott feltételek mellett.

Johnson környezete arra számít, Nagy-Britannia csak akkor képes eredményes tárgyalásokat folytatni az EU-val, ha a kilépéstől sem fél. A jelentés szerint ha az EU-t megreformálnák, úgy London gazdasági teljesítménye a jelenlegi 350 milliárd fontról 2034-re 640 milliárd fontra nőhetne. Ha azonban búcsút intenének az EU-nak, a bevétel 614 milliárd font lenne. A jelenlegi viszonyok mellett azonban csak 495 milliárdra növekedne a gazdasági teljesítmény.

 

Mégsem építik a kiképzőközpontot

Leállította Németország a harci eszközök szállítását Oroszországnak. A düsseldorfi Rheimetall nevű cég korábban megállapodásra jutott az orosz féllel egy harci központ kiépítéséről. Becslések szerint több száz millió eurós üzletről lenne szó. Sigmar Gabriel gazdasági miniszter, a német szociáldemokraták elnöke azonban leállította a tranzakciót.

Már márciusban híre ment, hogy a gazdasági tárcavezető le akarja állítani az építkezést, most azonban a Süddeutsche Zeitung hétfői kiadása szerint végleges döntés született. A központ, amelyet a Volga vidékén építettek volna, még ebben az évben megkezdhette volna a működést. A katonák számára egyebek mellett modern szimulátorok álltak volna rendelkezésre. Évente 30 ezer katonát képezhettek volna ki.

Az Európai Unió múlt heti szankcióiban arról is határozott, hogy leállítják Oroszországnak a fegyverszállítást.