Még alig élt - Tizenéves fiatal halt meg öngyújtógáztól

A veol.hu értesülése szerint öngyújtógázt szívott be, és meghalt egy fiú Balatonfüreden. Vasárnap késő este közterületen bukkantak a tizenéves fiatalra, aki már alig mutatott életjeleket. A riasztott mentők egy órán keresztül próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. A megyei rendőrfőkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. 

A kamaszpanasz.hu oldal már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet az öngyújtógázas kábítás veszélyeire. Annál is inkább figyelmet érdemlő problémáról van szó, mert olcsó "bódítószer", és könnyen hozzáférhető.  2010 -ben azt írták, hogy évente átlagosan 3-4 fiatal meghal a belélegzett öngyújtógáztól, pár perc eufóriáért kockáztatva az életüket. Az öngyújtógáz szívás leginkább a 13–16 évesek  körében hódít. Hatása mindössze kb. 1,5-2 percig terjedhet, és  annak ellenére nem számít kábítószernek, hogy ha halált nem is feltétlenül, de súlyos mellékhatásokat okoz. Ugyanez a helyzet a habszifonpatron, a hígítók, ragasztók vagy az oldószerek "fogyasztásával", ezek használata sem bűncselekmény.

Mivel a bután gáz belégzéssel közvetlenül a légzőszervekbe jut, azonnal a véráramba kerül, így nagyon rövid időn belül idéz elő mérgezést. Az akut hatások közé tartozhat a szédülés, magas vérnyomás, a túl szapora szívverés, csökkent koordinációs készség, dezorientáció, zavartság, elmosódott vagy akadozó beszéd, delírium, hallucináció, öngyilkossági kísérletek. A belélegzett mennyiségtől függően a felépülés perceket, órákat vehet igénybe, és előfordulhat, hogy az illető belehal a szer használatába. Akár egyetlen alkalom is halálos kimenetelű lehet, ezt okozhatja a vörös vérsejtek oxigénhiánya, hypoxia vagy fulladás. 

Krónikus esetben az öngyújtógázzal való visszaélés elpusztítja a motoros neuronokat, melyek az agy parancsait továbbítják a kéz és láb felé. A motoros neuronok pusztulásával csökken a manuális és szellemi feladatok elvégzésére való képesség. A bután gáz inhalálás növeli a szívelégtelenség kockázatát is, a fiatal kor ellenére szívinfarktust és azonnali, életveszélyes ritmuszavart okozva.

Szerző

A közbiztonság növelését ígéri a fővárosi MSZP

A közbiztonság növelése érdekében egy egységes térfigyelő kamerarendszer, valamint a nyugdíjasoknak és az egyedülálló anyáknak egy segítőhálózat kiépítését ígérte budapesti választási győzelmük esetére a szocialista Horváth Csaba hétfőn.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője a II. kerületi Pasaréti úton, egy MSZP-s óriásplakát előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy hetven nap van az önkormányzati választásig, kampányuk pedig ezzel a nappal indul.

"Budapestnek ma nincs vezetője, Orbán Viktor kézi vezérli a fővárost, Budapestnek egy olyan főpolgármestere van, aki gyakorlatilag alkalmatlan és kizárólag pártérdekeket érvényesít" - mondta Horváth Csaba, aki idézte az óriásplakát szövegét: Budapest nem az övék. Horváth Csaba szerint október 12-én Budapest le fogja váltani a Fideszt, le fogja váltani "helytartóját", és saját kezébe veszi sorsának irányítását.

A politikus közölte azt is, hogy délután folytatódnak a baloldali pártok közötti egyeztetések az önkormányzati választásról. Kérdésre válaszolva részleteket nem árult el a tárgyalásokról, azt azonban hangsúlyozta, hogy október 12-én egy főpolgármester-jelöltnek kell lennie. A legesélyesebb jelöltnek kell a budapestiek bizalmát kérnie - fogalmazott.

Szerző

DK: nyilvánosságot a nagyköveti kinevezéseknek!

A Demokratikus Koalíció (DK) a nagykövetek kiválasztásának átláthatóságát, meghallgatásuk nyilvánossá tételét követeli.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja szerint a 2010-es kormányváltást követően megnőtt a tapasztalatlan, politikai kinevezettek száma.  A DK-s politikus utalt a legutóbbi római nagyköveti jelölésre, mint írta: átláthatatlan a nagykövetek és főkonzulok kiválasztása, és példa nélküli a parlamenti meghallgatásuk titkossága.

Az ellenzéki párt ezért nyilvánosságot követel és szolidaritását fejezi ki "a pártpolitikától mentes, szakmailag felkészült, tapasztalt külügyesekkel", akiket szerintük hátrányok érnek a minisztériumban.

Együtt-PM: Nyilvánosságot a stratégiai megállapodások dokumentumainak!
Az Együtt-PM a multinacionális cégekkel kötött minden stratégiai megállapodás nyilvánosságra hozatalát követeli annak érdekében, hogy kiderüljön: miért teljesítenek rosszabbul ezek a cégek a munkahelyteremtésben, mikor a partnerség éppen ennek fokozására szolgálna - közölte a pártszövetség.A szövetség azt szeretné tudni, mi van a kormány sikerpropagandája mögött: hogyan lehetséges az, hogy a partnercégek rosszabbul teljesítenek a munkahelyteremtésben, mint a többiek? - áll a közleményben.

Szerző