Szakszervezetek tiltakoztak a Hankook gyáránál

 A Hankook Tire Magyarország Kft.-nél tapasztalt munkavállalói jogtalanságok ellen tiltakozott több, országos szakszervezeti tömörülés hétfőn, a gumigyártó cég rácalmási telephelye előtt.

A demonstráción 250-300 tüntető előtt Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke hangsúlyozta: a megmozdulás nem csak a VDSZ-hez tartozó Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete vezetőjéről szól, akit jogtalanul, mondvacsinált okok alapján rendkívüli felmondással kirúgtak, hanem minden magyar munkavállalóról. Örömének adott hangot, hogy hívásukra „egyként mozdultak meg” a magyar szakszervezetek, mert közösen érzik jogtalannak azt, ami a gumigyárban történt, s nem tűrhetik tovább a munkavállalói jogok sárba tiprását.

Jelezte, hogy átadtak a cég vezetésének egy hosszabb távú tárgyalási tervet, amellyel céljuk a béke és a nyugalom megteremtése. Hozzátette: javaslatot tettek egy tárgyalási koncepcióra és felajánlották a vezetőségnek, jelentsék be együtt az egyeztetések megkezdését a szakszervezeti és munkavállalói jogok betartásáról, a törvénytelenségek megszüntetéséről, az érdekvédelmi munka feltételeinek megteremtéséről. „Nem jött ki senki, hogy a Hankook itt és most, a nyilvánosság előtt elkötelezze magát az együttműködésre” – fogalmazott.

Szerző

Emelkedik a gázolaj ára

Emeli bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

Az emeléssel a gázolaj literenkénti átlagára 426-427 forintra nő, a benziné 415-416 forint marad.
A Mol legutóbb múlt pénteken változtatott az árakon, akkor bruttó 3 forinttal növelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a benziné nem változott.
A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Szerző

Rejtély: mi olyan vonzó a konyhai törlőkendőben?

Magyarországon a háztartási vegyi áruk, kozmetikumok kiskereskedelmi eladása az első fél évben mintegy 158 milliárd forintot ért el, ami 6 százalékkal több a tavalyi január-júniusi értéknél, mennyiségben ez idő alatt 2 százalékkal emelkedett a forgalom - közölte a Nielsen piackutató.

A tájékoztatásuk szerint átlag felett nőtt a boltok bevétele és eladott mennyisége mosószerből, öblítőből, dezodorból. Értékben mérve pedig kiemelkedik a konyhai törlőkendők, dekor kozmetikumok, fogkefék és szájvizek eladása, mennyiségben számolva az átlagnál jóval több toalett papírt, tusfürdőt, szappant és borotvapengét értékesítettek az első fél évben.

A Nielsen felmérése szerint az első hat hónapban a háztartási vegyi áruk és kozmetikumok értékben mért forgalmának legnagyobb része, 34 százaléka a hipermarketre jutott, utána következik a drogéria 32, majd a szupermarketet és a diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatorna 21 százalékkal.

Szerző