Nem jobb a helyzet a hűtőtárolói kapacitás területén sem. Az országban elméletileg 200-250 ezer tonnás hűtőkapacitás van, de abból maximum 150 ezer tonnányira tehető a hosszú távú tárolásra alkalmas létesítmények befogadóképessége.
A magyarországi piaci lehetőségekkel kapcsolatban Takács Ferenc kifejtette, az ipari feldolgozói kapacitás 450-500 ezer tonnás, amennyiben minden üzem kihasználja lehetőségeit.
A magyar almafogyasztás személyenként 12-15 kilogramm, ami összesen 120-150 ezer tonna. A 800 ezer tonnás várható termésből 150-200 ezer tonna almát külpiacokon kellene értékesíteni. Ez azért nehéz feladat, hiszen Európa nagy almatermelő országaiban is hasonlóan jó termés várható – mondta Takács Ferenc, aki szerint Oroszországban lenne lehetőség értékesítésre, ha eredményes diplomáciai tevékenységgel sikerülne ott exportpiacra lelni. Az Alma Terméktanács azt javasolja a termelőknek – hangsúlyozta a szervezet elnöke – hogy tárolják a jó minőségű étkezési almát és várják ki a kedvezőbb piaci viszonyok kialakulását. Enyhítene a piaci nyomáson, ha a hazai fogyasztók keresnék a jó minőségű magyar almát az üzletekben, így 40-50 ezer tonna almával többet tudnának eladni a termelők belföldön.