Előfizetés

Nemzetközi botrány Csehországban

Felháborodást váltott ki hazájában és külföldön Tomio Okamura cseh szenátor. A politikus ugyanis a dél-morvaországi Letyben mondott beszédében kétségbe vonta, hogy a településen valaha is létezett volna koncentrációs tábor. Megfogalmazása szerint „az elérhető információk szerint mítosz”, hogy tábort hoztak volna létre a romák számára. Mindezt a Parlamentnilisty.cz honlapnak jelentette ki. Azt is hozzátette, hogy a „munkatáborokban” senkit sem öltek meg. Azok, akik meghaltak „idősek voltak, vagy betegség gyötörte őket”.

Élesen bírálták a politikust a szociáldemokraták. Jirí Dienstbier (a néhai külügyminiszter fia) felszólította a politikust, mondjon le az összes tisztségéről. „Egy ilyen ember nem lehet tagja egy hiteles és modern társadalomnak” – közölte a politikus a CTK hírügynökség közlése szerint. Miroslav Kalousek, konzervatív ellenzéki politikus, a TOP 09 elnöke hitványságnak nevezte a népirtás kétségbe vonását és relativizálását. Történészek szerint a Lety táborban 1940-1943 között 1300 romát internáltak. Közülük 327-en vesztették életüket, több mint 500 embert pedig az auschwitzi koncentrációs táborba szállítottak.

Okamura már többször is kikelt a roma lakosság ellen, s szélsőséges kijelentésekkel vétette észre magát. Még ősszel megrendezett cseh parlamenti választás előtt szenátorként elsősorban olyan településeket keresett fel - Sluknovot, Varnsdorfot, Janovot -, ahol hasonló a cseh és a roma lakosság aránya. Leszögezte, ő ugyan nem rasszista, hiszen külföldiként neki is meggyűlt a baja az idegengyűlölőkkel, de a csehországi romák jobban tennék, „ha mielőbb visszamennének Indiába”. Ez esetben ugyanis nem érnék őket atrocitások. Szociális támogatást csak azoknak a roma szülőknek adna, akik "iskolába íratják a gyerekeiket", s rendszeresen "elküldik őket orvosi vizsgálatra".

A Virradat, vagy csehül Úsvit a népszerűbb pártok közé tartozik az észak-csehországi Tnvaldban, ahol a 2013-as választáson minden tizedik választópolgár tette neve mellé az x-et. A településen 2012-ben, újév napján vált országszerte ismertté. E napon egy helybéli lelőtt egy romagyereket. A bíróság azonban felmentette a férfit. Okamura 1972-ben született Tokióban japán apától és cseh anyától. Hat éves volt, amikor először Csehszlovákia földjére lépett. Később Csehországban a Cseh Utazási Iroda szóvivője, illetve alelnöke lett. Emellett egy kisebb, Miki Travel nevű utazási irodát is fenntartott. Alapított továbbá egy elsősorban ázsiai ételeket áruló élelmiszerüzletet is.

Országos ismertségét egy először Japánban vetített realitynek, a Dragon's Dennek köszönhette: zsűritagként értékelte a versenyzők teljesítményét. A műsorban vállalkozók néznek egymással farkasszemet. Okamura több könyvet is írt, ezek közül a 2010-ben megjelent Cseh álom volt a legsikeresebb. 2012-ben lépett politikai pályára: 2012 júniusában jelentette be, hogy Zlínben független jelöltként indul a szenátusi választáson. Az októberben megrendezett voksolást nagy fölénnyel nyerte meg a második fordulóban. A felsőházi tagság azonban csak ugródeszka volt számára. Röviddel a győzelmet követően ugyanis bejelentette, indulni kíván a 2013-as elnökválasztáson.

Később azonban kizárták a jelöltek közül, mert kiderült, egy sor támogatói aláírását hamisították.

Túl kevés nője van Junckernek

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke továbbra is kevesli testületében a nők számát. Szóvivője Brüsszelben kijelentette, a volt luxemburgi kormányfő továbbra is azért dolgozik, hogy minél több női biztos kerüljön bizottságába. 

A tagállamok eddigi javaslatai alapján a legjobb esetben is csak nyolc női képviselő ülhet a következő biztosi testületben, eggyel kevesebb, mint a jelenleg még hivatalban lévő, Bizottságban.

Juncker már július elején felszólította a tagállamokat, minél több nőt delegáljanak az EB-be. Eddig hat nő neve ismert, de ha Belgium és Dánia is a szebbik nem képviselőit delegálja, számuk ez esetben nyolcra nőhet. Az Európai Bizottság elnökének szóvivője óva intett attól az eshetőségtől, hogy későbbre kelljen tolni az Európai Bizottság alakuló ülését csak aamiatt, mert túl kevés nőt küldtek a grémiumba. Az új Bizottságnak november elsején kellene megkezdenie a munkát.

Vér folyt a parlamentben

Vér is folyt a török parlamentben, amikor a kormánypárt, az AKP és az ellenzéki nacionalista párt, az MHP legalább több képviselője egymásnak esett a törvényhozásban, s agyba-főbe verték egymást – adta hírül az NTV televízió. Hárman megsérültek. Az igencsak heves vita akkor tört ki, amikor egy olyan bizottság felállításáról szavaztak a képviselők, amely az iraki iszlám veszélyt hivatott felmérni.

A bizottság felállítását az MHP követelte amiatt, mert az Iszlám Állam nevű iraki dzsihadista szervezet több török állampolgárt ejtett túszul. Az egyik ellenzéki honatya, Ali Uzunirmak azzal vádolta a Recep Tayyip Erdogan kormányfő-fémjelezte AKP teremben lévő honatyáit, hogy távolmaradt képviselőtársaik helyett is szavaztak. Némi szópárbajt követően a vita tettlegességig fajult: Mustafa Sahin kormánypárti képviselővel verekedni kezdtek.

Az NTV szerint Uzunirmaknak eleredt az orra vére, Sahin pedig fejsérüléseket szenvedett. Ezzel azonban nem ért véget az ütésváltás. Egy másik verekedés során az MHP egy másik képviselője, Sinan Ogan is megsérült. Később a Twitteren azzal vádolta az AKP honatyáit, hogy „kutyákként vetették rá magukat”. Az ülést félbe kellett szakítani.