Egyelőre nem kell félnünk az ebolától

Kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járvány eléri Magyarországot - közölte  Kis Zoltán virológus, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője. A szakember szerint az Európai Unióban és Magyarországon a járványügyi felügyelet és az egészségügyi ellátás sokkal magasabb szinten áll azon államokénál, ahol jelenleg járvány van, így csak behurcolt esetekről lehetne beszélni.

Kis Zoltán példaként elmondta, ha esetleg valakin ebolára utaló jeleket tapasztalnak, a Szent László Kórház elkülönített részlegébe szállítják, a beteg vérmintájából pedig az Országos Epidemiológiai Központban néhány óra alatt diagnosztizálják, hogy valóban Ebola-vírusról van-e szó. Kis Zoltán hozzátette: Magyarországon kidolgozott eljárásrend van az ilyen súlyos fertőző betegségek kiszűrésére és a betegek elkülönítésére, gyógyítására, valamint a további járványügyi intézkedésekre.

A vírus ellen jelenleg nincs gyógyszer, az "immunrendszerünkre hagyatkozunk" - mondta a szakember, hozzátéve azonban, a betegek 40 százaléka túléli a fertőzést és ez javítható a megfelelő orvosi ellátással. Fontos, hogy minél hamarabb felismerjék a betegséget, csillapítani tudják a lázat, és pótolni a folyadékveszteséget. Kis Zoltán - aki tavasszal egy hónapot töltött az Európai Mobil Laboratórium tagjaként a jelenleg fertőzött Guineában - elmondta, az afrikai országokban nagyon rosszak a higiénés viszonyok, nem tudják biztosítani a tiszta kórtermeket, a megfelelő fertőtlenítést, és ezekben az országokban csak az alapszintű gyógyszerek elérhetők.

A betegség a fertőződést követően 2-21 nap lappangási idő után jelentkezik, fejfájással, izomfájdalommal, magas lázzal, majd hányás és súlyos hasmenése lesz a betegnek. Végül véralvadási zavar lép fel, amely kihat a belső szervek működésére, a betegség végstádiumában pedig külső és belső vérzés tapasztalható - ismertette a virológus. Kis Zoltán felhívta a figyelmet, hogy az Ebola-vírus fertőzött testnedvekkel - vérrel, nyállal - közvetlenül terjed, tehát nem légúti betegség, vagyis például tüsszögéssel nem lehet elkapni. Szintén nem lehet átadni a fertőzést papírpénz megfogásával vagy szúnyogcsípéssel.

A szakember hozzátette: ha valaki tünetmentes, akkor kevésbé terjeszti a vírust, mint amikor már előrehaladott a betegsége. Kis Zoltán kiemelte, a hypo, a szappan, a különböző ruhafehérítő szerek, de már a mosás is inaktiválják a vírust, ami a napon szárított ruhában sem marad életképes. Az Ebola-vírust az első beteg mindig valamilyen fertőzött állattól - denevér, majom - kapja el, annak feldolgozása során a húsával, vérével, belső szerveivel történő érintkezéskor, illetve a beteg állat harapásával. A vírus ezután már emberről emberre terjed.

Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ által működtetett Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban képesek az Ebola-vírus kimutatására. A Közép-Európában egyedülálló intézményben az elmúlt tíz évben fejlesztették ki a veszélyes kórokozók hagyományos és korszerű molekuláris biológiai diagnosztikai hátterét. A laboratórium alkalmas a legveszélyesebb kórokozók izolálására, tenyésztésére, valamint mikrobiológiai tesztek elvégzésére. A munkatársak teljesen zárt, túlnyomásos védőruházatot viselnek, a laboratórium 24 órás, folyamatos ellenőrzés alatt áll, még a levegő sem juthat ki az épületen kívülre, a legszigorúbb ellenőrzés minden munkafolyamatra érvényes, a ki- és beléptetést regisztrálják.

Az intézetben a legveszélyesebb betegségek kórokozóit tárolják, vagy végeznek velük vizsgálatokat. Megtalálható itt egyebek mellett a pestis, az ebola, a lépfene (anthrax) kórozója, továbbá vizsgálatokat folytatnak több influenza törzzsel, például a H7N9 vírusával is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői adatai szerint július 30-áig 1440-en fertőződtek meg, közülük 826-an haltak bele a betegségbe a nyugat-afrikai térségben.

Szerző

Burány: jó főpolgármester-jelölt Falus Ferenc

A szocialista Burány Sándor jó főpolgármester-jelöltnek tartja Falus Ferenc volt tiszti főorvost. Az országgyűlési képviselő erről kérdésre válaszolva beszélt más témában tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Hétfőn jelentették be, hogy elkészült az MSZP, az Együtt-PM szövetség és a Demokratikus Koalíció megállapodástervezete az őszi budapesti választásokra, és 24 órán belül döntenek róla a pártok vezetői testületei. A részleteket várhatóan szerdán hozzák nyilvánosságra. A pártok képviselői a részletekről nem beszéltek, de egybehangzó sajtóhírek szerint Falus Ferenc lehet a közös főpolgármester-jelölt.

Burány Sándor a személyes véleményét firtató kérdésre azt mondta, nincsenek pontos információi a pártok közötti tárgyalásokról, de Falus Ferencet jó jelöltnek tartja. "Egy jó szakember, aki eddigi szakmai pályafutásában már bizonyított" - fogalmazott. Mint mondta, biztos benne, hogy a volt tiszti főorvos jobb főpolgármester lesz Tarlós Istvánnál. Indoklásként elmondta, hogy Tarlós Istvánnak kétségtelenül van városvezetői múltja, de van jelene is, amelyben nem a városvezető dominál, hanem az, hogy ő "Orbán Viktor egyik lakája". Tarlós István a miniszterelnök érdekeit képviseli a fővárosiakkal szemben - értékelte.

A nap folyamán ülésezik a MSZP budapesti párttanácsa, amely dönthet arról, hogy elfogadja-e a megállapodástervezetet.

Szerző

Fajvédő kongresszus Budapesten?

Amerikai fajvédők és orosz nacionalisták kongresszusa lesz Budapesten. A fehér felsőbbrendűséget hirdető National Policy Instutute rendezvényén sztárfelszólaló lesz a jobbikos Gyöngyösi "Listázzuk a Zsidókat" Márton mellett az orosz Alexander Dugin, az eurázsiai felsőbbrendség apostola, a Putyin-féle újra agresszív Oroszország ideológusa. Aki többnyire körülbelül olyanokat mond, mint Orbán Viktor - írja a Cink.

Az Alexander Dugin által alapított eurázsiaista szervezet egyik emberét idén Kijevben letartóztatták  azzal a váddal, hogy orosz diverzánsként olyan osztagot szervezett, fejenként 500 dolláros bérért, aminek a tagjai ukrán szélsőségeseknek álcázva megtámadták és feldúlták volna a parlament épületét, hogy ürügyet szolgáltassanak egy orosz beavatkozáshoz. Dugin mindeközben elismert egyetemi tanár és Putyin egyik legfontosabb ideológusa. Eurázsianista mozgalmának szimbóluma a fasiszta-náci dizájngyökerekkel bíró napsugárkereszt - olvasható a portálon. A Youtube-on olyan felvételek láthatók, amelyeken Dugin éppen Skype-on keresztül instruál ukrajnai oroszajkú szeparatistákat.

Az eszméi az Orbán-féle hisztérikus liberalizmusellenesség, az erős központi hatalomban, illetve a Nyugat hanyatlásában való való hit, a nagyorosz nacionalizmus és a náci élettér-elmélet koktéljából állnak. A végcél az orosz irányítású eurázsiai birodalom. Egy márciusi cikk a Foreign Affairsben már a címében "Putyin agyának" nevezi őt. Egy másik, a Daily Beastben megjelent cikkben  "őrült ideológusként" szerepel.

A konresszuson felszólalók között van az amerikai Jared Taylor, az NPI korábbi igazgatója is, a "fehér érdekek" védelmezője, a "faji realizmus" kifejezés megalkotója. A National Policy Institute október 3. és 5. között egy meg nem nevezett budapesti kongresszusi központban tartja meg az eseményt- írja a Cink.

további részletek a cink.hu-n olvashatók. 

Szerző