A Magyar Szocialista Párton múlik az alku

Publikálás dátuma
2014.08.05. 23:26
Az MSZP főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba felajánlotta: ha kell, visszalép FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Elvi állásfoglalást hozott a szocialisták fővárosi párttanácsa a baloldali pártok megállapodástervezetéről. Úgy tudjuk, Horváth Csaba a párt főpolgármester-jelöltje a tanácskozás közben felajánlotta: ha kell, visszalép. Az Együtt-PM és a DK által közben jóváhagyott javaslatcsomagot - a párttanácson zajló viták ellenére - várhatóan támogatja az MSZP is. Így 15 kerületben az MSZP, az Együtt-PM, illetve a DK közös polgármesterjelöltet állít októberben. Falus Ferenc, a baloldal lehetséges főpolgármester-jelöltje Facebook-oldalán közölte: "készen állok a megmérettetésre". 

Elvi állásfoglalást hozott az MSZP budapesti párttanácsa arról, hogy meg kell állapodni a baloldali pártokkal a jelöltek koordinált indításáról az őszi önkormányzati választásra, a végső döntést azonban pénteken hozzák meg a szocialisták - jelentette be az MSZP fővárosi elnöke.

Kunhalmi Ágnes a párttanács több mint ötórás esti tanácskozása után újságíróknak azt mondta, arra törekednek, hogy a koordinált indulásról állapodjanak meg az Együtt-PM szövetséggel és a Demokratikus Koalícióval. A pénteki küldöttértekezlet elé ezzel az elvi állásfoglalással mennek - tette hozzá. A párttanács a kerületi pártvezetők mellett a fővárosi MSZP-elnökség tagjaiból, valamint a fővárosi szocialista közgyűlési képviselőkből álló mintegy negyven fős testület, a pártértekezlet ennél nagyobb, mintegy 100 fős fórum.

Az MSZP fővárosi elnöke hangsúlyozta, pénteken alakítják ki álláspontjukat Falus Ferenc volt tiszti főorvos főpolgármester-jelöltségéről is, és akkor mondja el Horváth Csaba is, hogyan döntött saját jelöltségéről, mivel jelenleg ő az MSZP megválasztott főpolgármester-jelöltje. Mint mondta, Horváth Csaba már hónapokkal ezelőtt elmondta, olyan döntést fog hozni, amely nem lesz akadálya annak, hogy a baloldali pártok leváltsák a Fideszt a fővárosban. Kérdésre hozzátette: nem volt szavazás Falus Ferenc támogatásáról.
Az MTI azon kérdésére, hogy a koordinált indulást a hétfőn bejelentett megállapodástervezet alapján képzelik-e el, Kunhalmi Ágnes közölte: természetesen, ennek az irányát elfogadta a párttanács.

Arra a felvetésre, hogy hétfőn a baloldali pártok azt ígérték, hogy szerdán bejelentik a megállapodást, Kunhalmi Ágnes közölte, azt fogják elmondani, hogyan állnak a megállapodások a kerületekben, azokkal ugyanis van dolguk, bár túlnyomó részben, 90 százalékban már lezárták az egyeztetéseket.
A demokratikus berendezkedéshez hozzátartozik a vita - reagált arra a kérdésre, volt-e vita a párttanács késő délután kezdődő éjszakába nyúló üléséről beszámolva.

MTI

A helyzet kedden este

Hosszú vitát követően a budapesti szocialisták várhatóan igent mondanak a baloldali pártok megállapodástervezetére, így a főváros 15 kerületében egyetlen baloldali polgármesterjelölt lesz, és a három párt ezekben a városrészekben nagyjából egyenlő arányban ad jelöltet, ugyanakkor a pártok önálló kompenzációs listát állíthatnak. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke hétfőn, a felek négy órán át tartó egyeztetése után jelentette be, hogy saját szövetsége, valamint az MSZP és a DK elkészítette a koordinált indulás tervét, amelyen változtatni már nem lehet. Hozzátette: az ajánlatra 24 órán belül igent vagy nemet kell mondaniuk a pártoknak, hogy az egyezség tartalmáról szerdán tájékoztathassák a nyilvánosságot.

A DK kedden már napközben bejelentette, az elnökség megvitatta és jóváhagyta az ajánlatot, amelynek értelmében a baloldal közös főpolgármester-jelöltje Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos lesz. A párt szerint tisztességes, korrekt, és minden fél számára méltányos megállapodás született. A PM vezetői is egyhangúlag elfogadták a budapesti választási együttműködésről szóló csomagot. Karácsony Gergely társelnök az MTI-nek kijelentette, ha megszületik a megállapodás, az az Együtt-PM-et megkerülhetetlen tényezővé teszi ebben a folyamatban, ugyanakkor méltányos lesz az MSZP és a DK számára is. Szerinte lehet, hogy a pártok nem maradéktalanul elégedettek a választási együttműködési csomaggal, de az a budapestiek érdekeit szolgálja. Egy jó kompromisszum soha nem arról szól, hogy valamelyik fél maradéktalanul elégedett, mert akkor a többiek valószínűleg rosszul járnak - fogalmazott.

Hivatalosan még nem közölték, hogy a volt országos tiszti főorvos lesz Tarlós István baloldali kihívója, de Falus kedden Facebook-oldalán bejelentette, készen áll a megmérettetésre. Böcskei Balázs, az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) vezetője elemzésében azt írta, ha valóban Falus lesz a befutó, akkor személyében az Együtt-PM adná a főpolgármester-jelöltet, aki kevésbé ismert ugyan, viszont kevésbé támadható. Az ő esetében a negatív kampány nem árnyékolhatja be a megmérettetést. Az IDEA szerint most nemcsak olyan jelöltre van szüksége a baloldalnak, aki versenyképes Tarlóssal szemben, hanem olyanra is, aki húzóembere lehet a súlyos problémákkal küzdő baloldal helyi kampányának.

Eddig azonban még nem döntött a szocialisták fővárosi párttanácsa a baloldali pártok megállapodástervezetéről. Úgy tudjuk, Horváth Csaba a párt főpolgármester-jelöltje a tanácskozás közben felajánlotta: ha kell, visszalép. A párttanács előtt többen arról beszéltek, hogy lázadnak a "hoppon maradt" kerületek, ezért elképzelhető, hogy nem fogadják el a megállapodást és végül Budapesten egymás ellen indulnak a baloldali pártok. Egyes városrészek ugyanis nem akartak belemenni, hogy nem indíthatnak saját polgármesterjelöltet és szerintük esélyes körzeteket is át kell adniuk. Az mindenesetre jelzésértékű, hogy Horváth Csaba, a hivatalos főpolgármester-jelölt kilátásba helyezte, hogy visszalép és helyét átadja Falusnak. Az MSZP-s politikus forrásaink szerint magától állt fel, hogy a kerületi elnököknek elmondja, ha kell, "a kerületi szocialisták érdekeit szem előtt tartva" elfogadja, hogy Falus legyen Tarlós kihívója. Ezzel megfogalmazása szerint az MSZP tárgyalási pozícióit javítja.

Kedden reggel Horváth az ATV Startban még ultimátumról beszélt. Kijelentette, hogy pártjának nem közös jelöltje a volt tiszti főorvos. "69 nap nem elég arra, hogy teljesen új pozícióba helyezzen egy nagyon tiszteletreméltó színészt, vagy egy nagyon tiszteletreméltó nyugdíjas köztisztviselőt" - fogalmazott a politikus, aki szerint szisztematikusabb munkát igényel, hogy elfogadtassák a budapestiekkel a demokratikus ellenzék jelöltjét, illetve azt, hogy a jelölt hitelesen tudja képviselni őket. A csomagról úgy vélekedett, amiatt "számos politikai, szakmai és egyéb pozíciót kell feladnia az MSZP-nek". A műsor következő vendége, Karácsony Gergely viszont azt mondta, "senki nem zsarol senkit". A tárgyalásokon mindenkinek kellett engednie politikai és hatalmi kérdésekben is. Olyan megállapodás körvonalazódott, ami méltányos mindhárom párt számára. Karácsony szerint érdemes lenne feltenni a kérdést, hogy "azok a személyi ambíciók, amik például a főpolgármester-jelölés kapcsán léteznek, mennyire akadályozták a tárgyalást".

A győzelemre esélyes kerületek közül Erzsébetvárosban Farkas Ferenc, a kerületi sportcsarnok korábbi igazgatója lehet a DK polgármesterjelöltje. Forrásaink szerint Farkast a kerületi szocialisták is elfogadják, támogatják. A baloldali győzelemre esélyes kerületek közül a DK színeiben Kőbányán Élő Norbert lesz jelölt, a XV. kerületben Hajdu László volt polgármester, Csepelen pedig Horváth Gyula, a párt helyi elnöke. Lapunk úgy tudja, hogy az MSZP által vezetett három kerületben újrázhatnak a polgármesterek: a XIII. kerületben Tóth József, a XIX. kerületben Gajda Péter, a XX. kerületben Szabados Ákos. Újpesten a szocialista Tripon Norbertet, míg a XI. kerületben Molnár Gyula korábbi polgármestert indítják. Zuglóban Karácsony Gergely, az Együtt-PM társelnöke lesz a közös polgármesterjelölt, az Együtt-PM színeiben indul Ferencvárosban Gegessy Ferenc volt SZDSZ-es polgármester.

Fazekas Ágnes, Népszava

                                                 Lázadnak a kerületek

Szerdára összehívta az MSZP V. kerületi szervezetének tagjait Steiner Pál, hogy a budapesti ellenzéki megállapodást értékeljék. A volt szocialista képviselő, korábbi polgármester a napokban levelet küldött a párt kerületi vezetőinek, illetve Tóbiás József pártelnöknek és Kunhalmi Ágnes fővárosi elnöknek, amelyben arra figyelmeztetett: a koordinált indulás a Fidesznek kedvez. Steiner szerint a baloldali ellenzék Budapesten a kormánypárt logikáját követve cselekszik, ahelyett, hogy például politikai választ keresett volna az utolsó perceben elfogadott fővárosi választási törvénnyel szemben. A koordinált indulás nem jár politikai előnnyel, csak arra jó, hogy az MSZP elveszítse szavazóit - fogalmazott a politikus.

Steiner lapunknak kijelentette, a legcélszerűbb az összefogás lett volna, de ha erről az MSZP, az Együtt-PM, illetve a DK nem tudott megállapodni, akkor a pártoknak külön kellene indulniuk az önkormányzati választáson. Forrásaink szerint az V. kerületben a szocialisták nem akarnak Juhász Péternek, az Együtt társelnökének segíteni, ha ő lesz a közös polgármester-jelölt, inkább távol maradnának a kampánytól. Steiner a levélben azt írta, nem fogják végrehajtani a megállapodást, amennyiben az a szocialisták kiesését jelentené a kerületi képviselő-testületből.

Szerző
Frissítve: 2014.08.06. 03:45

Roma holokauszt – Balog Zoltán visszavág és magyarázkodik

Roma holokauszt ügyben nem neki kell magyarázkodnia, hanem azoknak, aki most mindenfajta nyilatkozatokat kiadnak - jelentette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

Azokat a gyilkosságokat, amelyek a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt történtek, nem tárták föl tisztességesen, a mi kormányunknak kellett ezt a munkát elvégeznie - mondta a politikus újságíróknak. Hozzátette: a titkosszolgálatok szerepe sem lett tisztázva.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy ferdítésekkel és hazugságokkal támadják, miközben már akkor a roma holokauszttal kapcsolatos megemlékezést szervezett, amikor még sem miniszter, sem államtitkár, sőt még politikus sem volt.
A politikus leszögezte ugyanakkor, hogy pontosabban is fogalmazhatott volna. "Arra gondoltam, hogy az a fajta szervezett deportálás - direkt módon koncentrációs táborokba -, ami a magyarországi zsidósággal történt nagyon nagy szégyen", és a magyar állam a roma holokausztban más szerepet játszott.
"Az interjú teljes szövegét elolvasva világosan kiderül, hogy egy romaholokauszt-megemlékezésre sietettem, és az áldozatok iránti alázatot és bocsánatkérését próbáltam meg hirdetni, és továbbra is ezt fogom tenni, bármilyen támadás ér is ebben az ügyben" - hangsúlyozta Balog Zoltán.

Az MSZP szerint azonnal távoznia kell posztjáról Balog Zoltánnak, a roma holokauszttal összefüggésben tett kijelentése miatt. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke keddi közleményében idézte a miniszternek a Kossuth Rádióban elhangzott szavait, amelyek szerint a második világháborúban Magyarországról semmiféle cigány, roma deportálás nem történt.

A Demokratikus Koalíció (DK) pedig azt írta, "Magyarország ma ott tart, hogy az Orbán-rezsim minisztere, bizonyos Balog Zoltán, nyíltan relativizálhatja a holokausztot".

Az Együtt-PM keddi közleménye szerint Balog Zoltán odáig merészkedett, hogy eltagadja az akkori magyar állam felelősségét a náci vészkorszakban meggyilkolt roma honfitársainkkal történtekkel kapcsolatban.
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) is közleményben tiltakozott az ellen, hogy Balog Zoltán "a kormány képviseletében minapi kijelentésében lényegében tagadta a magyarországi cigányok holokausztját".

A ternYpe - Nemzetközi Ifjúsági Hálózat kedden azt közölte az MTI-vel, megdöbbentőnek tartja, hogy "a cigányság integrációjáért is felelős miniszter éppen a roma holokauszt emléknapján sajátos értelmezésével vonja kétségbe, hogy a második világháború idején Magyarországról tömegesen deportáltak volna cigányokat koncentrációs táborokba, ahol módszeresen semmisítették meg őket zsidó honfitársaikkal együtt".

A Fidesz szerint nem Balog Zoltánnak kell magyarázkodnia roma ügyben, hanem annak a baloldalnak, amelynek kormányzása idején romákat gyilkoltak Magyarországon, és ezeknek az ügyeknek a felderítéséért és a kártalanításért semmit nem tettek. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: "azt a Balog Zoltánt próbálják rossz színben feltüntetni, aki már minisztersége előtt is évről évre felszólalt a roma áldozatokért mind a holokauszt emléknapján évről évre megrendezett ökumenikus megemlékezésen, mind számos más fórumon". "Felháborító, hogy a bukott baloldal politikai célból félreértelmez és eltorzít egy roma áldozatokért való tiszteletadásról szóló telefonos interjúból kiragadott mondatot" - fogalmaztak.

Szerző

MSZP: egyetlen önkormányzat sem alkalmazhatja a megfélemlítést

Egyetlen embertől sem lehet elvenni azt a jogát, hogy fedél legyen a feje felett, és egyetlen önkormányzat sem alkalmazhatja a megfélemlítés eszközét a társadalmi és szociális problémák valódi megoldása helyett - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Mivel a Fidesz a kormányzása során előszeretettel hivatkozik az emberek érdekeire, észre kellene venniük, hogy Miskolcon is emberek sorsáról döntenek – az ilyen kérdésekben pedig minden közszolgának kötelessége, hogy humánusan járjon el.

A fideszes vezetésű miskolci önkormányzatnak elegendő felhatalmazása van bármilyen helyi ügy megoldására, ezért felszólítjuk Kriza Ákost, hogy emberségesen és mindenki számára megnyugtatóan rendezze a kialakult helyzetet!

MSZP

Szerző