Nagy-Britannia;felmelegedés;Északi-tenger;tőkehal;

2014-08-06 11:10:00

Vége a „fish and chips”-nek?

Amikor a hagyományos brit étkezés kerül szóba, többnyire némi lesajnáló iróniával szokták emlegetni a „fish and chips”-et, a sült hal+sült krumpli étket, mint a szigetországi táplálkozás szegénységi bizonyítványát. Lehet azonban, hogy Őfelsége alattvalóinak belátható időn belül le kell mondaniuk kedvencükről, vagy pedig importra szorulnak.

Ennek oka nem elsősorban a globalizáció, a multikulturális hatás, hanem sokkal inkább a klímaváltozás. A „fish and chips” fő „alapanyaga”, a tőkehal ugyanis egyre kevésbé szereti az egyre melegedő brit vizeket és várhatóan északabbra fog költözni.

Brit kutatók megállapították, hogy az „üvegház-hatás” következtében a szigetország körüli viszonylagos sekély tenger átlagos hőmérséklete az elmúlt 30 év alatt 1,6 fokkal nőtt, ami csaknem négyszer akkora, mint az óceánok globális melegedése.  Ennek következtében egyre gyakrabban jelennek meg itt olyan nem várt vendégek, mint a delfinek vagy a hosszú szárnyú bálnák, és észak felé szorítják a hűvösebb vizeket kedvelőket.  

Mint Callum Roberts, a york-i egyetem oceanográfusa a Guardiannak elmondta, az elmúlt 35 évben az Északi-tengerben honos 36 halfajtából 15 változtatta meg lakhelyét, átlagosan 300 kilométerrel északabbra. Ez vár az előrejelzések szerint a tőkehalra is, amely a jövőben inkább Izland és a Feröer-szigetek környékét fogja előnyben részesíteni.