Előfizetés

Körözött magyar gyilkost hoztak haza Thaiföldről - Videó!

Publikálás dátuma
2014.08.06. 14:02
Fotó: Thinkstock
Thaiföldről hazaszállították azt a magyar férfit, akit távollétében jogerősen elítéltek, mert 2005-ben kézigránátot hajított egy család tagjaira Törökszentmiklóson - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján.

R. Antalt, aki 2008 óta bujkált Thaiföldön és távollétében életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla, a Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján fogták el a thai rendőrök még július második felében Pran Buri tartományban. A férfi kedden este érkezett Magyarországra, majd a számára kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe vitték, ahol megkezdte börtönbüntetését. 

R Antal ellen több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a magyar hatóságok. A magyar rendőrök az elmúlt időszakban azonosították a férfi tartózkodási helyét, a thai hatóságok pedig annak ellenére is megállapították a személyazonosságát, hogy hamis iratokkal igazolta magát.

A Debreceni Ítélőtábla 2010 januárjában - távollétében - életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte R. Antalt. Az ítélet szerint a vádlott kézigránáttal akart elintézni egy vitát 2005 nyarán, amikor két rivális törökszentmiklósi család mintegy húsz-húsz tagja között tömegverekedés tört ki. A verekedés brutalitására jellemző volt, hogy szamurájkarddal, botokkal, vasrudakkal, kövekkel, asztallábakkal, szerszámokkal, csúzlival, különböző lőfegyverekkel és kézigránáttal estek egymásnak a haragosok.

R. Antal családjának több tagja gázpisztollyal és éles lőfegyverrel is a tömegbe lőtt, majd R. Antal kézigránátot dobott a vele szemben állók közé. A robbanásban egy ember meghalt, tizennégyen életveszélyes, illetve maradandó károsodással és fogyatékkal járó sérüléseket szenvedtek. A férfi ezután megpróbálta elrejteni a bizonyítékul szolgáló tárgyakat - egy kézigránátot, több maroklőfegyvert, három hangtompítót, töltényeket és töltényhüvelyeket -, amelyek 2006-ban egy kútból kerültek elő.

Az ítélet azt is tartalmazza, hogy R. Antal leghamarabb 30 év elteltével bocsátható feltételesen szabadságra.

Egy tréleres autó sofőrje halt meg egy éjszakai balesetben

Halálos baleset miatt kellett éjszaka lezárni a 42-es utat Hajdú-Bihar megyében.  A  35. kilométernél egy kisteherautó és egy autószállító trélert vontató jármű ütközött össze Berettyóújfalunál. 

A tréleres jármű vezetője meghalt a balesetben, utasa az első információk szerint súlyosan megsérült. A másik járműben utazó két ember közül csak az egyik sérült meg.  A mentés, műszaki mentés idejére az utat teljes szélességében lezárták.

A rendőrségi fotó varázsa

Publikálás dátuma
2014.08.06. 08:36
Fotó: Facebook
Előfordul, hogy egy rendőrségi fotó megváltoztatja a bűnöző életét. A kaliforniai Stockton  rendőrsége nemrég törvénytelen fegyverviselésért letartóztatta Jeremy Meeks-et, aki, valószínűleg az adott pillanatban csak arra gondolt,hogy megint bajba került és megkapja a magáét a feleségétől.

Csakhogy a rendőrök fotót is készítettek róla, amitől élete új fordulatot vett. A kép felkerült az internetre és rövid idő alatt híres lett. Kék szemeibe, szögletes állába, az arcára tetovált könnycseppbe beleszeretett Amerika. 110 ezer like a Facebookon, 13 ezer  megosztás, 27 ezer komment  érkezett alig néhány napon belül.

A New York Times szerint a rossz fiúk és a rossz lányok rendőrségi fotói iránti szenvedély az amerikaiak régi perverziója, amely olyan.. banditák idejében született, mint Butch Cassidy és John Dillinger. Ez a szenvedély azonban a közösségi média segítségével járvánnyá nőtt.

Jeremy története önálló életre kelt annak ellenére, hogy az interjúkban bevallotta:  közönséges családapa, aki messze áll a kaliforniai alvilágtól. Amikor kijött a börtönből, egy honlap olyan álhírt tett közzé róla, miszerint felesége, megirigyelve párja népszerűségét, a szabadulását követő órában megölte a nyílt utcán. Az igazság azonban az, hogy Jeremy abban reménykedik, hogy hírnevét átválthatja egy modell-szerződésre és ennek megvalósítására megbízott egy ügynököt.

Ilyen eset nem most történik meg először. 2010-ben Meagan Simmons, négygyermekes családanyát letartóztatták alkoholos állapotban való vezetésért. A könnyekre fakadó asszonyról szintén készült rendőrségi fotó és ezzel előtte is megnyílt az út a modell-karrier felé. A nő odáig vitte, hogy beperelt egy honlapot rendőrségi fotójának engedély nélküli közléséért, mondván, vannak róla jobb képek is.

A fotókat- írja a lap - a rendőrség azért készíti, hogy egyrészt megalázza a rossz polgárokat, másrészt azért hozza ezeket nyilvánosságra, hogy az emberek segíthessenek kézre kerítésükben, ha később újra bűnbe esnek.

Ilyen fotók százával készültek hírességekről Frank Sinatrától Mike Tysonig, Mick Jaggertől Mel Gibsonig, Justin Bieberig, aki legutóbbi letartóztatásakor már ügyelt arra, hogy előnyös, mosolygó arcát mutassa.

A bűnözők fotói iránti érdeklődés összetett okokból indul ki.

Vannak, akik úgy érzik, így bele tudnak látni a bűnöző sötét lelkébe. Borzongva néznek bele a gyilkos szemébe, akit vagy elítélnek vagy varázsa alá kerülnek.

A fotókat szakmai célból felhasználták még a színészek is. Ismert például, hogy Humphrey Bogart John Dillinger rendőrségi fotóit tanulmányozta a saját gengszter szerepeire való felkészülésben. Telluride-ben, a coloradói kis bányavároskában, ahol Butch Cassidy első rablását követte el, ma is ez a részi esemény a fő turisztikai attrakció.

Mitológia, amelyre nem egy antik civilizáció is épült. A fotón szereplőnek, mindenesetre,van választási lehetősége: táplálhatja a körülötte kialakult legendát,vagy ragaszkodhat a valósághoz. Jeremy Meeks kitart amellett, hogy ő csak egy mindennapi családapa. De ki akar hinni neki?